ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ: ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ

Την ερχόμενη Κυριακή διεξάγεται ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της χώρας, η εκλογή θα ολοκληρωθεί με δεύτερο γύρο μία εβδομάδα μετά και στον οποίο θα λάβουν μέρος οι δύο που θα υπερισχύσουν στην πρώτη φάση.

ΟΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΑΞΙΩΜΑΤΟΣ (Αλφαβητική σειρά)

Ο γιατρός Ιωάννης Κασουλίδης και πρώην ΥΠΕΞ της Κύπρου στην κυβέρνηση Κληρίδη. Ως φοιτητής στη Γαλλία συμμετείχε στα γεγονότα του Μάη του '68. Αργότερα ειδικεύτηκε στη Γηριατρική στο Λονδίνο. Είναι μέλος του ΔΗΣΥ και ευρωβουλευτής. Ο νεότερος σε ηλικία υποψήφιος, γεννημένος το 1948 στη Λευκωσία.


Ο νυν πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος. Γεννημένος στη Λευκωσία το 1934, είναι κατά πολύ μεγαλύτερος των άλλων δύο υποψηφίων και έχει πάρει ενεργό μέρος στον απελευθερωτικό αγώνα των Κυπρίων ως στέλεχος της ΕΟΚΑ. Έχει σπουδάσει νομικά στην Αγγλία. Συμμετείχε στη Διάσκεψη του Λονδίνου και καταψήφισε μαζί με το ΑΚΕΛ τις συμφωνίες Ζυρίχης - Λονδίνου. Πολλά χρόνια υπουργός και αντιπρόσωπος της Κύπρου σε διεθνή συνέδρια. Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος από το 2000 και πρόεδρος της Κύπρου από το 2003.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επί σειρά ετών και με πλούσια πολιτιστική δράση. Σπούδασε στη Μόσχα κοινωνικές επιστήμες και αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορα των Ιστορικών επιστημών. Γεννήθηκε το 1946, κατάγεται από την κατεχόμενη περιοχή της Κερύνειας και έχει πολιτική δράση από τα 14! Είναι Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ από το 1988.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον Τάσσο Παπαδόπουλο αλλά οι διαφορές είναι ελάχιστες μεταξύ των τριών. Επίσης η εκλογή γίνεται σε δύο γύρους, που σημαίνει ότι οι δύο πρώτοι αυτής της Κυριακής θα αναμετρηθούν σε μια βδομάδα μεταξύ τους αναγκάζοντας τους ψηφοφόρους των άλλων να επιλέξουν έναν απ' του δυο. Οπότε οι προβλέψεις είναι δύσκολες για το ποιος τελικά θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας