Από τη μία συγχωνεύσεις σχολείων και από την άλλη περικοπές στα έξοδα μεταφοράς μαθητών

Την είδηση που αναφέρει το

http://epirusgate.blogspot.com/2011/04/blog-post_6240.html

τη γνωρίζαμε από προφορικές μαρτυρίες εδώ και καιρό. Σχετικά με τα οικονομικά παζάρια για τα χρωστούμενα στα ΚΤΕΛ για τα μαθητικά δρομολόγια. Τώρα απλά διασταυρώσαμε όσα προφορικά μας είχαν πει εργαζόμενοι στα ΚΤΕΛ. Πως έγινε συμφωνία να πληρωθούν μειωμένα τα χρωστούμενα προκειμένου να πάρουν τα ΚΤΕΛ έστω και μέρος των χρημάτων τους. Και συνολικά τα αστικά ΚΤΕΛ Ιωαννίνων έχασαν με το διακανονισμό αυτό 38.000 ευρώ!

Και το περίεργο είναι πως οι περικοπές αυτές έρχονται τη στιγμή των συγχωνεύσεων πολλών ακόμη σχολείων. Και άρα της ανάγκης για πολλά νέα δρομολόγια που θα μεταφέρουν μαθητές από τα χωριά τους που έμειναν χωρίς σχολείο στο πλησιέστερο σχολείο που λειτουργεί.

Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι οι περικοπές στα έξοδα για τα μαθητικά δρομολόγια δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Και στο παρελθόν μια ανάλογη διαδικασία οδήγησε στην κατάργηση συνοδού των παιδιών. Έτσι εξάχρονα παιδάκια μπαίνουν στο πούλμαν χωρίς να υπάρχει υπεύθυνο πρόσωπο να τα βοηθήσει εκτός από τον οδηγό! Πες ζαλίστηκε ένα παιδί ή κάποιο άλλο δεν έδεσε τη ζώνη του, ποιος θα νοιαστεί; Ο οδηγός; Με το τιμόνι θα ασχολείται ή με τους ανήλικους επιβάτες;

Να προσθέσουμε επίσης ότι οι περικοπές εξόδων για την Παιδεία δεν αφορούν μόνο τα δρομολόγια ούτε μόνο τα έξοδα που επέβαλαν τις συγχωνεύσεις. Παρόμοια κατάσταση αντιμετωπίζουν και τα πανεπιστήμια με δραστική μάλιστα περικοπή 50% μέσα στα επόμενα δύο χρόνια:

http://epirusgate.blogspot.com/2011/04/blog-post_21.html

"Από που θα γίνουν οι περικοπές

Εύλογο ερώτημα λοιπόν είναι από πού τελικά θα γίνουν αυτές οι περικοπές ώστε και το Πανεπιστήμιο να κρατηθεί όρθιο και να μη πληγούν η φοιτητική μέριμνα και το εκπαιδευτικό έργο.Ο κ. Αλμπάνης ανέφερε μερικούς τομείς στους οποίους έχουν ήδη γίνει περικοπές αλλά και άλλους στους οποίους τα προηγούμενα χρόνια γινόντουσαν σπατάλες και πλέον πρέπει να σταματήσουν. Αυτές αφορούν τους φουσκωμένους λογαριασμούς τηλεφώνου και ρεύματος οι οποίοι σύμφωνα με τον Πρύτανη πρόκειται να μειωθούν στην πρώτη περίπτωση κατά 50%, με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από τις αρμόδιες υπηρεσίες, και στη δεύτερη με την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων. Ακόμη περικοπές έγιναν και στο θέμα των προμηθειών, αφού αυτέ γίνονται πια με τη διαδικασία των διαγωνισμών και όχι με αναθέσεις όπως παλιότερα."




Και θα μείνει το ιστορικό σύνθημα για αύξηση των δαπανών για την Παιδεία να το διηγούμαστε στα εγγόνια μας ως ένα αρχαίο παραμύθι... Κι ελπίζω εκτός από τη δωρεάν παιδεία να μη γίνει παραμύθι και ο ίδιος ο θεσμός της δημόσιας Παιδείας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας