Δημήτρης Χριστόφιας. Η αριστερά στην εξουσία;


Ο Δημήτρης Χριστόφιας. Ο ένας εκ των δύο υποψηφίων του 2ου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε η υποψηφιότητά του, προκάλεσε αίσθηση.

Τώρα που φτάνει στο νήμα, τώρα που ο πρώτος γύρος απέκλεισε τον νυν πρόεδρο και υποψήφιο του ΔΗΚΟ, τον Τάσσο Παπαδόπουλο, και έδωσε το προβάδισμα στον υποψήφιο του ΔΗΣΥ, Γιαννάκη Κασουλίδη και τη δεύτερη θέση στον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, όλοι κρατούν την αναπνοή τους. Την ερχόμενη Κυριακή θα αλλάξει τόσο πολύ το πολιτικό σκηνικό στη Μεγαλόνησο; Θα ανέβει η αριστερά στην εξουσία;

Το θέμα, όπως καταλαβαίνετε όλοι, δεν ενδιαφέρει μόνο τους Κύπριους. Ούτε περιορίζεται στη δική μας χώρα. Η Κύπρος είναι το απώτατο προς νότο σημείο της Ευρώπης πια... Η αιχμή του δόρατος... Είναι ευνόητο να ενδιαφέρει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες το ποιος θα καθίσει τελικά στο τιμόνι της Κύπρου.

Όπως ενδιαφέρει και όποιους άλλους εκτιμούν ότι έχουν συμφέροντα στο νησί. Όνομα και μη ... χωριό. Και άλλο τόσο γνωστό τοις πάσι ότι αυτά ειδικά τα συμφέροντα είναι μεγάλα και μόνο για να παίζεις και να γελάς μαζί τους δεν επιτρέπεται. Ειδικά τώρα, με το Κόσσοβο...

Από την άποψη αυτή είναι πράγματι αξιέπαινη η στάση που ανακοίνωσε ότι θα κρατήσει το ΔΗΚΟ. Μέχρι χτες είχαμε τη δήλωση του κ. Παπαδόπουλου που κράταγε ίσες αποστάσεις και από τους δύο υποψηφίους. Από σήμερα όμως γνωρίζουμε ότι συνεδρίασε η ΚΕ του κόμματος και έλαβε τη γενναία απόφαση να στηρίξει τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Συγκεκριμένα όπως δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα ΧΑΡΑΥΓΗ της Κύπρου, επίσημο όργανο του ΑΚΕΛ:

"Με συντριπτική πλειοψηφία η Κεντρική Επιτροπή ΔΗΚΟ αποφάσισε αργά χθες μετά τα μεσάνυχτα να στηρίξει την υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια.

Σε μια μαραθώνια συνεδρία των συλλογικών οργάνων του κόμματος που ξεκίνησε το μεσημέρι και διήρκησε μέχρι τις 1.30 π.μ, η Κ. Ε του ΔΗΚΟ, προσφεύγοντας σε μυστική ψηφοφορία αποφάσισε με 112 ψήφους υπέρ να στηρίξει την ερχόμενη Κυριακή την υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια. Συγκεκριμένα, από το σύνολο 190 μελών της Κ.Ε ψήφισαν οι 180 ως ακολούθως: Υπέρ του Δ. Χριστόφια 112, υπέρ του Ι. Κασουλίδη 50, 9 λευκά και 9 κατά συνείδηση.

Μετά και την ομόφωνη απόφαση του Π.Γ της ΕΔΕΚ, η οποία θα συζητηθεί σήμερα στην Κ.Ε του Κινήματος, φαίνεται πως και με την απόφαση της Κ.Ε του ΔΗΚΟ ανοίγεται η προοπτική για επανασύσταση της τριμερούς συνεργασίας, η οποία πλέον διευρύνεται με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν από τον πρώτο γύρο την υποψηφιότητα Δ. Χριστόφια.

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ κ. Μ. Κάρογιαν τόνισε ότι η απόφαση είναι δεσμευτική για όλα τα μέλη της Κ.Ε, τα οποία θα εργαστούν όπως είπε για την υλοποίησή της. Υπερίσχυσαν θέσεις αρχών στο Κυπριακό και η συνοχή του ΔΗΚΟ."

Στο μεταξύ και ο κ. Λιλήκας, όπως και το είχε δηλώσει και προεκλογικά, τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Χριστόφια και όπως φάνηκε από το απόσπασμα της Χαραυγής, αναμένεται και θετική απόφαση από την ΕΔΕΚ.

Θετικά όλα αυτά αλλά εφησυχασμός (για τους λόγους που ανέφερα και παραπάνω) δεν επιτρέπεται. Γιατί παίζονται πολλά και οι καιροί είναι πονηροί. Πιο πονηροί από όσο φαίνονται με πρώτο μάτι. Και εξηγώ:

Μπορεί στο πλευρό του Δημήτρη Χριστόφια να συντάσσεται ο τρίτος μεγάλος πόλος του πρώτου γύρου των εκλογών, αλλά η εκκλησία της Κύπρου, δια στόματος του αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου και σύμφωνα με δημοσίευση του Φιλελεύθερου, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ του υποψηφίου του ΔΗΣΥ, κ. Γιαννάκη Κασουλίδη. Μα τι περιμένατε; Να υποστηρίξει τους αριστερούς;

Το πρόσχημα της υποστήριξης αποτέλεσαν οι κοινές θέσεις για την παιδεία. Φαίνεται πως και εκεί και εδώ η εκκλησία θέλει αυτό το χώρο δικό της. Να τον ελέγχει και να μεταλαμπαδεύει το "ελληνοχριστιανικό" πνεύμα:

«ήδη συμφωνήσαμε τα πλαίσια που θα κινηθούμε για την παιδεία μας και εμείς ανεπιφύλακτα ως Εκκλησία θα συμβουλεύαμε το λαό μας την προσεχή Κυριακή, αθρόα να πάει στις κάλπες και να ψηφίσει τον κ. Κασουλίδη και είμαστε σίγουροι για τη συνεργασία που θα έχουμε τη νέα πενταετία».

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, κ. Χρυσόστομος Β΄


Εμείς, είναι γνωστό ότι με τέτοιες ανακατωσούρες διαφωνούμε καθέτως. Η δική μας θέση είναι η θέση που υποστήριξε ο Δημήτρης Λιαντίνης. Η θέση που υποστηρίζει κάθε προοδευτικός άνθρωπος σήμερα:

"Είναι ανάγκη να αποσυνδεθεί ολοκληρωτικά η αγωγή και το σχολείο από τις θρησκείες και τις συναγωγές.

Για την ανάγκη αυτής της τομής οι καιροί βοούν και βρυχιούνται. Όχι απλά δεν περιμένουν, αλλά βιάζουνται ραγδαία."

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ, σελ. 203

Θυμίζω εδώ ότι ο Δημήτρης Λιαντίνης είχε εκφραστεί αρνητικά και για την ανάμειξη στην πολιτική εξουσία του αρχιεπισκόπου Μακάριου του Β':

"Θέλεις να 'χεις πιστή την εικόνα του νεοέλληνα; Λάβε το ράσο του γύπα και του κόρακα. Λάβε τις ασπιδωτές κοιλιές των ιερέων, το καλυμμαύκι Μακαρίου Β΄ της Κύπρου. Και τα γένεια τα καλογερικά, που κρύβουν το πρόσωπο, καθώς άκοσμοι αγκαθεροί φράχτες τους αγρούς. Και τις κουκουλωμένες καλόγριες, την άλλη έκδοση του φερετζέ της τούρκισσας, και έχεις το νεοέλληνα φωτογραφία στον τοίχο.

Απέναντι σε τούτη τη μελανή και γανιασμένη φοβέρα, φέρε την εικόνα του αρχαίου έλληνα, για να μετρήσεις τη διαφορά."

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΙΑΝΤΙΝΗΣ, ΓΚΕΜΜΑ, σελ. 106 - 107



Δε θέλω να παρεξηγηθούν οι αναφορές μου στο Λιαντίνη. Κρατήστε όσα λέει μέσα στα πλαίσια που εκείνος τα είπε. Δεν κάνω χρήση του δικού του ονόματος για να στηρίξω τις δικές μου απόψεις. Μόνο στηρίζομαι εγώ σε όσα εκείνος έγραψε για να διαμορφώσω τους προβληματισμούς και τις σκέψεις μου για το σήμερα. Κι αυτό, είτε αρέσει σε ορισμένους είτε τους ενοχλεί, δεκάρα δε δίνω. Μεσαιωνικές τακτικές δεν έχουν καμία θέση στο Homa Educandus. Δε θα γίνουμε κρουαζερόπλοιο να επιβιβάζεται κάθε καρυδιάς καρύδι. Έχουμε ξεκάθαρες αρχές και ρότα χαραγμένη για το πώς θέλουμε τον κόσμο.

Με βάση λοιπόν αυτές τις αρχές υποστηρίζω και όσα διάβασα στη Χαραυγή για τις θέσεις του Δημήτρη Χριστόφια για την παιδεία. Και τις καταθέτω κι εδώ προς ενημέρωση και προβληματισμό όλων:


Δεσμεύσεις Δ. Χριστόφια για την παιδεία

Επέκταση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης,
αύξηση του ΑΕΠ για την παιδεία


Στη διασφάλιση μιας Παιδείας με την παροχή δημόσιας, υψηλής ποιότητας και δωρεάν εκπαίδευσης σ’ όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος για όλους τους πολίτες, στοχεύει ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, ενώ την ίδια ώρα δεσμεύεται για εφαρμογή και επέκταση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

Ανάμεσα στις προτεραιότητες του Δημήτρη Χριστόφια είναι η αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση στο 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος, η καθιέρωση του δημόσιου και δωρεάν ενιαίου δωδεκάχρονου υποχρεωτικού σχολείου, ο εκσυγχρονισμός της δομής και του περιεχομένου της εκπαίδευσης. Επίσης ψηλά στην ατζέντα του είναι η διαμόρφωση πολιτικής για την έρευνα και την ανάπτυξη με στόχο οι δαπάνες -δημόσιες και ιδιωτικές- να φθάσουν στο 3% του ΑΕΠ.

Κανένας νέος να μη μένει αμόρφωτος

Ο Δημήτρης Χριστόφιας τονίζει ότι ο τομέας της παιδείας αποτελεί την καλύτερη επένδυση για την κοινωνική, οικονομική, πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη και πρόοδο της Κύπρου.

«Αγωνιζόμαστε ώστε κανένας νέος να μη μένει αμόρφωτος στη σύγχρονη εποχή της επιστημονικό-τεχνικής επανάστασης, της έκρηξης των γνώσεων και της ραγδαίας ανάπτυξης των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, αναφέρει ο Δ. Χριστόφιας, προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο μέσα από την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους τους νέους και ειδικότερα μέσα από την εξίσωση των δυνατοτήτων επιτυχίας τους».

Ο Δ. Χριστόφιας τονίζει ακόμη ότι στόχος του είναι και η απελευθέρωση των τεράστιων δημιουργικών δυνατοτήτων των βασικών συντελεστών της Εκπαίδευσης, καθώς και στη διαλεκτική σύζευξη των διαφόρων λειτουργιών του σχολείου, ώστε παράλληλα και ταυτόχρονα να προωθεί τις πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, να προάγει την κριτική σκέψη, να καλλιεργεί δεξιότητες, ικανότητες και ταλέντα και να προσφέρει γνώσεις από όλο το φάσμα των επιστημών.

«Θα εργαστούμε για ένα σχολείο που καλλιεργεί την αγάπη για τη γλώσσα και τον πολιτισμό μας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα και στο γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό που χαρακτηρίζει την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή Κοινωνία. Ενα σχολείο, εν κατακλείδι, που θα καλλιεργεί την ολόπλευρη μόρφωση και θα δίνει στους νέους μας και στην κυπριακή κοινωνία τη δυνατότητα να βαδίζουν με αυτοπεποίθηση και σιγουριά στο δύσκολο αλλά και γεμάτο προκλήσεις δρόμο της κοινωνικής προόδου και προκοπής.»

Πενταετές Σχέδιο Δράσης για υλοποίηση της μεταρρύθμισης

Η υλοποίηση της μεταρρύθμισης σύμφωνα με τον Δημήτρη Χριστόφια θα στηριχθεί σε ένα πενταετές σχέδιο δράσης, με συγκεκριμένο χρονικό προγραμματισμό, ώστε να καταμεριστούν οι δαπάνες με τρόπο ρεαλιστικά υλοποιήσιμο και να μην αιφνιδιάζονται οι επηρεαζόμενοι από ασυντόνιστες και ευκαιριακές πρωτοβουλίες.

«Η προώθηση των αλλαγών στα πλαίσια της μεταρρύθμισης, θα γίνεται πάντοτε μέσα από ένα συνεχή, ειλικρινή και δημιουργικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με τους εκπαιδευτικούς και τις οργανώσεις τους».

Τι προτείνει

Επιγραμματικά οι κυριότερες προτάσεις του Δημήτρη Χριστόφια για την Παιδεία είναι:

1. Αύξηση των δημόσιων δαπανών για την εκπαίδευση στο 8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

2. Αναδόμηση των διοικητικών δομών του εκπαιδευτικού συστήματος, με βασικό άξονα την αποκέντρωση και τη δημιουργία οριζόντιων δομών.

3. Διαμόρφωση ολοκληρωμένου συστήματος ενδοϋπηρεσιακής επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, που θα περιλαμβάνει και την παραχώρηση υποτροφιών για παρακολούθηση μεταπτυχιακών σπουδών.

4. Αναβάθμιση της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολείων, συμπεριλαμβανομένης της πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής, η οποία να εξυπηρετεί το στόχο μας για μαθητοκεντρική και πειραματική διδασκαλία.

5. Επέκταση της δημόσιας δωρεάν Προδημοτικής Εκπαίδευσης κατά ένα χρόνο.

6. Συνεχής βελτίωση και επέκταση του θεσμού του Ενιαίου Υποχρεωτικού Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, πιλοτική εφαρμογή του Ενιαίου Υποχρεωτικού Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και επέκταση του θεσμού του Ολοήμερου Σχολείου στη Μέση Εκπαίδευση.

7. Ανάπτυξη και επέκταση της δημόσιας Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης, ώστε κάθε νέος που επιθυμεί, να έχει την δυνατότητα να σπουδάζει στον τόπο του, περιλαμβανομένης της δημιουργίας νέων προπτυχιακών προγραμμάτων σε ειδικότητες όπως η Ιατρική και οι Καλές Τέχνες.

8. Διαμόρφωση Εθνικής Πολιτικής για την Ερευνα και την Ανάπτυξη, με στόχο οι δαπάνες -δημόσιες και ιδιωτικές- να φτάσουν στο 3% του ΑΕΠ.

9. Διαμόρφωση ολοκληρωμένης στρατηγικής για την αρμονική ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών, την πρόληψη της σχολικής αποτυχίας, της παραβατικότητας, της χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και των οδικών ατυχημάτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα επεκταθεί ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας.

10. Παροχή πρόσβασης στις νέες τεχνολογίες σε όλους τους μαθητές, με την επιχορήγηση αγοράς Ηλεκτρονικού Υπολογιστή και τη διασφάλιση της γρήγορης σύνδεσης στο διαδίκτυο από το σπίτι, για κάθε μαθητή.

11. Εκσυγχρονισμός της δομής και του περιεχομένου της εκπαίδευσης στη βάση του μανιφέστου για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, μέσα από τη δημιουργία νέων αναλυτικών και ωρολογίων προγραμμάτων, νέων σχολικών βιβλίων και εκπαιδευτικού υλικού.


Διαβάζω αυτές τις θέσεις και αναρωτιέμαι... Τι ήταν εκείνο που ώθησε τον επικεφαλής της εκκλησίας της Κύπρου να λάβει θέση ανοικτά στις πολιτικές εξελίξεις υπέρ του άλλου υποψηφίου; Που σημαίνει αυτονόητα και κατά του κ. Χριστόφια. Το αποκαλύπτει ο ίδιος στη δήλωσή του στο Φιλελεύθερο:

«Ανταλλάξαμε απόψεις. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας τόσο για το εθνικό θέμα που ενδιαφέρει την Εκκλησία όσο και για το Υπουργείο Παιδείας το οποίο πολύ μας ανησυχεί. Εχουμε μιλήσει στις λεπτομέρειες και ο κ. Κασουλίδης είναι σύμφωνος με τις επιθυμίες της Εκκλησίας να έχει λόγο πάνω στο θέμα της παιδείας μας γιατί αν χάσουμε τα παιδιά μας που είναι η ελπίδα του μέλλοντος αυτού του τόπου δεν μας σώζει τίποτα», είπε ο Αρχιεπίσκοπος, προσθέτοντας πως το θέμα αυτό ανησυχεί πολύ την Εκκλησία.

Κι εμάς μας ανησυχεί το ίδιο θέμα. Μα ακριβώς για τους αντίθετους λόγους... Και επομένως δεν μπορούμε παρά να υποστηρίξουμε τη θέση του κ. Χριστόφια και που υπογραμμίζω ότι είναι:

"Σεβασμός στη διαφορετικότητα και στο γλωσσικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό πλουραλισμό που χαρακτηρίζει την Κυπριακή και την Ευρωπαϊκή Κοινωνία."

Βοούν οι καιροί και βρυχιούνται. Και δεν καρτερούν... Ειδικά στην Κύπρο που ευελπιστεί να ενωθεί και να πέσουν επιτέλους τα συρματοπλέγματα. Εκεί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα είναι ύψιστος εθνικός στόχος. Εκ των ων ουκ άνευ για να ανατραπεί η διχοτόμηση.

Μα για φανταστείτε... Μπορεί να μιλάει κανείς για ενιαίο κράτος στην Κύπρο και την ίδια ώρα να επιτρέπει επέμβαση στην παιδεία της μιας από τις δυο κυρίαρχες εθνικές ομάδες;

Ήθελα να πιστεύω ότι ο κ. Κασουλίδης, ως γαλλοτραφής στα νιάτα του, φοιτητής γαρ στη Γαλλία και μάλιστα με συμμετοχή στο Μάη του '68, θα είχε μια άλλη στάση σε τέτοια ζητήματα. Και θυμίζω εδώ πως η Γαλλία έχει προ πολλού χωρίσει κράτος και εκκλησία, με τον περίφημο νόμο του 1905.

Μη φανταστείτε βέβαια ότι η γαλλική εκκλησία το έχει βάλει κάτω... Ακόμη και πριν μια βδομάδα υπήρξε άρθρο στην Καθημερινή, σύμφωνα με το οποίο ο Σαρκοζί προτίθεται να ανατρέψει το υπάρχον εδώ και εκατό χρόνια καθεστώς.

Δείτε επίσης ένα άρθρο που φιλοξενείται σε διαδικτυακό χώρο της Εκκλησίας της Ελλάδος και αναφέρεται στο φαινόμενο της Γαλλίας.

Τουλάχιστον έτσι θα καταλάβετε πως την ερχόμενη Κυριακή στην Κύπρο η μάχη είναι αμφίρροπη... Εφησυχασμός, το είπα: Δεν επιτρέπεται. Και μπορεί εμείς να μην ψηφίζουμε στις εκλογές αυτές, αλλά έχουμε κάθε λόγο να δούμε επιτέλους το Κυπριακό λυμένο. Ειδικά με Σκόπια και Κόσσοβο...
____________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας