Μαθητικές εκδρομές και Ηγουμενίτσα

Το άρθρο το δημοσίευσε ο Πρωινός Λόγος και το αναδημοσίευσαν στο



http://epirusgate.blogspot.com/2011/04/blog-post_2312.html



Και αφορά τις μαθητικές εκδρομές στα Ιωάννινα, που είναι, λέει ο συντάκτης του, δημοφιλής προορισμός για τους μαθητές και πως κατακλύστηκαν τα Γιάννενα από τα πούλμαν και δε χώραγαν να παρκάρουν κάτω στο Παραλίμνιο... Κυριότερη αιτία η Εγνατία. Αυτή έφερε τόσα παιδιά στα Γιάννενα, δίνοντας ανάσα στον τουρισμό της περιοχής που χαροπαλεύει.



Μα και εμείς, στην Ηγουμενίτσα, έχουμε Εγνατία. Μαθητικές εκδρομές όμως δεν έχουμε. Εκτός ελαχίστων ή διερχομένων για Κέρκυρα. Τα πούλμαν με τους μαθητές περνάνε βιαστικά και μπαίνουν στο καράβι ή και δεν έρχονται καθόλου, έστω για ημερήσια επίσκεψη, από τα γειτονικά Γιάννενα. Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει ο Πρωινός Λόγος, οι συνοδοί των μαθητών που πηγαίνουν στα Γιάννενα, βρίσκουν χρόνο να πεταχτούν ως το Μέτσοβο και τα Ζαγοροχώρια. Στην Ηγουμενίτσα γιατί όχι;



Ίσως και γιατί ούτε καν γνωρίζουν τις δυνατότητες που προσφέρει η Ηγουμενίτσα. Ή και γιατί η ίδια η Ηγουμενίτσα δεν έχει φροντίσει να κάνει τίποτε προς την κατεύθυνση αυτή.



Πρώτα πρώτα για να προσελκύσεις μαθητικές εκδρομές χρειάζεσαι κατάλληλα ξενοδοχεία. Έχουμε τέτοια ξενοδοχεία; Με δωμάτια που να μπορούν να φιλοξενήσουν τουλάχιστον ένα πούλμαν και σε τιμές οικονομικές και σε θέση που να μπορούν με ασφάλεια να κινηθούν οι μαθητές; Και βεβαίως κοντά στο κέντρο της πόλης ώστε να μπορούν τα παιδιά να βγουν βόλτες με τα πόδια...



Έχουμε τέτοια ξενοδοχεία; Από το ίντερνετ τουλάχιστον οι επιλογές σε ξενοδοχεία στην Ηγουμενίτσα είναι ελάχιστες. Κι απ' αυτά λίγα είναι κοντά στο κέντρο της πόλης ή με ικανό αριθμό δωματίων. Αφήνω τις τιμές, γιατί σε μια ομαδική κράτηση υποθέτω πως κάποια καλή προσφορά θα κάνουν οι ξενοδόχοι μας.



Το σίγουρο είναι πως με τον αριθμό κλινών που διαθέτουμε σίγουρα δε θα δημιουργηθεί συνωστισμός από πούλμαν ακόμη και αν τα σχολεία βάλουν στις επιλογές τους την Ηγουμενίτσα. Και είναι κρίμα. Γιατί η Ηγουμενίτσα είναι μια πανέμορφη πόλη και επιπλέον μπορεί να λειτουργήσει ως ορμητήριο για κοντινές εξορμήσεις πολύ καλύτερα απ' όσο τα Γιάννενα.



Ξεκινώντας από Ηγουμενίτσα ένα μαθητικό γκρουπ μπορεί να κάνει ημερήσια επίσκεψη στην Κέρκυρα, στην Πάργα, στην Πρέβεζα, στα Ιωάννινα, στο Μέτσοβο αλλά και σε πολλούς ακόμη κοντινούς προορισμούς μέσα στο νομό: Σύβοτα, Σαγιάδα, Δέλτα Καλαμά, Έλος Καλοδικίου, Γλυκή (πηγές Αχέροντα). Πολλά και τα σημεία με ιστορικό ενδιαφέρον: Αρχαιολογικό Μουσείο, Γίτανα, Ντόλιανη, Ελέα, Δυμόκαστρο, Σούλι, Πύργος Ραΐου.



Όμως τα παιδιά στις μαθητικές εκδρομές ενδιαφέρονται περισσότερο για τη νυχτερινή ζωή... Και πάλι εδώ η Ηγουμενίτσα δε θα μπορέσει να συναγωνιστεί ούτε τα κοντινά μας Γιάννενα ούτε και την Κέρκυρα. Έχουμε βεβαίως άφθονες καφετέριες και σε κάποιες υπάρχει και μουσική. Τα παιδιά όμως στις εκδρομές αναζητούν στέκια με πιο έντονα χαρακτηριστικά διασκέδασης...



Και σίγουρα δεν αναζητούν, και τα παιδιά και οι καθηγητές τους και οι γονείς τους, τόπους που οι ίδιοι οι κάτοικοι δημοσιεύουν στο ίντερνετ άρθρα με το ακόλουθο περιεχόμενο:





"Εχει καταντησει γκετο με ενα ματσο αληταραδες και βρωμιαρηδες που καθημερινα σφαζονται μεταξυ τους η τρομοκρατουν το κοσμο.Ενα νταλαβερι που ιδιαιτερα τη νυχτα αν τυχει να περασεις απο κει με σκοπο να περιμενεις το πλοιο για Κερκυρα η Ιταλια,κινδυνευεις να βρεθεις σφαγμενος και βιασμενος σα τραγί."



Εσείς θα στέλνατε το παιδί σας εκδρομή σε έναν τέτοιο τόπο; Ή θα δεχόσασταν αν ήσασταν εκπαιδευτικός να συνοδεύσετε μαθητές εκεί;



Και το ερώτημα προς αυτούς που τα γράφουν αυτά τα πράγματα στο διαδίκτυο είναι πόσοι σφαγμένοι υπήρξαν στην Ηγουμενίτσα; Πόσοι βιασμένοι σαν τραγιά; Για να ρεζιλεύουμε έτσι τον ίδιο μας τον τόπο; Σαφώς και δεν είναι η Ηγουμενίτσα με μηδέν εγκληματικότητα. Αλλά δεν είναι σίγουρα η εγκληματικότητα στην περιοχή χειρότερη από την υπόλοιπη Ελλάδα. Προς τι λοιπόν τέτοιο αυτομαστίγωμα; Και μεταμφίεση της Ηγουμενίτσας σε Σικάγο;



Ας σταματήσουμε αυτή την τακτική. Κι ας φροντίσουμε να προβάλουμε τα καλά του τόπου μας. Και να τα ενισχύσουμε. Δε λέω να μη νοιαστούμε να λύσουμε τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Αλλά κάθε σπίτι τα σκουπίδια του τα κρύβει στους σκουπιδοντενεκέδες. Δεν τα βγάζει μόστρα στην κεντρική του είσοδο...



Και μη μου πει κανείς τα χιλιομασημένα για την Πολωνέζα πέρυσι και το μικρό Αφγανό φέτος. Γιατί όσο τραγικά περιστατικά και αν είναι, συμβαίνουν και σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και όχι μόνο εδώ. Δεν είναι η Ηγουμενίτσα η εξαίρεση ούτε και γκέτο με σφαγές και βιασμούς. Αντίθετα διαθέτει μια πολύ καλή αστυνομική διεύθυνση που κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρεί την τάξη στην πόλη. Και που δεν τη συναγωνίζονται εύκολα οι αντίστοιχες διευθύνσεις άλλων πόλεων σε επιτυχίες.



Και μπορεί να μην έχει ΤΑ κλαμπάκια και λοιπούς χώρους για ταραταντζούμ, όμως στα θετικά της είναι πως τα στέκια της νεολαίας είναι συγκεντρωμένα στο ίδιο σημείο και αφού εκεί διασκεδάζουν τα δικά μας παιδιά άρα το ίδιο καλά μπορούν να διασκεδάσουν και οι μαθητές που θα έρθουν εκδρομή. Ένας χώρος που είναι στην άλλη άκρη από το λιμάνι της πόλης και εύκολα ελέγξιμος και από την αστυνομία.



Κι εύκολο είναι αφενός να αποκτήσουμε λίγο καλύτερα κέντρα διασκέδασης για νέους και μεγαλύτερη ακόμη ασφάλεια στην περιοχή αυτή. Αν δεν επαρκούν οι αστυνομικοί, υπάρχει και η μέθοδος των σεκιούριτι. Εκτός και νομίζετε πως περισσεύουν οι αστυνομικοί στη Μύκονο και στη Σαντορίνη...



Επίσης. Αν δεν μπορούμε με την υπάρχουσα υποδομή σε ξενοδοχεία να κρατήσουμε εδώ για διανυκτέρευση τα μαθητικά γκρουπ, ας νοιαστούμε τουλάχιστον να μπει η Ηγουμενίτσα στους προορισμούς εκείνων που επισκέπτονται την Κέρκυρα και τα Γιάννενα ως ημερήσιος προορισμός. Είναι τόσο κοντά και από το ένα και από το άλλο που είναι αδικαιολόγητο να τρέχουν τα παιδιά στο Μέτσοβο και στα Ζαγοροχώρια και όχι και στην Ηγουμενίτσα.



Κάτι όμως θα πρέπει να έχουμε να προβάλλουμε στην κατεύθυνση αυτή. Κάτι που να το ζηλεύουν οι μαθητές και να το ζητούν ή να προκαλεί το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών. Κι εδώ θα πρέπει να εντάξουμε και τις ημερήσιες εκδρομές των παιδιών του δημοτικού.



πχ θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε οργανωμένους χώρους για αθλητικές δραστηριότητες μαθητών. Με γήπεδα, πισίνα κλπ. Χώροι που είναι συνηθισμένοι εδώ και χρόνια σε περιοχές κοντά στην Αθήνα και προσελκύουν πλήθος μαθητικών εκδρομών κάθε χρόνο. Αφενός αυτό μπορεί να γίνει μέσα από ιδιώτες που θα οργανώσουν τέτοιους χώρους ή με αξιοποίηση από τους Δήμους χώρων που μένουν κλειστοί τους χειμερινούς μήνες (πχ στις μαθητικές κατασκηνώσεις της Σαγιάδας, στο Δρέπανο κλπ) Συμβολή θα μπορούσε να έχει και ο ναυταθλητικός όμιλος ή όποιος άλλος όμιλος αθλητικός της περιοχής είναι κατάλληλος και ενδιαφέρεται.



Μεγάλη βοήθεια θα μπορούσε να δώσει και η αρχαιολογική υπηρεσία οργανώνοντας επισκέψεις με ξεναγούς στα κυριότερα σημεία του δικού της αντικειμένου. Και βέβαια με προβολή στα ΜΜΕ και στο ίντερνετ αυτών των επισκέψεων.



Στα θετικά της περιοχής μας είναι και το δραστήριο κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών που συχνά φιλοξενεί μαθητικές εκδρομές με αφορμή τα προγράμματα που διαθέτει. Και κάντε ένα κλικ εδώ για να δείτε λεπτομέρειες για τη διήμερη εκδρομή στο ΚΠΕ Φιλιατών μαθητών δημοτικού σχολείου της Κέρκυρας.



Όμοια θα μπορούσα να σκεφτώ ένα κέντρο πολιτιστικής παράδοσης του τόπου μας. Που θα οργάνωνε προγράμματα γνωριμίας των μαθητών με τη λαϊκή μας παράδοση, την τόσο πλούσια. Θα μπορούσε να οργανώνει συναυλίες παραδοσιακής μουσικής, μαθήματα παραδοσιακών χορών, επισκέψεις σε λαογραφικά μουσεία ή χωριά που παρουσιάζουν αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, να μυεί τα παιδιά στην λαϊκή υφαντουργία ή και στην ντόπια κουζίνα.



Κι ας μην ξεχνάμε και τα προγράμματα του αρχαιολογικού μουσείου. Που και έχουν ήδη υλοποιηθεί και θα μπορούσαν να επεκταθούν και να πάρουν πιο μόνιμη βάση. Μιλώ εδώ για προγράμματα, όχι για απλές επισκέψεις που αναφέρθηκαν πριν.



Καλό θα ήταν να ενισχυθεί και η διαδικασία συνεργασιών των σχολείων μας είτε με άλλα σχολεία της Ελλάδας είτε και εκτός συνόρων (προγράμματα Comenius). Έτσι ώστε και τα δικά μας παιδιά να επισκεφθούν άλλους τόπους αλλά και τα παιδιά εκείνων των τόπων να έρθουν εκδρομές στο δικό μας.



Με άλλα λόγια προτείνω ένα οργανωμένο σχέδιο μαθητοτουρισμού που είναι η μόνη μας ελπίδα να επιμηκύνουμε την τόσο στενή σε χρονικά πλαίσια τουριστική σεζόν της Θεσπρωτίας.



Αρχή θα μπορούσε να γίνει με τη σύσταση επιτροπής με αντικείμενο το μαθητοτουρισμό. Και εμπλοκή όλων των αρμόδιων φορέων για την καλύτερη οργάνωση των προγραμμάτων και των δραστηριοτήτων που θα περιλαμβάνει. Φυσικά θα χρειαστεί και παρουσία στο διαδίκτυο για προβολή προς τους ενδιαφερόμενους, έκδοση εντύπων, διαφημίσεις σε ραδιόφωνο στα ΜΜΕ.



Αν κάτι τέτοιο ξεκίναγε, αργότερα θα μπορούσε να εξαπλωθεί και σε γκρουπ φοιτητών από το εξωτερικό. Η Ηγουμενίτσα, θα το επαναλάβω, προσφέρεται για ακτινωτή εξερεύνηση - γνωριμία, μεγάλου τμήματος της Ελλάδας και μάλιστα του λιγότερο γνωστού στους ξένους τουρίστες. Ένα γκρουπ από την Ηγουμενίτσα μπορεί να φτάσει ως τη Θεσσαλονίκη με ημερήσια εκδρομή (όπως το κάνουν και δημοτικά σχολεία δικά μας), ως τη Λευκάδα, την Πάτρα, τους Παξούς, το Βόλο. Να κάνει καγιάκ σε ποτάμια, να περπατήσει φαράγγια, να ανεβεί σε βουνά. Να δει τη Δωδώνη, το Νεκρομαντείο, τη Νικόπολη ή και πιο πέρα τη Βεργίνα, τα Μετέωρα. Και γιατί όχι και το Βουθρωτό στη γειτονική Αλβανία;



Το μεγάλο προσόν της Ηγουμενίτσας είναι ότι συνδυάζει θάλασσα και βουνό. Και ταυτόχρονα πληθώρα μνημείων και πλούσια λαϊκή παράδοση. Ενώ το φυσικό της περιβάλλον θεωρείται σπάνιο και λίαν ενδιαφέρον από τους ειδικούς. Έχει λιμνοθάλασσες, ποτάμια, δάση. Μεγάλο μέρος της είναι ενταγμένο και στο δίκτυο Νατούρα.



Ας κάνουμε κάτι να προβάλουμε το όμορφο πρόσωπο της Θεσπρωτίας. Αντί να το θάβουμε διαρκώς σε τόνους λάσπης που την έχουν καταντήσει στα μάτια των ξένων ως γκέτο των μεταναστών και μόνο...


_________________________


Γνωρίστε μια άλλη Θεσπρωτία κάνοντας κλικ στους παρακάτω συνδέσμους:


http://labastia.blogspot.com/


http://www.tsamantas.com/


http://glousta.blogspot.com/


http://www.perdikagr.gr/gr/index.htm


http://ofisofi.blogspot.com/


Είναι η Θεσπρωτία που ξεφεύγει από τη μιζέρια δίχως να παραβλέπει και τα προβλήματα που ταλανίζουν τον τόπο. Που αναζητά λύσεις και οραματίζεται προοπτικές... Χωρίς να σημαίνει πως μόνο αυτοί οι χώροι κάνουν κάτι τέτοιο. Απλώς δίνουμε ένα μικρό δείγμα. Και μάλιστα το τελευταίο ιστολόγιο είναι από μια εκπαιδευτικό που απλά εργάζεται στον τόπο μας. Πόσοι άλλοι άνθρωποι κάνουν το ίδιο; Και Θεσπρωτοί και άνθρωποι που αγαπούν τη Θεσπρωτία; Και άλλοι που ζουν εδώ και άλλοι που είναι ξενιτεμένοι; Ας βρούμε τον τρόπο να ενώσουμε τις προσπάθειες. Για μια καλύτερη Θεσπρωτία...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας