Να πω την αλήθεια, δεν είμαι πια καθόλου σίγουρη ότι ξέρουμε και το όνομά του. Διευκρινίζω το λοιπόν ότι μιλάμε για τον Διονύσιο Σολωμό.
Και πιο πολύ οργίζομαι όταν θυμάμαι πέρυσι τέτοιες μέρες να κόπτονται ούλοι - αφέντες, δούλοι - για το βιβλίο Ιστορίας... Αχ, τρομάρα μας. Στη χώρα των ανιστόρητων να κλαίγονται και να ολοφύρονται για την ιστορία που μαθαίνουν τα εκτάκια. Ε, της υποκρισίας μας ο μέγας ύμνος! Και της αμετροέπειάς μας το μεγαλείο το αξεπέραστο...
Όχι τίποτε άλλο, μα μόλις χτες, έτσι για να τιμήσουμε τον ποιητή, βάλαμε μπρος με τα Μικρά μου Τερατάκια, τα 18 εκτάκια μου, ένα θεατρικό βασισμένο στη Γυναίκα της Ζάκυθος. Θα έπρεπε να δείτε από μια γωνιά τον ενθουσιασμό τους που θα παίξουν Σολωμό. Ο αντίθετος πόλος της δικής μου απογοήτευσης απόψε... Που πέρα κι από το λάθος της χρυσοπληρωμένης μας ΕΡΤ, άδικα έψαχνα να βρω έστω μια μικρή αναφορά στον τύπο για τη μέρα αυτή... Μόνο κάτι σε Σολωμό με φασόλια και σέλερι βρήκα. Ναι, έτσι ακριβώς. Όχι Σολομό, που σημαίνει ψάρι, μα Σολωμό!!! που είναι το όνομα του εθνικού ποιητή. Το σέλερι μωρέ μας μάρανε. Εδώ κάναμε βραστό κοτζάμ εθνικό ποιητή. Και κατά τα άλλα η περί του ονόματος της Μακεδονίας μάχη καλά κρατεί. Σοφολογιώτατοι και περισπούδαστοι και το χάλι μας το μαύρο.
Πέστε μου τώρα εσείς... Τι να διδάξω σε τούτα τα αγγελούδια; Για ποιο Σολωμό να τους μιλήσω και ποιο Σολωμό να ανεβάσω στις 25 του Μάρτη; Μα την αλήθεια σε μεγάλο πειρασμό με βάλανε... Να στήσουμε ένα χορό με τους "ξανθούς Απρίληδες" στην αυλή του σχολειού μας. Να πάρουμε κι ένα καζάνι και και να βράσουμε φασολάδα με καρότα και με σέλινα, ελληνικά και πατροπαράδοτα, και να βάλω και τα μικρά ζιζάνια να αναστήσουν τον παππού Αριστοφάνη, μπας και ιδρώσει το αυτάκι κανενός. Αντίδοτο στη μπόχα από τα άλλα ... φασόλια.
Προς το παρόν, πρώτες βοήθειες σε όσους τον πόνο μας νιώθουν, αφιερώνω μια ανάσα καθάριο οξυγόνο. Να συνεφέρουμε λιγάκι και να γεμίσουμε Ελλάδα λαμπερή. Να ακούσουμε για Σολωμό από εκείνον που πολύ τον αγάπησε και άλλο τόσο τον μελέτησε. Το Δημήτρη Λιαντίνη. Τον ελληνοέλληνα. Και άφησε εντολή την ώρα που θα πέφτει, το Σολωμό να στεφανώσουνε. Τιμή στον ποιητή και παιάνισμα στην Ελλάδα. Γιατί έτσι κάνουν οι έλληνες. Έτσι που πρόσταξε ο άλλος μεγάλος μας ποιητής:
Όπου και να σας βρίσκει το κακό, αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
Οδυσσέας Ελύτης
Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στις 8 του Απρίλη του 1998. Ακριβώς 200 χρόνια από τη γέννηση του εθνικού ποιητή. Τονίζω το "ακριβώς", για να μάθουμε και την ημερομηνία γέννησης...
Τίτλος: "Ο Σολωμός ως σωτήρας του μύθου του '21". Το '21 το έσωσε... Εμάς, εμάς ποιος θα μας σώσει από την κατρακύλα μας;
- ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ντοκουμέντα για το πότε πέθανε ο Σολωμός "Ημέρα τση Ζάκυθος"
- ΥΣ Θέλω να πιστεύω ότι προχτές που παρουσιάστηκε βιβλίο για το Σολωμό, θα θυμήθηκαν να πούνε πως κλείνουν 151 χρόνια από το θάνατό του. Αλλά και πάλι αναρωτιέμαι. Χάθηκε ο κόσμος να κάνανε την παρουσίαση δυο μέρες αργότερα; Ανήμερα που έφυγε για να τιμήσουν και τη μέρα; Στην εφημερίδα πάντως δεν έγραψαν το παραμικρό.
Οι τελευταίοι στίχοι του Εθνικού μας Ύμνου...
ΑπάντησηΔιαγραφή147.- Μὴν εἰποῦν στὸ στοχασμό τους
τὰ ξένα ἔθνη ἀληθινά:
"Ἐὰν μισοῦνται ἀνάμεσό τους
δὲν τοὺς πρέπει ἐλευθεριά".
148.- Τέτοια ἀφήστενε φροντίδα.
ὅλο τὸ αἷμα ὀποῦ χυθεῖ
γιὰ θρησκεία καὶ γιὰ πατρίδα
ὅμοιαν ἔχει τὴν τιμή.
149.- Στὸ αἷμα αὐτό, ποὺ δὲν πονεῖτε
γιὰ πατρίδα, γιὰ θρησκειά,
σᾶς ὁρκίζω, ἀγκαλιασθεῖτε
σὰν ἀδέλφια γκαρδιακά.
150.- Πόσο λείπει, στοχασθεῖτε,
πόσο ἀκόμη νὰ παρθεῖ.
πάντα ἡ νίκη, ἂν ἑνωθεῖτε,
πάντα ἐσᾶς θ' ἀκολουθεῖ.
151.- Ὢ ἀκουσμένοι εἰς τὴν ἀνδρεία,
καταστῆστε ἕνα Σταυρὸ
καὶ φωνάξετε μὲ μία:
"Βασιλεῖς, κοιτάξτ' ἐδῶ!
152.- Τὸ σημεῖον ποὺ προσκυνᾶτε
εἶναι τοῦτο, καὶ γι' αὐτὸ
ματωμένους μας κοιτᾶτε
στὸν ἀγώνα τὸ σκληρό.
153.- Ἀκατάπαυστα τὸ βρίζουν
τὰ σκυλιὰ καὶ τὸ πατοῦν
καὶ τὰ τέκνα τοῦ ἀφανίζουν,
καὶ τὴν πίστη ἀναγελοῦν.
154.- Ἐξ αἰτίας τοῦ ἐσπάρθη, ἐχάθη
αἷμα ἀθῶο χριστιανικό,
ποῦ φωνάζει ἀπὸ τὰ βάθη
τῆς νυκτός: Νὰ ἐκδικηθῶ.
155.- Δὲν ἀκοῦτε, ἐσεῖς εἰκόνες
τοῦ Θεοῦ, τέτοια φωνή;
Τώρα ἐπέρασαν αἰῶνες
καὶ δὲν ἔπαυσε στιγμή.
156.- Δὲν ἀκοῦτε; Εἰς κάθε μέρος
σὰν τοῦ Ἀβὲλ καταβοᾶ.
δὲν εἲν' φύσημα τοῦ ἀέρος
ποῦ σφυρίζει εἰς τὰ μαλλιά.
157.- Τί θὰ κάμετε; Θ' ἀφῆστε
νὰ ἀποκτήσομεν ἐμεῖς
λευθεριᾶν, ἢ θὰ τὴν λύστε
ἐξ αἰτίας πολιτικῆς;
158.- Τοῦτο ἀνίσως μελετᾶτε,
ἰδοὺ ἐμπρός σας τὸν Σταυρό:
Βασιλεῖς, ἐλᾶτε, ἐλάτε,
καὶ κτυπήσετε κι ἐδῶ!"».