Αρχίζει σήμερα, 4 Οχτώβρη, το ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΟΛΥΦΩΝΙΑΣ στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ στην ΠΛΑΚΑ

Ο πολυφωνικός όμιλος Χαονία στην ετήσια συναυλία
που διοργανώνει στο θέατρο Πέτρας


Ραντεβού τον Οκτώβριο! Εννέα χρόνια τώρα...

Η πρώτη Πέμπτη κάθε Οκτώβρη, η πρώτη Πέμπτη Πολυφωνίας κάθε χρόνο.

Εργαστήρι Πολυφωνίας, ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ.

Σμίγουμε τις φωνές μας ιχνηλατώντας τα χνάρια της παλαιότερης έκφρασης.

Η κυρία Φρόσω από τον Παρακάλαμο των Ιωαννίνων
στη συναυλία των Πολυφωνικών στο θέατρο Πέτρας

Οι φωνές μας σμίγουν αναδεικνύοντας το πιο σύγχρονο περιεχόμενο της πολυφωνικής κληρονομιάς. Η διαφορετικότητα και η αλληλεγγύη ως άρρηκτοι όροι της συλλογικότητας στην έκφραση και το ήθος. Η συλλογικότητα ως αίτημα και αυταξία σε εποχές καταθλιπτικής εξατομίκευσης και παραλυτικού κατακερματισμού.

Σμίγουμε τις φωνές μας στα χνάρια φωνών ανεξίτηλων, αναπλάθοντας χρόνο και γεωγραφία. Καταδυόμενοι σε βιωμένους χρόνους τολμούμε μέλλοντες διαρκείας, μέλλοντες συντέλεστους. Σε μια εποχή οριακή για την επιβίωση της αυθεντικής πολυφωνικής έκφρασης ταιριάζουμε το ρίγος της στο σφρίγος των νέων ιχνηλατών.

Δίχως τις αναστολές των "προσοχή μην εγγίζετε" των μουσειακών εκθεμάτων, με όλες τις αφές, τις οσμές, τις ανάσες διαρκώς σε εγρήγορση. Κάθε Πέμπτη ταξιδεύουμε σε βουνά, ποτάμια, δάση και θάλασσες, έρωτες και θάνατους, ξενιτιές, αμετάκλητες αναχωρήσεις κι αέναες επιστροφές.

Κόρες που λευκαίνουν τα μαλλιά τους στα ακρώρεια βουνών και θαλασσών, έρωτες που διακονούν τη μεγάλη αγρυπνία τους στο διάβα των χρόνων. Κορμιά γλεντισμένα στον πόθο του σμιξίματος, σώματα παραδομένα στην πίκρα του ξεχωρισμού και το μαράζι του ανεπλήρωτου.

Αφετηρία εξαίρετων ταξιδιών οι συναντήσεις μας. Άλλοτε σε άδηλες μνήμες, άλλοτε σε άγνωρες αισθήσεις. Ακολουθώντας τον ανεξάντλητο ρου της ηπειρώτικης πολυφωνίας στις πιο υποσχετικές και απρόσμενες διαδρομές του.

Ηπειρώτικα πολυφωνικά τραγούδια. Σαν να αφουγκράζεσαι το τραγούδι της πέτρας, τη μελωδία στο αχολόι των ανέμων. Σαν να ακούς την ψυχή στα χείλη, σαν να ακούς τις λέξεις να καλπάζουν σαν ατίθασα άτια.



Αρχή του φετινού μας ταξιδιού: Πέμπτη 4 Οκτωβρίου, 5 μμ

Πληροφορίες: http://www.polyphonic.gr/, 2103310919

Eγγραφές: 2103250198, 2103254129

ΜΟΥΣΕΙΟ ΛΑΪΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ - Διογένους 1-3, Αέρηδες (Πλάτανος) Πλάκα

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να πάρετε μια γεύση των πολυφωνικών ακουσμάτων που θα διδαχθούν στο Εργαστήρι Πολυφωνίας, από την ίδια ομάδα που ερμηνεύει και το τραγούδι στο βίντεο, τη Χαονία. Βασικοί πρωταγωνιστές ο Αλέξης Λαμπρίδης και η Μαρία Τσουκαλά, μέλη της Χαονίας και δάσκαλοι των σεμιναρίων.

  • Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το φόρουμ της ΑΛΛΗΣ ΟΧΘΗΣ όπου μπορείτε να συνομιλήσετε με τους ίδιους τους υπεύθυνους των σεμιναρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας