Κύπρος: Η ενότητα και η σύγκρουση;


Τέλος καλό, όλα καλά;

Και για όσους άκουγαν τις τελευταίες μέρες πως δεν έχουν διαφορές στο εθνικό θέμα οι δύο υποψήφιοι, προτείνω να δουν το βίντεο που ανέβασε το ΕΘΝΟΣ:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8777&pubid=542388


Μιλάνε στην αρχή από την Κύπρο οι αντιπρόσωποι του ελληνικού Mega. Ο γνωστός και μη εξαιρετέος εκλογολόγος Νικολακόπουλος, ο οποίος παθαίνει και σαρδάμ με το όνομα του Χριστόφια. Σημασία έχει όμως ότι με σαρδάμ ή χωρίς, τονίζει ότι η επιτυχία ξεπερνά κάθε προσδοκία καθώς τέτοιο ποσοστό εκλογής - 53,36 - έχει να συγκεντρώσει πρόεδρος στην Κύπρο από το 1983.

Το καλύτερο είναι το δεύτερο βίντεο.

Μιλά πρώτος ο νικητής των εκλογών, Δημήτρης Χριστόφιας.

Από αύριο, λέει, αρχίζει μια άλλη μέρα. Ενώνουμε τις δυνάμεις μας, λειτουργούμε συλλογικά και με ενότητα για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας.

Τούτη την ώρα μια είναι η ιδεολογία μας. Η Κύπρος και η σωτηρία της. Και μια πιο δίκαια κοινωνία.


Και μετά πήρε το λόγο ο ηττημένος. Ο Γιαννάκης Κασουλίδης.

Πρώτη λέξη:

"Συγκρουστήκαμε."

Και σύγκρουση περιέγραψε και μετά. Μίλησε για οργανωμένα συμφέροντα, πανίσχυρους κομματικούς μηχανισμούς, και σκοπιμότητες δικές τους...

Και κατάφεραν, λέει, με σκληρή δουλειά, με καθαρό λόγο, με πίστη στις αξίες και στις αρχές τους, να φτάσουν πολύ κοντά στη μεγαλύτερη πολιτική ανατροπή στην εκλογική ιστορία του τόπου τους.



Κοίτα και πες μου αν αυτοί οι δύο άνθρωποι έχουν τις ομοιότητες που έγραφε η δική μας Καθημερινή και διάφοροι άλλοι από Κύπρο και Ελλάδα ήθελαν να παρουσιάσουν τις τελευταίες μέρες. Η μέρα με τη νύχτα.

Και μετά, τι αμετροέπεια είναι αυτή; Από το 83 έχει να εκλεγεί πρόεδρος με τέτοιο ψηλό ποσοστό. Κι εσύ μας λες ότι έφτασες πολύ κοντά;

Όσο για ανατροπή... Ποια ανατροπή; Δεξιό πρόεδρο είχε κι άλλες φορές η Κύπρος. Πρόεδρο όμως από την αριστερά, από το ΑΚΕΛ, και πρώτη φορά είναι που ψήφισαν οι Κύπριοι και ακόμη δε χωρά στο μυαλό τέτοια επιτυχία.

Κι ας ευλογά ο κ. Κασουλίδης τον αρχιεπίσκοπό του. Που σίγουρα σε κάποιους λειτούργησε ο λόγος του εκφοβιστικά. Γνωστή η ψυχολογία των Κυπρίων σε τέτοια ζητήματα. Άγνωστο το σθένος που μας απέδειξαν ότι διαθέτουν, να αποτινάζουν τέτοια ψευτοδιλήμματα και να εμπιστεύονται την τύχη του τόπου σε έναν εκπρόσωπο της Αριστεράς.

Αυτή κι αν είναι ανατροπή, κ. Κασουλίδη.

Όπως κι αν έχει, ο κόσμος όλος και όχι μόνο η Κύπρος και η Ελλάδα, στέκουν εντυπωσιασμένοι που στις μέρες μας βρίσκεται ένας αριστερός ηγέτης να σαρώνει με τέτοια διαφορά σε εκλογές.

Κι άλλο τόσο εντυπωσιασμένοι είμαστε με το ενωτικό ύφος του από την πρώτη στιγμή της εκλογής του.

Ας ελπίζουμε να βρει ανταπόκριση. Και το ΔΗΣΥ να επανέλθει στο εθνικό συμβούλιο. Και όχι να συνεχίσει και μετά τα αποτελέσματα να μιλά για συγκρούσεις... Ας πούμε ότι για ψες βράδυ έφταιξε η φόρτιση. Κι από σήμερα θα υπάρξει νηφάλια ματιά και φώτιση...

Φως και ας είναι από όπου θέλει. Μονάχα φως να δούμε και δεν πειράζει η προέλευση. Και περιμένω τον άγιο πατέρα, που τον λένε και Χρυσόστομο, να τιμήσει τουλάχιστον το όνομά του. Και τουλάχιστον μετεκλογικά να βοηθήσει κι εκείνος να μονιάσουν οι άνθρωποι και ενωμένοι όλοι μαζί να παλέψουν για το καλό του τόπου τους.

Διότι ξέρουμε πως η Κύπρος υπήρξε το νησί του χαλκού...

Παράθεση:

Η πιθανότερη όμως των θεωριών είναι ότι το νησί μας ονομάστηκε από το χαλκό. Η Κύπρος ήταν πολύ γνωστή για το χαλκό της, περιζήτητο για τους Αχαιούς. Το χαρακτηριστικό αυτό προϊόν της Κύπρου, όπως εισηγήθηκε και ο Κυριάκος Χατζηιωάννου, πρέπει να έδωσε το όνομά του στην Κύπρο: «Η νήσος ήταν πολύ γνωστή στους φιλοπόλεμους Αχαιούς όχι για τη χέννα της παρά για το χαλκό της και επομένως αυτοί σαν νήσο του χαλκού θα τη γνώριζαν και όχι σαν νήσο της χέννας. Μ’ αυτό το μέταλλο ταυτίστηκε η νήσος, το οποίο πιθανότατα στη γλώσσα των Ετεοκυπρίων θα λεγόταν κύπρος ή κάτι τέτοιο και απ’ αυτό ονομάσθηκε Κύπρος, κατά το σχήμα συνεκδοχής, στη νήσο υπάρχει κύπρος = χαλκός, άρα η νήσος είναι Κύπρος», άποψη με την οποία συμφωνούν πολλοί άλλοι.


Πηγή TYPOS.COM.CY


αλλά δε χρειάζεται χαλκευμένες κατηγορίες για να δικαιολογήσει το όνομά της. Χρειάζεται μόνο ΕΝΟΤΗΤΑ για να μπορέσει επιτέλους να ξαναγίνει "ευτυχισμένη πατρίδα για όλα τα παιδιά της" όπως τόνισε ο Δημήτρης Χριστόφιας.


Ελίνα


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΦΟΡΟΥΜ HOMA EDUCANDUS




  • Για το κλίμα το προεκλογικό και τη συγκρουσιακή κατάσταση που επικράτησε, δείτε ένα διαφωτιστικό άρθρο στο blog Περσέας και Ανδρομέδα. Από κει και η εικόνα που συνοδεύει το αρθράκι μας και που ούτως ή άλλως έχει διαχρονική αξία. Για να θυμόμαστε και να ξεπερνάμε τις μεταξύ μας διαφορές και να κάνουμε σημαία μας μία ιδεολογία: Την Κύπρο και τη σωτηρία της. Τίποτε άλλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας