Το ηλεκτρονικό έγκλημα οργιάζει

Χαμένοι στη δίνη των τελευταίων γεγονότων, αποσυντονισμένοι από τις διακοπές και αγχωμένοι τα μέγιστα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, είδαμε ξαφνικά στο mail box (δε θα πούμε σε ποιου ακριβώς τη θυρίδα ούτε και σε ποιο mail για λόγους ανωτέρας βίας) ένα μήνυμα που μας έκοψε την ανάσα:


Το e-mail σας κερδίζει 1.000.000 λίρες Αγγλίας!!!


Αγγλιστί το μήνυμα. Και με πολλές υπογραφές, τηλέφωνα και διευθύνσεις και βαρύγδουπους τίτλους. Το μόνο που μας ζητούσαν ήταν να τους στείλουμε όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο. Για να κατοχυρώσουμε τη νίκη μας!


Διαβάσαμε μία το μήνυμα. Το ξαναδιαβάσαμε. Φαινόταν πολύ σοβαρό και πολύ καθώς πρέπει. Συναγερμός στο HOMA EDUCANDUS. Άμεση συνάντηση στην καμπίνα της καπετάνισσας για να ληφθούν αποφάσεις. Απαντάμε; Ή "τέτοια πράγματα δε γίνονται" και αδιαφορούμε τελείως; Και μη μας περάσετε για αφελείς. Φυσικά και ξέρουμε ότι τέτοια πράγματα δε γίνονται και κανένας σήμερα δε σου χαρίζει ούτε σέντσι. Αλλά αγριεμένοι από τα τελευταία γεγονότα και αποφασισμένοι να τα βάλουμε με όλους τους κακούς του κόσμου τούτου που διψασμένοι για το κέρδος δε διστάζουν μπροστά σε τίποτα... είπαμε να το παίξουμε προβατάκια!


Φορέσαμε προσεκτικά την προβιά και προσποιηθήκαμε πως τους πιστέψαμε. Όνομα και διεύθυνση και τηλέφωνο; Πάρτε τα. Έτσι κι αλλιώς δημόσια είναι και ο καθένας μπορεί να τα βρει σε ένα λεπτό.


Η απάντηση ήρθε σχεδόν αμέσως. Νέα συγχαρητήρια για τη μεγάλη μας νίκη. Νίκη σε Λοταρία... Ξένης χώρας. Προφανώς πολύ πλούσιας λοταρίας για να χαρίζει εκατομμύρια σε άγνωστους ανθρώπους και μάλιστα εκτός των δικών τους συνόρων.


Βέβαια, ένας του πληρώματος, ονόματα είπαμε πως δε λέμε, κόντευε να το χάψει το παραμύθι. Και έπιασε και το κομπιουτεράκι να μετατρέψει τη λίρα σε ευρώ. Να μάθει πόσο ακριβώς θα είναι το ποσό!!! Και έφτασε να στενοχωριέται για το πόσοι θα είναι οι φόροι!!! Γελάτε; Χμ! Μάλλον θα έπρεπε να κλαίτε γιατί δυστυχώς υπάρχουν συμπολίτες μας έτοιμοι να το καταπιούν το δόλωμα...


Στο νέο μήνυμα μάς ζητούσαν να επικοινωνήσουμε με ένα νέο e-mail και να επιβεβαιώσουμε τα στοιχεία μας. Τίποτε το ξεκάθαρα ύποπτο ως εδώ. Άντε ξανά μανά "με λένε έτσι και μένω εκεί και το τηλέφωνό μου είναι αυτό". Επιπλέον μας διαβεβαίωναν ότι σε μια βδομάδα το πολύ θα έχουμε το παραδάκι στα χέρια μας. Ζεστό και σπαρταριστό!


Ο αφελής της παρέας άρχισε τα όνειρα. Και τις προτάσεις "πού να τα φάμε"!!! Διότι το τυχερό e-mail είχε φτιαχτεί για τις ανάγκες των blogs και τίμια πράγματα, αν μία στο εκατομμύριο ήταν αλήθεια η είδηση, τα λεφτά θα ανήκαν σε όλους. Και από καράβι του διαδικτύου θα γινόμασταν εφοπλιστές κανονικοί και με το νόμο!


Ο νόμος. Μια και τον αναφέραμε. Δεν ξέρω τι κάνει σε άλλες περιπτώσεις αλλά σε τέτοια θέματα είναι πολύ πρόθυμος να βοηθήσει. Μην το ξεχνάτε αυτό. Ένα τηλεφωνάκι στο 100 ή στην Αστυνομία της περιοχής σας ή κατευθείαν στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος: 210 3401000 (μόνο καθημερινές).


Εκεί απευθυνθήκαμε κι εμείς όταν λάβαμε και το τρίτο μήνυμα όπου πια τα πράγματα ξεκαθάριζαν και μόνο ένας παντελώς ηλίθιος δε θα καταλάβαινε τη "λαμογιά"... Ας μας επιτραπεί η λέξη. Δε νταγιαντούμε, που γράφει και ο Λιαντίνης, η κακοήθεια της ζωής να γίνεται σεμνοτυφία της γλώσσας.


Τι μας ζητούσαν στο τρίτο τους μήνυμα; Βεβαίως με πολλά και πάλι συγχαρητήρια και πολλά τηλέφωνα και διευθύνσεις και τίτλους, μέχρι φωτογραφία του υπεύθυνου μας είχαν και εκτίμηση και φιλάκια και αγάπες... Λοιπόν, τα καλά τα παλικάρια, τα λαμόγια που λέγαμε, μας ενημέρωναν πως σύμφωνα με το άρθρο τάδε της χρονιάς τάδε, και μιλάμε πάντα για ξένη χώρα που άντε να ξέρεις τι ισχύει και τι δεν ισχύει εκεί, για να παραλάβουμε το ποσό που κερδίσαμε θα έπρεπε να τους στείλουμε το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό (τάχα μου και καλά για έξοδα αποστολής) των 500 λιρών Αγγλίας! Μας είχαν μάλιστα και επιλογές. Αν θέλουμε με τον τάδε τρόπο, τόσα. Αν με τον άλλον, τόσα... Και όλοι ήταν γύρω στο πεντακοσάρικο, άλλος λίγο λιγότερο και άλλος λίγο περισσότερο.


Το μεγάλο γέλιο έγινε με τον αφελή της παρέας. Που άνοιξε κάτι ματάρες να! και δεν μπορούσε να πιστέψει ότι έτσι την πάτησε και πήρε το μήνυμα για γνήσιο. Πάλι καλά. Κάλλιο αργά παρά ποτέ. Κι ευτυχώς που δεν πήγε το μήνυμα στο δικό του box. Μπορεί και να απαντούσε χωρίς να μας ενημερώσει και όχι με τη λογική να τα φάει μόνος του, όχι τέτοια πράγματα. Μα για να μας κάνει έκπληξη! Το έχει αυτό το χούι!


Φυσικά μετά και από αυτό το μήνυμα δε χωρούσε καμιά αμφιβολία για το τι πρέπει να κάνουμε. Και σας το είπαμε ήδη. Τηλέφωνο στην Ασφάλεια. Η διαδικασία πολύ απλή. Προώθηση του αρχικού μηνύματος που λάβαμε σε μια συγκεκριμένη ηλεκτρονική διεύθυνση της αρμόδιας υπηρεσίας. Κι αν θέλαμε, με το όνομα και το τηλέφωνό μας. Γιατί να μη θέλουμε; Για να κρατήσουμε απέξω την ουρίτσα μας; Ε, όχι. Δεν είμαστε απ' αυτούς.


Αν μπορούμε να βοηθήσουμε το κράτος για να βάλει τάξη σε τούτο το συφοριασμένο το ντουνιά, φυσικά και είμαστε πρόθυμοι να το κάνουμε. Έτσι καταλαβαίνουμε τις υποχρεώσεις του πολίτη. Και όχι με το "ωχ αδερφέ" και "τι με κόφτει εμένα" ή με το "όποιος ανακατεύεται με τα πίτουρα". Εμάς μας νοιάζει, που γράφει και η αγαπημένη μας Γαλάτεια Γρηγοριάδου - Σουρέλη. Και μας παρανοιάζει.


Προωθήσαμε λοιπόν αμέσως το μήνυμα που μας ζήτησαν και δώσαμε τα στοιχεία μας. Και βρισκόμαστε σε αναμονή των εξελίξεων. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι οι αρχές σύντομα θα βγάλουν άκρη και θα εξαρθρώσουν το όποιο κύκλωμα κρύβεται από πίσω.


Όσο για τον αφελή της παρέας... Κάποιες στιγμές ακόμη ονειρεύεται πως θα μας πάρουν τηλέφωνο από τη Δίωξη και θα μας πουν πως ήταν αληθινό το μήνυμα!!! Πως λάθος κάναμε και τους υποψιαστήκαμε τους ανθρώπους!!! Μέχρι λοιπόν νεωτέρας ειδοποίησης από τις αρχές, τελείως δημοκρατικά και φιλικά θα λέγαμε, αποφασίσαμε να τον/την (επίτηδες το άρθρο σε διπλή μορφή για να μη μαρτυρήσουμε το όνομά του/της) αποφασίσαμε λέμε, εγκλεισμό στο ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ του σκάφους. Καλύτερα λίγες μέρες στην απομόνωση παρά να μας την κάνει και να στείλει απάντηση στο μήνυμα. Διότι δεν ξέρουμε ποιος χαρίζει ένα εκατομμύριο λίρες Αγγλίας στην εποχή μας, ξέρουμε όμως ότι εμάς δε μας περισσεύει ούτε ευρώ υπό τις παρούσες οικονομικές συνθήκες! Και μάλιστα για τα λαμόγια του διαδικτύου!


Το νου σας ε; Εμείς σας τα είπαμε χαρτί και καλαμάρι και πάρτε τα μέτρα σας. Κι αν έχετε κι εσείς αφελείς στην παρέα σας, ευχαρίστως να σας παραχωρήσουμε το ΜΠΑΛΑΟΥΡΟ. Και δε θα σας πάρουμε ενοίκια. Ε, όχι! Να κατηγορούμε άλλους για λαμογιές και να τις κάνουμε οι ίδιοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας