Η Κύπρος σε προεκλογικό πυρετό



Σε προεκλογικό πυρετό βρίσκεται τις μέρες αυτές η πολυαγαπημένη μας Κύπρος αν και εμείς είμαστε πολύ απασχολημένοι με τη "ζαχουπουλιάδα" για να πάρουμε είδηση τι συμβαίνει στη Μεγαλόνησο... Είναι βλέπεις και όλα τα σημαντικά που έχει να δηλώσει ο Μάκης και ο Θέμος και πού να προλάβουμε να μάθουμε τι γίνεται σε κείνο το μακρινό μετερίζι του ελληνισμού...

Ακόμη και μια μέρα σαν τη σημερινή που θα έπρεπε λίγο παραπάνω να σκεφτόμαστε την Κύπρο. Γιατί σαν σήμερα, μισό σχεδόν αιώνα πριν, το 1959 για την ακρίβεια, μπήκε η υπογραφή από τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κωνσταντίνο Καραμανλή, για όλα όσα ακολούθησαν στην πολιτική ζωή της Κύπρου. Από το κυπριακό σάιτ i-Kypros αντιγράφουμε το σαν σήμερα:

1959

Μονογράφεται στη Ζυρίχη από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή, και τον Τούρκο ομόλογό του, Αντνάν Μεντερές, η συμφωνία για την Κύπρο.

Αλήθεια, πόσοι από μας γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε τότε στη Ζυρίχη; Πόσοι από μας είμαστε σε θέση να εκτιμήσουμε τι συνέπειες πληρώσαμε όλοι μας τις δεκαετίες που ακολούθησαν από εκείνες τις υπογραφές στην Ελβετία; Φοβάμαι πως θα είναι λιγότεροι και από εκείνους που γνωρίζουν για τις εκλογές στην Κύπρο την ερχόμενη Κυριακή, για να μην το κάνω ακόμη πιο δύσκολο και συγκρίνω με εκείνους που γνωρίζουν ποιοι διεκδικούν το προεδρικό αξίωμα...

Και όμως τόσο η Ζυρίχη όσο και οι προεδρικές εκλογές μεθαύριο έχουν άμεση σχέση και με τη δική μας ζωή. Όχι μόνο γιατί η Κύπρος είναι αναπόσπαστο κομμάτι του ελληνισμού αλλά και γιατί η ανοιχτή πληγή της εξακολουθεί για δεκαετίες να αποτελεί το μεγαλύτερο αγκάθι της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας.

Για τα πολιτικά γεγονότα του σήμερα σας μεταφέρω το σημερινό άρθρο της μεγαλύτερης κυπριακής εφημερίδας, του Φιλελεύθερου:


Στο κυνήγι της ψήφου

Με Κυπριακό η τελευταία επίθεση, τα επιτελεία από σπίτι σε σπίτι

ΓΕΝΙΚΗ επίθεση εξαπολύουν τα εκλογικά επιτελεία των τριών βασικών υποψηφίων, στοχεύοντας στα κέρδη της τελευταίας στιγμής και την εδραίωση των δυνάμεων τους. Σε επίπεδο σχεδιασμών, είναι προφανές ότι θα παίξουν όλοι με το Κυπριακό ενόψει και της διακαναλικής συνάντησης της ερχόμενης Πέμπτης. Μέχρι και τις εκλογές της Κυριακής, θεωρείται για τους στρατηγούς των επιτελείων, αρκετός χρόνος για να υπάρξουν αυξομειώσεις στα ποσοστά.

Το επιτελείο του Τάσσου Παπαδόπουλου, θα επιχειρήσει να κρατήσει τα κέρδη που εξασφάλισε την περίοδο αυτή, θεωρώντας πως έχει προβάδισμα, όπως παρουσιάζουν και οι δημοσκοπήσεις. Παράλληλα θα επιχειρήσει να κλείσει κάθε ενδεχόμενη διαρροή από τις επιθέσεις που θα δεχθούν οι ψηφοφόροι του από τα άλλα επιτελεία.

Το επιτελείο Δημήτρη Χριστόφια, επενδύει στους καλά συγκροτημένους μηχανισμούς του ΑΚΕΛ, που θα πολιορκήσουν όσους δεν έχουν επαναπατρισθεί ακόμη, ώστε να τους επαναφέρουν στο πολιτικό τους χώρο. Ταυτόχρονα θεωρεί πως σημαντική βοήθεια θα δώσουν και οι ψηφοφόροι από το εξωτερικό.

Στο επιτελείο Ιωάννη Κασουλίδη, θεωρεί πως οι Συναγερμικοί, όπως συνηθίζουν σε όλες τις εκλογές, θα συσπειρωθούν γύρω από τον υποψήφιο τους, την υστάτη. Αυτό, όπως σημειώνουν, θα δώσει και το εισιτήριο για το δεύτερο γύρο.

Να λοιπόν που τουλάχιστον μάθατε ποιοι διεκδικούν το χρίσμα αλλά και με ποιο τρόπο ευελπιστούν να το κατακτήσουν. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στο λινκ του Φιλελεύθερου και να παρακολουθήσετε από κοντά όλες τις εξελίξεις, γιατί αν περιμένετε από την τιβούλα μας, ... σωθήκατε.... έχουν κι άλλα να πουν οι δύο μεγάλοι άντρες της ζωής του τόπου... Κι επιπλέον, σήμερα κάνουμε και μποϊκοτάζ σε όλα τα κανάλια και στην πλύση εγκεφάλου που μας έχουν καταδικάσει. Προσωπικά δε θα είχα καμιά αντίρρηση να συνεχίσουμε σε μόνιμη βάση με αποκλεισμένη τη μικρή οθόνη και με ανοιχτή την επικοινωνία στα φόρα και στα blogs του διαδικτύου. Ίσως έτσι μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε όχι μόνο για τις σημαντικές σημερινές πολιτικές εξελίξεις στην Κύπρο αλλά και για εκείνη την ξεχασμένη ιστορία στη Ζυρίχη και στο Λονδίνο... Αν μη τι άλλο να καταλάβουμε ποιος μας φταίει για το σημερινό μας χάλι και για όσα δεινά πέρασε η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες.

Και μπορεί ακόμη να μας δοθεί η ευκαιρία να μιλήσουμε και για τον μικρό αυτό παράδεισο που λέγεται Κύπρος, τον τόπο που γέννησε μια Αφροδίτη. Χαρακτηριστική η επόμενη φωτογραφία από το ανατολικό άκρο του νησιού, την περίφημη χερσόνησο του Ακάμα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας