Πόλος έλξης η Θεσπρωτία για τις ΜΚΟ

Διαμαρτύρονται οι Θεσπρωτοί για την παρουσία εκατοντάδων λαθρομεταναστών. Και γκρινιάζουν πως αυτοί φταίνε που δεν έρχονται τουρίστες.


Όμως ας μην είμαστε γκρινιάρηδες. Μπορεί να μην έρχονται όσοι τουρίστες θα θέλαμε μα τώρα τελευταία η Θεσπρωτία έχει γίνει πόλος έλξης για τις ΜΚΟ...


Σε σημερινό της άρθρο η Ελευθεροτυπία μας πληροφορεί για την παρουσία στη Θεσπρωτία δύο ΜΚΟ:


http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=268700


Οι Γιατροί του Κόσμου η μία και η άλλη αναφέρεται στο άρθρο ως ΜΚΟ «Ηγουμενίτσα για τους μετανάστες και τα δικαιώματά τους»...


Οι ίδιοι οι Γιατροί του Κόσμου κάνουν λόγο και για μια τρίτη ΜΚΟ, το ΑΙΤΗΜΑ...


http://www.mdmgreece.gr/Δελτία-Τύπου/Πύλες-Εξόδου-Αποστολή-Πάτρα-Ηγουμενίτσα


Ενώ μόλις την περασμένη Τετάρτη προσκλήθηκε και μίλησε στο ΠΑΝΘΕΟ της Ηγουμενίτσας η εκπρόσωπος μιας ακόμη ΜΚΟ, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.


Ποιος ξέρει πόσες ακόμη έχουν έρθει. ΜΚΟ... Ή και πόσες ετοιμάζουν ταξιδάκι στη Θεσπρωτία. Έρχεται και καλοκαιράκι και θα είναι ευκαιρία να κάνουν και τα μπανάκια τους.




Πέραν βεβαίως της είσπραξης των χρηματοδοτήσεων για τα προγράμματα που θα υλοποιήσουν στο νομό μας. Διότι μπορεί κάποιες απ' αυτές να προτάσσουν τον εθελοντισμό αλλά στην πράξη δει δε χρημάτων. Και χαρακτηριστικά από τους Γιατρούς του Κόσμου παραθέτουμε το εξής:



"Oι Γιατροί του Κόσμου σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο πλαίσιο των χρηματοδοτούμενων επειγόντων μέτρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων για το έτος 2010, ξεκινούν άμεσα πρόγραμμα ιατρικής παρέμβασης σε άτομα τα οποία χρήζουν διεθνή προστασία στην πόλη της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας."



Ενώ στη Διαβούλευση αναφέρεται και το ποσό της χρηματοδότησης: 300.000 ευρώ για τέσσερις μήνες και περιλαμβάνει και την Ηγουμενίτσα αλλά και την Πάτρα.


Προς τι λοιπόν τόση γκρίνια; Δε θέλουμε επισκέπτες στον τόπο μας; Και μάλιστα επισκέπτες που νοιάζονται για το καλό μας;


Και καθώς οσονούπω φτάνει και ο Μάιος, λέω να αρχίσουνε να τραγουδάμε και το γνωστό τραγουδάκι:


Ο Μάιος μας έφτασε εμπρός βήμα ταχύ


για να προϋπαντήσουμε και νέες ΜΚΟ


στης Θεσπρωτίας την περιοχή!


Που θα θυμίσω ότι δεν είναι καθόλου αντίθετες στον εθελοντισμό εκ μέρους σας και στο ρόλο των ενεργών πολιτών. Αφήστε λοιπόν την γκρίνια. Και ανασκουμπωθείτε να βοηθήσουμε. Τις ΜΚΟ που καταφτάνουν η μια μετά την άλλη. Μη μας περάσουν και για αφιλόξενους!


Για λόγους όμως δεοντολογίας και πλήρους ενημέρωσης ας παραθέσουμε και την άλλη άποψη:






http://antiratsistikihg.blogspot.com/2011/03/blog-post_10.html

Συγκέντρωση στη Πλατεία Δημαρχείου πραγματοποίησε η "Επιτροπή Αγώνα Πολιτών για μια Ανθρώπινη Πόλη" για να παρακολουθήσουν την συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηγουμενίτσας, που θα εξέταζε την πρόταση του Δημάρχου Ηγουμενίτσας για δημιουργία χώρου φιλοξενίας μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά, στη θέση «Γωνιά». [...] Στην διάρκεια της με εντάσεις συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ακούστηκαν πολλές απόψεις αναδεικνύοντας ή συσκοτίζοντας πλευρές του όλου ζητήματος και τελικά αποφασίστηκε να συσταθεί μια διευρυμένη Επιτροπή που θα απευθυνθεί στην Κυβέρνηση για να ζητήσει την συνδρομή της, χρησιμοποιώντας σαν μοχλό πίεσης το κλείσιμο του λιμανιού για όσο κρίνει η επιτροπή αυτή ότι θα χρειαστεί, μια και το πρόβλημα κρίθηκε πως ξεπερνά κατά πολύ τα όρια του νέου Καλλικρατικού Δήμου Ηγουμενίτσας.


Ο Δήμαρχος προφανώς βλέποντας πως η πρόταση για δημιουργία καταυλισμού έχει διχάσει την τοπική κοινωνία, είχε αποσύρει την πρόταση δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων και παρουσίασε την επικείμενη δραστηριοποίηση ΜΚΟ στην Ηγουμενίτσα, που θα παρέχουν σίτιση καθώς και υγειονομική, κοινωνική και νομική φροντίδα για 3,5 μήνες στους μετανάστες, κοντά στους καταυλισμούς τους, προσπαθώντας να τους αποθαρρύνουν να προσεγγίσουν τον ιστό της πόλης.


Η πρόταση του Δημάρχου δεν περιλαμβάνει (όχι τυχαία) εκείνους που δραστηριοποιούνται το τελευταίο διάστημα στην αλληλεγγύη των μεταναστών και προσφύγων της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό πως το κίνημα αλληλεγγύης προς τους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας διευρύνεται συνεχώς. Την Καθαρά Δευτέρα πάνω από 700 μερίδες φαγητού (φασολάδα, ψωμί, χαλβάς, ελιές κλπ ) μοιράστηκαν στους άστεγους πεινασμένους μετανάστες της περιοχής. Οι έχοντες την εξουσία τρομάζουν και προσπαθούν με κρατική βία και ομάδες εθελοντισμού να ελέγξουν παρακρατικά ή με ΜΚΟ (ακόμα και να ποινικοποιήσουν) την αλληλεγγύη ενώ οι μέχρι χθες απόντες από συλλογικούς αγώνες, να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το έργο των κατά τεκμήριο ενεργών και ευαισθητοποιημένων πολιτών στα κοινωνικά δρώμενα.


Η κατάληξη της υπόθεσης της Υπατίας και ΕΚΘ με τη νίκη των εργατών (ελλήνων και μεταναστών) που αφορά την κατοχύρωση δικαιώματος παραμονής (ή σύνταξης) με 120 ένσημα αντί για 180 και περίθαλψης με 50 αντί για 80 ανά έτος, σκόπιμα αποσιωπείται. Οι έχοντες έναν δίκαιο αγώνα ολοκληρώσει, εργάτες μετανάστες και μαζί τους οι αλληλέγγυοι εργαζόμενοι, τα συνδικάτα και τα κινήματα που στάθηκαν στο πλευρό τους σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, έδειξαν ότι οι κοινοί συντονισμένοι αγώνες μπορούν να νικήσουν. Και αυτή την ανάσα τη χρειαζόμασταν όλοι μας, ντόπιοι και μετανάστες, περισσότερο από ποτέ. Η κοινωνία μπορεί να περάσει το αρχικό σοκ, να οργανωθεί και να αντεπιτεθεί διεκδικώντας τα αυτονόητα δικαιώματά της θέτοντας στο επίκεντρο των αγώνων της, τον άνθρωπο και όχι τις αγορές. Δεν μπορεί να αγνοηθεί επίσης το γεγονός πως συλλογικότητες και άτομα με διαφορετικές πολιτικές καταβολές και πρακτικές συσπειρώθηκαν στο κίνημα αλληλεγγύης. Η κυβέρνηση του Μνημονίου και η συμμαχία των προθύμων συνοδοιπόρων της δεν είναι ανίκητη. Αντίθετα το δημοκρατικό προσωπείο έπεσε και αποκαλύφθηκε ο αυταρχισμός και η ανεπάρκειά της.


Επίσης μάλλον σκόπιμα φαίνεται να αποσιωπείται το γεγονός πως το φαινόμενο της μετανάστευσης θα παρουσιάσει αυξητικές τάσεις το επόμενο διάστημα και άρα τα όποια μέτρα προτείνονται πρέπει να έχουν μακρόχρονο ορίζοντα και στόχευση στα αίτια που δημιουργούν πρόσφυγες μετανάστες, πόλεμους και περιβαλλοντικές καταστροφές. Ούτε μπορεί μέσω του Καλλικράτη να μετακυλίεται ως τεχνικό ζήτημα προς λύση στις τοπικές κοινωνίες, αφαιρώντας την πολιτική του διάσταση, που είναι παγκόσμια.


Δεν πρέπει όμως τέλος να υποτιμηθεί το γεγονός πως μαζικά συγκεντρώνεται κόσμος στο δρόμο για να διεκδικήσει αυτό που αισθάνεται ότι του αφαιρείται. Μακάρι η οργή του να κατευθυνθεί προς την διεκδίκηση και εξυπηρέτηση αναγκών των πολλών και να μην ποδηγετηθεί από εκείνους που δημιούργησαν τις συνθήκες για να γίνεται όλο και πιο απάνθρωπη η καθημερινότητα όλων μας.


Τι να πει κανείς; Μπερδεύεται. Ποιος έχει δίκιο. Εκείνοι που θεωρούν χρήσιμο και ωφέλιμο το ρόλο των ΜΚΟ; Εκείνοι που μιλάνε για τα χρήματα που οι ΜΚΟ εισπράττουν; Οι άλλοι που λένε κι εμείς βοηθούσαμε και μάλιστα αφιλοκερδώς και μας αφήσατε απέξω; Τι να πω;


Ας αφήσω καλύτερα τον καθένα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας