Το ΚΚΕ για το ρόλο των ΜΚΟ...

Παραμονή της 25ης Μάρτη του 1999 ο ελληνικός λαός πάγωνε στο άγγελμα της είδησης για την έναρξη των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία. Ένα μόλις μήνα νωρίτερα είχε ξεσπάσει σάλος με την υπόθεση Οτσαλάν...




Πρωθυπουργός της χώρας την περίοδο αυτή ο Κώστας Σημίτης. Υπουργός εξωτερικών ο Θ. Πάγκαλος και αναπληρωτής του ο Γ. Παπανδρέου. Οι ατυχείς όμως χειρισμοί του πρώτου στην υπόθεση Οτσαλάν, οδηγούν στην παραίτησή του και έτσι το τιμόνι του εξωτερικών αναλαμβάνει ο έως τότε αναπληρωτής.




Κι ενώ η Ελλάδα ξεσηκώνεται σε γιγαντιαίες πολεμικές διαδηλώσεις μόλις γίνεται και το χτύπημα στη Γιουγκοσλαβία, εμφανίζεται ξαφνικά θέμα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Στο φύλλο του Ριζοσπάστη με ημερομηνία 13 Μάη 1999, διαβάζουμε:







Νομοσχέδιο για τη ρύθμιση θεμάτων των μη κυβερνητικών οργανώσεων συζητήθηκε χτες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής και όπως προκύπτει από τις διατάξεις του σκοπός της κυβέρνησης είναι ο, με αντιδημοκρατικό και απαράδεκτο τρόπο, έλεγχος αυτών των οργανώσεων και η υποταγή τους στα εκάστοτε συμφέροντα της κυβέρνησης.

Επίσης επιδίωξη είναι η ένταξη των οργανώσεων αυτών στις επιδιώξεις των ιμπεριαλιστών, κάτι που αποκτά επικαιρότητα, λόγω των επιδρομών στη Γιουγκοσλαβία και το ρόλο που αναμένεται να παίξουν ή παίζουν ήδη διάφορες"μη κυβερνητικέςοργανώσεις".

Οι επιδιώξεις αυτές είναι ανάγλυφες στο νομοσχέδιο, καθώς ως σκοπός των μη κυβερνητικών οργανώσεων ορίζεται η "υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η ενίσχυση των διαδικασιών εκδημοκρατισμού", σε διάφορες χώρες, όροι που ο καθένας είδε ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πρόσχημα για τη βάρβαρη εισβολή στη Γιουγκοσλαβία. Χαρακτηριστικό, επίσης, είναι και το ότι η δραστηριότητα των οργανώσεων αυτών δεν μπορεί να "αντιβαίνει στην εθνική άμυνα, στη δημόσια τάξη και ασφάλεια, ούτε θέτει σε κίνδυνο τη θέση της Ελλάδας με άλλο κράτος ή τη διατήρηση της διεθνούς ειρήνης".

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος τόνισε ότι από τη μία καταστρέφεται με την υπογραφή της Ελλάδας η Γιουγκοσλαβία και μετά οργανώνονται "προγράμματα" δήθεν ανασυγκρότησης. Καταστρέφονται μέσα σε ένα μήνα οι κόποι και οι θυσίες δεκαετιών ενός λαού και μετά έρχονται οι καταστροφείς, για να κάνουν δήθεν αγαθοεργίες.

Το νομοσχέδιο, τόνισε, έρχεται να ελέγξει με απαράδεκτο και αντιδημοκρατικό τρόπο τις μη κυβερνητικέςοργανώσεις, αρκετές από τις οποίες δραστηριοποιούνται από γνήσιο ενδιαφέρον. Σχολιάζοντας τα όσα περί "βοήθειας για εκδημοκρατισμό σε διάφορες χώρες" ανέφερε την περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας, όπου ο δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρός της αμφισβητείται από αυτούς που δεν τον ήθελαν, με αποτέλεσμα να τον βομβαρδίζουν στο όνομα του "εκδημοκρατισμού και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων". Κάποιες οργανώσεις είπε θα αποκλείονται γιατί θα είναι εκτός γραμμής και ανέφερε ως παράδειγμα αυτές που θα θελήσουν να βοηθήσουν τα παιδιά της Γιουγκοσλαβίας που και με δική μας υπογραφή βομβαρδίζονται. Καταλήγοντας τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δεν πρόκειται να οργανωθεί η βοήθεια προς λαούς που την έχουν ανάγκη, αλλά να ανοίξει ο δρόμος για τη "διείσδυση" σε αυτές τις χώρες, προκειμένου να πάρει και η Ελλάδα κάποιο "κοκαλάκι".

Αντίθετοι με το νομοσχέδιο ήταν και οι εκπρόσωποι του ΣΥΝ και του ΔΗΚΚΙ, ενώ ο υπουργός Εξωτερικών στην τοποθέτησή του είπε ότι οι μη κρατικές οργανώσεις μπορούν να αποτελέσουν "δίαυλο" για την προώθηση των σχέσεων μεταξύ των λαών.




Από τότε μέχρι σήμερα, στα 12 χρόνια που πέρασαν, πολύ νερό κύλησε στο αυλάκι της ιστορίας. Και πολλά άλλαξαν αλλά και άλλα τόσα έμειναν ίδια και χειρότερα. Ο Σημίτης δεν είναι πια πρωθυπουργός ούτε ο Γ. Παπανδρέου υπουργός εξωτερικών. Η Γιουγκοσλαβία δε βομβαρδίζεται πια, αυτή την άνοιξη είχε σειρά η Λιβύη. Ενώ παράλληλα οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις έχουν γίνει θεσμός και αλωνίζουν εντός και εκτός Ελλάδας.




Τώρα πια δεν είναι μόνο ο Ριζοσπάστης που καταγγέλλει το ρόλο τους. Πολλά από τα άπλυτά τους έχουν έρθει στα φόρα, χωρίς βεβαίως να ξεχνάμε ότι δεν είναι όλα τα δάχτυλα ίσα. Και δε φτάνει μια οργάνωση να είναι ΜΚΟ για να πάρουμε φόρα και να την καταδικάζουμε. Όμως, με τόσα που έχουν έρθει στο φως, όταν ακούς ΜΚΟ σου μπαίνουν υποψίες. Εκτός και είσαι γεννημένος αφελής και δεν καταλαβαίνεις γρυ από όσα συμβαίνουν τριγύρω.




Από το Ριζοσπάστη θα παραθέσουμε και πάλι, όσα έγραψε για τις ΜΚΟ δυο μόλις μήνες πριν και με αφορμή μια νέα νομοθετική αλλαγή ως προς τη λειτουργία των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων:







Πακτωλός χρημάτων με άγνωστους παραλήπτες




Πεδίο σπατάλης με άγνωστους παραλήπτες και όργανα κυβερνήσεων για άσκηση εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε χθες το χώρο των περίφημων Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που έχουν δομηθεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Η συζήτηση είχε ως αφορμή την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία των ΜΚΟ, που ανακοίνωσε ότι πρόκειται να προωθηθεί από την κυβέρνηση ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης. Υποστήριξε ότι στόχος του νομοθετήματος θα είναι να «ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο», καθώς και «οι διαδικασίες χρηματοδότησης».

Να οριοθετηθεί με σαφήνεια η έννοια της ΜΚΟ απαίτησε, στην παρέμβασή της, η βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει να νομοθετήσουμε και να ξεκαθαρίσουμε τις έννοιες από την αρχή» και «να δούμε αν τις θέλουμε ή αν δεν τις θέλουμε». Οπως είπε, «δεν ξέρουμε πότε ιδρύεται, πότε διαλύεται, ποια φυσικά πρόσωπα την εκπροσωπούν και ποια όχι, ποιος είναι ο νόμιμος παραλήπτης χρημάτων».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σπατάλη κονδυλίων σε ΜΚΟ, μιλώντας για περιπτώσεις παρασιτικής επιβάρυνσης του Δημοσίου, αλλά και για περιπτώσεις οργανώσεων που ασκούν «ανεπίσημη» εξωτερική πολιτική. «Γιατί χρειάζεται ΜΚΟ ονόματι "Πάτμος" για να χρηματοδοτεί ένα συνέδριο για το περιβάλλον στην καρδιά του Αιγαίου; Η Βουλή έχει κάθε δικαίωμα να πάρει απόφαση να χρηματοδοτήσει πολιτιστικές δράσεις», αναρωτήθηκε ρητορικά η Λ. Κανέλλη, επισημαίνοντας ότι δαπανώνται τεράστια ποσά για τις ΜΚΟ και «εξαιτίας της διαύγειας και του open.gov αυτή την στιγμή δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον καταψύκτη του το "Αιγινήτειο"». «Πού έχουν πάει όλα αυτά τα λεφτά; Πού λειτουργούν όλες αυτές οι ΜΚΟ;», σημείωσε, αναφερόμενη στην αδιαφάνεια του νομικού πλαισίου με ευθύνη των κυβερνήσεων.

Παράλληλα, η βουλευτης του ΚΚΕ σημείωσε ότι «πολλές ΜΚΟ ασκούν πολιτική. Είναι όργανα κυβερνήσεων για άσκηση πολιτικής διεθνώς», αφού δραστηριοποιούνται «σε περιοχές που έχουμε συγκεκριμένη εξωτερική πολιτική δεσμευμένη από την ΕΕ» και «κάνουν βρωμοδουλειά κυβερνήσεων ως προκάλυμμα».




Αναφερόμενη συνολικά στο θέμα των ΜΚΟ, επισήμανε ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, «από τα χρήματα που πάνε σε ΜΚΟ, το 25% φθάνει ως βοήθεια στον τελικό παραλήπτη και το υπόλοιπο πηγαίνει σε ταξίδια, οργάνωση, πρώτες θέσεις, συνέδρια κ.λπ.». Ετσι - συνέχισε - «αυτοί που υιοθετούν παιδάκια εδώ και παιδάκια εκεί, να ξέρουν ότι ενδιάμεσα υιοθετούν και έναν "μπον βιβέρ", ο οποίος μεσολαβεί για να φάει το παιδάκι στην άλλη άκρη της Γης».




Εισαγγελική έρευνα




Με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκου, οι αρμόδιοι εισαγγελείς του Τμήματος Οικονομικού Εγκλήματος θα ελέγξουν τα ποσά επιδότησης των ΜΚΟ (φέρονται πάνω από 600 οργανώσεις) από το Δημόσιο και την ΕΕ και τους σκοπούς διάθεσής τους. Επίσης, ζητείται να διερευνηθούν γενικότερα οι δραστηριότητες όλων των ΜΚΟ που δημιουργήθηκαν από το 1997. Η παρέμβαση της Εισαγγελίας γίνεται μετά από σειρά δημοσιευμάτων, αλλά και αναφορά ιδιώτη. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, οι ΜΚΟ εισέπραξαν την περίοδο 2009-2010 περί τα 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ την περίοδο 1999-2004 τα χρήματα που εισέπραξαν αγγίζουν τα 68 εκατ. ευρώ.




Μπον βιβέρ... Για κάτι τέτοια που λέει τόσο εύστοχα τη λατρεύω τη Λιάνα. Και δεν μπορώ να ξεχάσω τα χεράκια με τα κόκκινα νύχια και την επιμελώς ατημέλητη εμφάνιση εκείνης της κυρίας. Που ήρθε να μας διδάξει την αγάπη στο περιβάλλον. Κι αντί για το περιβάλλον πήρε φόρα και έλεγε για τις επιτελικές θέσεις που εργάστηκε και με πόσους υπουργούς έχει συνεργαστεί και άλλα γνωστά των ανθρώπων του καλού κόσμου.




Κι αγριεύτηκα η γυναίκα. Γιατί ακόμη μυρίζω το τζατζίκι στο διάδρομο του δημαρχείου. Από την ιστορική συνεδρίαση για το θέμα του αγωγού της Πέρδικας. Με τους ασπρομάλληδες και τις γιαγιάδες να επιμένουν στη θέση τους ακλόνητοι μέχρι να πείσουν το Δημοτικό Συμβούλιο να συνυπογράψει την απόφαση των κατοίκων της Πέρδικας. Άνθρωποι μεροκαματιάρηδες που έμειναν όρθιοι οι περισσότεροι για ώρες. Στα κλεφτά έβγαζαν κανένα μπουκαλάκι νερό να ξεδιψάσουν και κανένα παγωμένο σουβλάκι για να αντέξουν. Από τις 6 το απόγευμα ως τα μεσάνυχτα. Στο μετερίζι για να σώσουν το χωριό τους από την οικολογική καταστροφή.




Και δεν ξεχνάω κι εκείνο το ποτάμι της οργής:




Πηγή φωτογραφίας kalamas.blogspot




Πώς μπορούμε να το ξεχνάμε; 22 χρόνια πριν. Όταν ολόκληρη η Ηγουμενίτσα νέκρωσε. Κι όλος ο κόσμος βγήκε στους δρόμους. (Όπως δε βγήκε τώρα στα καλέσματα κανενός για τους μετανάστες.) Για να απαιτήσει καθαρό Καλαμά. Και να πει όχι στα λύματα.




Αυτός ο λαός, που μας έκανε περήφανους όλους τους Θεσπρωτούς, κι ας ζούσαμε τότε μακριά από τα άγια χώματα της πατρίδας, έχει ανάγκη από ΜΚΟ για να του διδάξει την αγάπη στο περιβάλλον; Και τις κυρίες με τα βαμμένα νύχια να του μάθουν τι σημαίνει προστασία περιβάλλοντος;




Όχι! Τις ΜΚΟ άλλοι τις έχουν ανάγκη. Και δε χρειάζεται να διαβάσεις τι έλεγε και τι λέει το ΚΚΕ για το ρόλο των ΜΚΟ. Αρκεί να ξέρεις την ιστορία του τόπου σου. Και να μην την υποτιμάς.




Κι αν θυμηθήκαμε τι έγραψε ο Ριζοσπάστης, ήταν για εκείνους που νομίζουν ότι αγνοούμε ποιες είναι οι ΜΚΟ. Και ποια και η δική τους ιστορία. Ποιος τις αναβάθμισε σε ένα άλλο ρόλο. Και για ποιο λόγο. Και μια που ήδη έχει εγκατασταθεί στην Ηγουμενίτσα η ΜΚΟ "Γιατροί του Κόσμου", υλοποιώντας λέει ένα πρόγραμμα για τους μετανάστες, ας κλείσουμε το αφιέρωμά μας με το ακόλουθο άρθρο του Ριζοσπάστη, γραμμένο στις 22 Μάη του 2008:



Κυνηγοί κονδυλίων στο όνομα των μεταναστών


Με όχημα την οικτρή κατάσταση στην παροχή υγειονομικών υπηρεσιών στους μετανάστες, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) διαγκωνίζονται με απροκάλυπτο τρόπο, για να κερδίσουν επιχορηγήσεις απ' την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και το κράτος, ακόμα και από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στο όνομα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ). Αποκαλυπτική για τον ανταγωνισμό πάνω σε ανθρώπους που «δεν έχουν στον ήλιο μοίρα» ήταν η χτεσινή μέρα:

Η Ιντεραμέρικαν και οι «Γιατροί του Κόσμου» ανακοίνωσαν την έναρξη συνεργασίας για την υποστήριξη, εκ μέρους της εταιρείας, του προγράμματος λειτουργίας του Παιδιατρικού Τμήματος των «Γιατρών του Κόσμου», παρουσιάζοντας στοιχεία για την κατάσταση των μεταναστών.


Την ίδια ώρα, η ΜΚΟ «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» έδιναν στη δημοσιότητα την έκθεσή τους για την κατάσταση των μεταναστών «χωρίς έγγραφα» στην Ελλάδα, μετά από διερευνητική αποστολή σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Σάμο, Λέσβο, Χίο και Εβρο.


Δηλαδή, οι ΜΚΟ, αφού καταγράψουν μια κατάσταση - αντικαθιστώντας επί της ουσίας τις ανύπαρκτες κρατικές υγειονομικές υπηρεσίες -, έρχονται μαζί με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να δηλώσουν ότι καλύπτουν αυτό το κενό. Αποκαλύπτεται έτσι η δραματική κατάσταση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στους πρόσφυγες και η υποκριτική πολιτική της ΕΕ, καθώς όλες αυτές οι πρωτοβουλίες των ΜΚΟ έχουν αναφορά είτε στα προγράμματα, είτε στα κονδύλια που διαθέτει η ίδια η ΕΕ.

Οι μετανάστες χωρίς δικαιολογητικά, που λαμβάνουν υπηρεσίες Υγείας, είναι μόλις το 6,9% επί του συνόλου στη χώρα μας - το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ -, σύμφωνα με τους «Γιατρούς του Κόσμου». Επίσης, σύμφωνα με τους «Γιατρούς χωρίς Σύνορα», το 50% των μεταναστών είναι παράνομοι, το 30% έχουν προσωρινές άδειες, το 50% - 60% είναι άνεργοι και μόλις το 15% έχουν σταθερή εργασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας