Σας παρουσιάζουμε δι' ολίγων το νέο πρόεδρο της Μεγαλονήσου:
Ο Χριστόφιας, ο Δημήτρης Χριστόφιας, γεννήθηκε στις 29 Αυγούστου 1946 στα σημερινά Κατεχόμενα της Κύπρου, στο Κάτω Δίκωμο συγκεκριμένα, της επαρχίας Κερύνειας. Η οικογένειά του ήταν πολυμελής και φτωχή. Ο πατέρας του ήταν οικοδόμος και παράλληλα διατηρούσε και κάποιο καφενείο όπου ο μικρός Δημήτρης βοηθούσε συχνά για να βγαίνει το ψωμί της οικογένειας, που είχε και άλλα τέσσερα παιδιά, μικρότερα από τον ίδιο και όλα κορίτσια. Όπως λέει ο ίδιος:
“Περπάτησα για πολύ λίγο ξυπόλητος, φόρεσα κάποτε και κομματιασμένα ρούχα. Ήταν μια παιδική ηλικία με το παιχνίδι λιγοστό, νοουμένου ότι από πολύ μικρός βοηθούσα τον πατέρα στη δουλειά. Δέκα χρόνων έψηνα καφέδες, σκούπιζα και καθάριζα το οίκημα της συντεχνίας μέχρι τα μεσάνυχτα. Tότε το AKEΛ είχε κηρυχθεί παράνομο και υπήρχε κίνδυνος δολοφονίας αριστερών. H μάνα μου ήταν φοβισμένη, πίστευε ότι αν έμενα κι εγώ με τον πατέρα, δεν θα τον ενοχλούσαν”.
Όπως φαίνεται από το λόγια του, η οικογένειά του ήταν αριστερή. Και όχι αριστερή των σαλονιών... Έζησαν στις δύσκολες εποχές που η ένταξη στην αριστερά σήμαινε κίνδυνο θάνατο και όχι στην εποχή των ψευτοκουλτουριάρηδων που επιλέγουν την αριστερά για μόδα και εφέ...
Έμαθε τα πρώτα γράμματα στο χωριό του, τα αγαπούσε, αλλά όπως τονίζει και ο ίδιος "δεν ήταν σπασίκλας". Αντίθετα ήταν δοσμένος σε χίλια άλλα. Από πολιτική, μέχρι θέατρο και ποδόσφαιρο.
Η σχέση αυτή με το χώρο της Αριστεράς στάθηκε μοιραία για τη μετέπειτα ζωή του. Κάποτε έτυχε να τους επισκεφθεί ο τότε γ.γ. του ΑΚΕΛ, ο περίφημος Εζεκίας Παπαϊάννου. Παραθέτω το απόσπασμα από το Φιλελεύθερο για να δείτε πώς τα μικρά γεγονότα προδικάζουν τα μεγάλα της ζωής μας...
ΜΕΤΑ τη στρατιωτική θητεία ο Δημήτρης Χριστόφιας βρίσκει δουλειά ως λογιστής και παράλληλα αναπτύσσει κομματική δραστηριότητα στο Δίκωμο. Μια παγκοινοτική συγκέντρωση που οργάνωσε το ΑΚΕΛ στο χωριό του, μετά το γεγονότα της Κοφίνου ανοίγει ουσιαστικά στον Δημήτρη Χριστόφια ένα δρόμο που φάνταζε δύσκολος: Την ευκαιρία να σπουδάσει. Στη συγκέντρωση αυτή ο Χριστόφιας προσφωνεί τον ηγέτη του ΑΚΕΛ, Εζεκία Παπαϊωάννου. “Άκουσε την προσφώνηση ο Παπαϊωάννου και λέει αυτό το παιδί να το σημαδέψετε. Αυτό το παιδί μου άρεσε πάρα πολύ. Ρώτησε ποιος είμαι, του είπαν και τους είπε να μου δώσουν την ευκαιρία να με στείλουν για σπουδές στη Μόσχα”.
Έτσι λοιπόν έγινε και βρέθηκε ο νεαρός Δημήτρης στη Μόσχα. Αυτό ήταν το πρώτο βήμα για το φτωχόπαιδο από το Δίκωμο που έψηνε καφέδες για να διεκδικεί αύριο την προεδρία της Κύπρου αλλά και για τη λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία που έχει κάνει ως τώρα.
Η Μόσχα όμως στάθηκε καθοριστική και για την προσωπική του ζωή. Εκεί γνώρισε τη μετέπειτα σύζυγό του, την Έλση Χηράτου. Σπούδαζε κι εκείνη εκεί και όπως ο ίδιος λέει (και πολύ μου άρεσε αυτό) ο έρωτάς τους υπήρξε κεραυνοβόλος. Δείχνει άνθρωπο με πάθος και όχι ένα ακόμη ξυλάγγουρο της πολιτικής... Και μου άρεσε επίσης ο τρόπος που μιλά για τη γυναίκα του:
“Yπήρξε κεραυνοβόλος έρωτας. Παντρευτήκαμε 20 Aυγούστου 1972, στο Δίκωμο. Mαζί της μοιράζομαι χαρές και λύπες για 30 χρόνια χωρίς κανένα πρόβλημα. Yπάρχει μια αλληλοστήριξη, συμπαράσταση και πρέπει να πω ότι της οφείλω περισσότερα από ό,τι μου οφείλει εκείνη”.
Τα γεγονότα του '74 επομένως βρήκαν το Δημήτρη Χριστόφια νιόπαντρο. Και θυμίζω ότι η εισβολή των Τούρκων έγινε ακριβώς από την επαρχία που βρίσκεται το χωριό του, από την Κερύνεια. Η Έλση μάλιστα είχε μόλις γεννήσει και το πρώτο τους παιδί. Με ένα νεογέννητο 40!!! ημερών και τη γυναίκα του λεχώνα αποχαιρέτισε ο Δημήτρης Χριστόφιας για πάντα το χωριό του εκείνες τις μαύρες μέρες. Καθώς μάλιστα είχε προηγηθεί και το πραξικόπημα, ο κίνδυνος δεν ήταν μόνο από τους Τούρκους αλλά και από τους "δικούς". Αντιγράφω χαρακτηριστικά:
ΛΙΓΟ πριν το πραξικόπημα, ο Δημήτρης Χριστόφιας, όντας ακόμη φοιτητής, συνομιλούσε στο καφενείο του Δικώμου με συγχωριανούς του, που υποστήριζαν την Ένωση με την Ελλάδα. Το εκρηκτικό κλίμα της εποχής, “μύριζε” πραξικόπημα. Θυμάται ότι τους είπε το εξής χαρακτηριστικό:
“Tώρα εμείς συζητούμε φιλικά, ανταλλάσσουμε απόψεις συγκρουόμενοι, ξέρετε ότι αύριο μπορείτε να με συλλάβετε κάπου και να πάρετε διαταγή να με σκοτώσετε”. Mου απάντησαν πως αποκλείεται να συμβεί κάτι τέτοιο.
Kι όμως... H επομένη του πραξικοπήματος τον βρίσκει στο Δίκωμο με την Έλση και το μόλις 40 ημερών νεογέννητό του. “Mπήκαμε στο αυτοκίνητο με τη γυναίκα μου και το μωρό μας 40 ημερών για να έρθω στη Λευκωσία, να αντισταθώ. Στο τέλος του Δικώμου ήταν ο αστυνομικός σταθμός και βρήκα απέναντί μου με καλασνίκοφ ένα από τα παιδιά που τους είχα προειδοποιήσει στο καφενείο. Mας σταμάτησε, δεν του είπα τίποτε, τον κοίταξα αυστηρά και ερευνητικά για να δω αν θυμόταν το διάλογο που είχαμε κάνει. Eίμαι σίγουρος ότι το θυμήθηκε διότι μου είπε “πηγαίνετε, πηγαίνετε...”.
Λίγο καιρό αργότερα και με την Κύπρο να στενάζει πια κομμένη στα δυο, ο Δημήτρης Χριστόφιας αναλαμβάνει υπεύθυνες θέσεις στο Κόμμα. Όλη η ζωή του πια είναι η πολιτική δράση. Πέρασε από πολλά υπεύθυνα πόστα. Το 1977 γ.γ. της ΕΔΟΝ, το '78 μέλος της κεντρικής επιτροπής και λίγο αργότερα και του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ. Το 1988 και με πρόταση του Εζεκία Παπαϊωάννου, εκλέγεται γενικός γραμματέας του κόμματος.
Ο Δημήτρης Χριστόφιας δεν είναι πια το παιδί που έψηνε καφέδες στο Δίκωμο. Και δε μιλώ μόνο για το αξίωμα που τον κάνει γνωστό εντός και εκτός Κύπρου. Μιλώ και για την αναπόφευκτη φθορά του χρόνου. Από τα 1983, μόλις στα 36 του χρόνια και μετά από μια σκληρή προεκλογική εκστρατεία, βρίσκεται αντιμέτωπος με το ... θάνατο. Παθαίνει έμφραγμα και οδηγείται στο χειρουργείο. Το πρώτο του έμφραγμα, σημειώνει η εφημερίδα, και καταλαβαίνουμε ότι ακολούθησαν και άλλα. Κι ακόμη σημειώνεται πως έχει κάνει και μεταμόσχευση νεφρού... Πού να φανταστείς όλες αυτές τις περιπέτειες υγείας για έναν άνθρωπο που δείχνει τόσο γεμάτος από ζωή; Και με τέτοια δράση... Και όμως, ίσως αυτές οι περιπέτειες να είναι και το κλειδί της δικής του ζωντάνιας, γιατί όπως λέει ο ίδιος:
“Φιλοσοφώ τη ζωή και δεν φοβάμαι το θάνατο. Mε τον τρόπο που ζούσα και λειτουργούσα ίσως να τέντωνα το σχοινί της ζωής περισσότερο από το κανονικό. Tο πρώτο μου έμφραγμα ήταν το 1983, σε ηλικία 36 χρόνων μετά από σκληρή προεκλογική εκστρατεία. Mπήκα κάτω από το χειρουργικό μαχαίρι επτά φορές, οι δυο ήταν οι πιο κρίσιμες, ήμουν όμως ήσυχος”.
Τώρα, το φτωχόπαιδο από το Δίκωμο, ήρθε η ώρα να κρατήσει το τιμόνι της Κύπρου. Σε στιγμή κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου του. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα τα καταφέρει και αυτή τη φορά όπως και σε όλες τις άλλες δυσκολίες που συνάντησε στη ζωή του. Και κυρίως ελπίζουμε πως θα καταφέρει να ενώσει τον τόπο του. Να ενώσει το βασανισμένο αυτό νησί και να καταφέρουν επιτέλους και οι δυο κοινότητες να βρουν τον τρόπο να συνεχίσουν τη ζωή τους που έκοψε βίαια η εισβολή του '74...
Αυτή τη στιγμή από το ΡΙΚ μεταδίδονται και οι δηλώσεις... Θα προσπαθήσουμε σε λιγάκι να τις ανεβάσουμε και εδώ. Θυμίζουμε ότι η επίσημη ανακήρυξη θα γίνει στις δέκα το βράδυ, στο στάδιο Ελευθερία... Αχ, και να ήμασταν τώρα εκεί, στη Λευκωσία την αγαπημένη, να ζήσουμε τις ιστορικές στιγμές που ζει απόψε.
Καλή σου επιτυχία Δημήτρη Χριστόφια!
Καλή επιτυχία στην Κύπρο!
Σας δίνουμε και τα αποτελέσματα όπως δημοσιεύονται στο Φιλελεύθερο:
Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εκλέγεται νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Με καταμετρημένο το 100% των ψήφων, έλαβε 53,36% έναντι 46,64% του ανθυποψηφίου του Ιωάννη Κασουλίδη.
Συγκέντρωση υποστηρικτών
Εκατοντάδες υποστηρικτές του υποψηφίου προέδρου Δημήτρη Χριστόφια έχουν συγκεντρωθεί έξω από το εκλογικό του επιτελείο, με πανό και σημαίες, μετά την ανακοίνωση των δημοσκοπήσεων εξόδου και τη ροή των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων.
Στο μεταξύ, ο κ. Χριστόφιας βρίσκεται στον έβδομο όροφο του κτιρίου, όπου στεγάζεται το επιτελείο με συνεργάτες του, παρακολουθώντας την έκβαση των εκλογικών αποτελεσμάτων.
Τηλεφωνική επικοινωνία
Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, τον οποίο συνεχάρη για τη νίκη του.
ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2008
ΠΑΓΚΥΠΡΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΕΠΙ ΣΥΝΟΛΟΥ: 516.448 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΩΝ ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 100,00%)
ΑΠΟ: 1.157 ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ (ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ = 100,00%)
ΥΠΟΛΟΙΠΟΝΤΑΙ: 0 ΚΕΝΤΡΑ ΜΕ 0 ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΟΥΣ ΨΗΦΟΦΟΡΟΥΣ
ΑΠΟΧΗ: 47.163 9,13%
ΨΗΦΙΣΑΝ: 469.285 (462.297 + 6.988) 90,87%
ΑΚΥΡΑ: 10.572 2,25%
ΛΕΥΚΑ: 7.771 1,66%
ΕΓΚΥΡΑ: 450.942 96,09%
ΕΛΑΒΑΝ ΨΗΦΟΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2001
Δημήτρης Χριστόφιας 240.622 53,36% +20,07%
Iωάννης Κασουλίδης 210.320 46,64% +13,13%
a re ezekia mou ti tou ivres pemou?
ΑπάντησηΔιαγραφή