Σύλληψη Κάρατζιτς: The secret combination

Απόσπασμα από τις αναρτήσεις του φόρουμ HOMA EDUCANDUS

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση:


Συνελήφθη ο Ράντοβαν Κάρατζιτς!

Ένας από τους πιο επικίνδυνους ανθρώπους στον κόσμο! Ένας εγκληματίας κατά της ανθρωπότητας! Που δεκατρία ολόκληρα χρόνια τον κυνηγούσαν αλλά δεν τον έπιαναν. Εσύ όμως τι ξέρεις για τον Κάρατζιτς;

Για έναν άνθρωπο που δεκατρία χρόνια ήταν στο σκοτάδι καταζητούμενος και επικηρυγμένος; Απευθύνομαι κυρίως στους νέους ανθρώπους. Στους σημερινούς εικοσάρηδες, που ήταν εφτάχρονα παιδάκια του σχολειού όταν κρίθηκε ένοχος και καταζητούμενος ο Κάρατζιτς, αυτός που τώρα πανηγυρίζουν σε όλη τη γη για τη σύλληψή του. Και όμως ο άνθρωπος αυτός υπήρξε πρόεδρος κράτους:

Δεκέμβριος 1992-Ιούλιος 1996: Διετέλεσε ως μοναδικός πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας και ταυτόχρονα ανώτατος διοικητής των Ενόπλων Δυνάμεων.

Της Βοσνίας... Την ξέρεις τουλάχιστον τη Βοσνία; Στη γειτονιά μας είναι, λίγο πιο πέρα από τα σύνορα της πατρίδας μας:


Στα ματωμένα και πυρακτωμένα Βαλκάνια. Βοσνία - Ερζεγοβίνη... Αυτό το παράξενο κράτος με τα δύο ονόματα που στραμπούλαγες το στόμα σου για να το πεις την ώρα της Γεωγραφίας. Ένα από τα νέα κράτη της περιοχής μας, προέκυψε κι αυτή από τη διάλυση της μεγάλης Γιουγκοσλαβίας, της Γιουγκοσλαβίας του Τίτο... Αλήθεια, έχεις ακούσει ποτέ για τον Τίτο; Θυμίζω ότι απευθύνομαι κυρίως στους νέους μας. Οι παλιοί της γενιάς μου έχουν κι αν έχουν ακούσει για τον Τίτο. Άσχετο αν θυμούνται ή όχι. Ευκαιρία πάντως να θυμηθούν και εκείνοι. Ο Τίτο... Μια τεράστια προσωπικότητα του εικοστού αιώνα. Ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας και μέλος του κινήματος των Αδεσμεύτων. Αυτό τουλάχιστον το έχεις ακούσει; Έχεις ακούσει για το Νάσερ, τον Μακάριο, τον Νεχρού; Τι ήταν αυτοί οι Αδέσμευτοι; Ή αγγλικά Non-Aligned Movement (NAM); Θα μου πεις, και με το δίκιο σου, από πού να τους ξέρεις όλους αυτούς; Ποιος και πότε κάθισε να σου μιλήσει για Τίτο και Νάσερ και Νεχρού... Μόνο για το Μακάριο, κι αυτόν επειδή ήταν έλληνας... Και γι' αυτόν λίγα και αποσπασματικά. Δες τουλάχιστον τη φωτογραφία:


Ο Νεχρού είναι πρώτος από αριστερά, από δεξιά είναι ο Τίτο, στη μέση ο Νάσερ. Αρχηγοί της Ινδίας, της Γιουγκοσλαβίας και της Αιγύπτου αντίστοιχα. Είναι αυτοί που ονειρεύτηκαν ένα κίνημα των αδέσμευτων χωρών ενάντια στους δυνατούς της γης.

Ναι, ξέρω... σε πήγα πολύ μακριά και ακόμη δεν κατάλαβες ποιος είναι αυτός ο Κάρατζιτς... Θα βοηθήσει αν σου πότε ότι ο Κάρατζιτς γεννήθηκε στη χώρα που είχε πρωτεύουσα την ίδια πόλη που φέτος τραγούδησε το Καλομοιράκι; Προσπαθώντας το καημένο να πάρει το πρώτο βραβείο της Γιουροβίζιον; Δεν ξέρω αν θυμάσαι την πόλη... Βελιγράδι τη λένε. Για το Καλομοιράκι σίγουρα δε χρειάζεσαι ενημέρωση, εκατοντάδες φορές άκουσες (και την άκουσες) στην τηλεόραση για τα κατορθώματα της μικρής μελαχρινής. Πού να προλάβουν να σου μιλήσουν και για Τίτο και για Κίνημα Αδεσμεύτων και για διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας; Σου λέω, έχεις δίκιο να μην ξέρεις λέξη, ακόμη πιο δίκιο να αλλάξεις κανάλι όταν ακούσεις σήμερα να θριαμβολογούν για τη σύλληψή του. Και μη νομίσεις πως θα νοιάξει κανέναν η αδιαφορία και η αποστροφή σου. Έχουν κάνει τόσα πολλά για να στην καλλιεργήσουν... Ακόμη και πλύση εγκεφάλου με το "my secret combination"... Αγγλικά τουλάχιστον ξέρεις. Από το δημοτικό πια σου τα μαθαίνουμε. Τι σημαίνει ο τίτλος του τραγουδιού; Ο μυστικός συνδυασμός; Ε, κάτσε επιτέλους και ψάξε... ποιος είναι πραγματικά ο μυστικός συνδυασμός σε όλα τούτα τα μυστήρια; Και πώς συνδέονται με τη δική σου ζωή;

Στη γειτονιά μας και στην αυλή μας έγιναν όλα αυτά. Γιουγκοσλαβία από τη μια. Κύπρος από την άλλη. Και παρακάτω Αίγυπτος, Ισραήλ, Ιράκ... Ποιος κινεί όλα τα νήματα; Σε ποια σκηνή είσαι κι εσύ κι εγώ καραγκιοζάκια; Ποιο έγκλημα ακριβώς πληρώνει αυτός ο Κάρατζιτς;

Τουλάχιστον θυμάσαι λίγο καιρό πριν να μιλάνε για το Κόσοβο; Μπορείς στην Ημερησία να δεις τι λέγανε τότε. Και από κει σου μεταφέρω ένα δωρικό ιστορικό των εξελίξεων στη γειτονική μας χώρα:

Η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας

Μάιος 1980 Πεθαίνει ο πρόεδρος Τίτο

Ιούνιος 1991 Σλοβενία και Κροατία κηρύσσουν την ανεξαρτησία τους

Σεπτέμβριος 1991 Η ΠΓΔΜ κηρύσσει ανεξαρτησία

Μάρτιος 1992 Η Βοσνία κηρύσσει ανεξαρτησία

1999 ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στο Κόσοβο, η περιοχή αναδεικνύεται σε «διεθνές ροτεκτοράτο».

Οκτώβριος 2000 Ανατροπή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

2006 Το Μαυροβούνιο ψηφίζει υπέρ του βελούδινου διαζυγίου από το Βελιγράδι - για πρώτη φορά από το 1918, η Σερβία απομένει «μόνη» στον διεθνή χάρτη.

2008 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου

Δε θα δεις λέξη στο ιστορικό αυτό (παραείναι βλέπεις δωρικό) για τη δική μας εμπλοκή στο θέμα αυτό. Ούτε για το Σκοπιανό, που δεν μπορεί να μην το έχεις ακούσει στις τηλεοράσεις επί μήνες και χρόνια. Είναι το μεγάλο αγκάθι της εξωτερικής μας πολιτικής. Κάπου ανάμεσα στο σκάνδαλο Ζίμενς και όλα τα άλλα σκάνδαλα, κάτι θα πήρε το αυτί σου και για τη Φύρομ και για τις επιστολές που στέλνουν αυτές τις μέρες στους δυνατούς της γης κατηγορώντας τη δική μας πατρίδα για συμπεριφορές παρόμοιες με αυτές που τώρα στέλνουν στο κελί τον Κάρατζιτς. Κάνουμε λέει διακρίσεις στη Μακεδονική μειονότητα που ζει στην Ελλάδα! Σημερινό το άρθρο στην Ελευθεροτυπία για το ζήτημα:

Τα Σκόπια σκληραίνουν τη στάση τους. Για πρώτη φορά σε τόσο υψηλό επίπεδο, με προκλητική επιστολή την οποία απέστειλε ο πρωθυπουργός Γκρούεφσκι στον Κώστα Καραμανλή, έθεσαν θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα, ζητώντας την επιστροφή των περιουσιών και να τους δοθεί το δικαίωμα να έχουν διπλή υπηκοότητα.

Έχεις ακούσει ποτέ για τους Τσάμηδες; Τα ίδια πάνω κάτω μας κατηγορούν κι εκείνοι. Και περιουσίες θέλουν και κομμάτι της Ελλάδας... και για εθνοκαθάρσεις μιλάνε σε βάρος τους εκ μέρους των Ελλήνων. Τα ίδια, υπογραμμίζω, που στείλαν τον Κάρατζιτς στο σκαμνί...

Και από την άλλη μεριά των συνόρων μας, τη Θράκη, έχουμε τους γείτονες Τούρκους να μιλάνε κι εκείνοι για τη δική τους μειονότητα που τάχα και καλά την αδικούμε...

Την ίδια ώρα, εκεί κάτω στο νότο, η Κύπρος στέκει διχοτομημένη εδώ και 34 χρόνια. Και λύση δε φαίνεται στον ορίζοντα...

Κι ενώ από τόσες μεριές απειλούμαστε, ενώ τόσοι διεκδικούν μεράδι από τη μικρή φλούδα γης που καταφέραμε να διασώσουμε για πατρίδα μας σήμερα, αφηνόμαστε αυτοθέλητα στο σκοτάδι της αμάθειας και της άγνοιας ή ακόμη χειρότερα του φανατισμού... Βοούν από χτες οι τηλεοράσεις και τα ΜΜΕ για τη σύλληψη του Κάρατζιτς... Ποιος όμως στάθηκε να εξηγήσει τι σχέση έχει με εμάς αυτή η σύλληψη; Και κυρίως τι σχέση έχει με το Σκοπιανό που τους τελευταίους μήνες είναι σε έξαρση;

Ούτε καν για το Σκοπιανό το ίδιο δεν είναι ξεκάθαρο τι συμβαίνει. Θα παραπέμψω σε ένα άρθρο της Ελευθεροτυπίας που αναλύει τουλάχιστον τους μύθους γύρω από από τα Σκόπια, τους Μακεδόνες, τη σχέση του Τίτο... "Οι δέκα μύθοι του ... Σκοπιανού" Αξίζει όμως να δείτε και την απάντηση του κ. Σωτηρόπουλου, πρώην διευθυντή της ΚΥΠ και νυν ΕΥΠ, αλλά και την τοποθέτηση των συντακτών Ιού σε όσα εκείνος ισχυρίζεται. Σας έδωσα τους συνδέσμους, αμφιβάλλω όμως αν σταθείτε να τα διαβάσετε όλα αυτά. Είναι τόσο μπλεγμένα που μόνο απέχθεια προκαλούν να τα μελετήσει κανείς. Και πολύ δύσκολο να καταλάβει ποιος λέει την αλήθεια. Το μόνο βέβαιο και αληθινό είναι η τωρινή σύλληψη του Κάρατζιτς. Αυτή τουλάχιστον μην την προσπεράσετε αδιάφορα πιστεύοντας πως δε μας αφορά αν κάποιος εγκληματίας επιτέλους θα δώσει λόγο για τα εγκλήματά του. Μην πείτε αβασάνιστα, καλά να πάθει!

Δείτε το βάθος αυτής της ιστορίας. Είναι το ίδιο βάθος στο καζάνι που βράζουμε τόσα χρόνια και εμείς. Το καζάνι που λέγεται Βαλκάνια. Τα χείλη του μεγάλου καζανιού της Μέσης Ανατολής. Ποια είναι η φωτιά που σιγοκαίει από κάτω; Ποιος την πυροδοτεί κάθε φορά;

Και κυρίως:

ΓΙΑΤΙ;

Ποιο είναι το secret combination;

_____________

  • Τη συνέχεια της αναφοράς στη σύλληψη του Κάρατζιτς μπορείτε να τη διαβάσετε στο φόρουμ HOMA EDUCANDUS. Εδώ θα περιοριστούμε μόνο σε ένα τελευταίο απόσπασμα από τη συζήτηση που έχουμε ανοίξει εκεί:

Η απάντηση είναι όλη εδώ, στο άρθρο της Ελευθεροτυπίας:

ΥΠΕΒΑΛΕ ΑΙΤΗΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ, ΑΝΤΕΔΡΑΣΕ Η ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΣΕΡΒΙΑΣ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΞΕ ΤΗΝ ΕΠΙΠΛΗΞΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ...

Το ΔΝΤ «αναγνώρισε» το Κόσοβο

Του ΘΟΔΩΡΗ Γ. ΚΑΝΕΛΛΟΥ

Νέες πιέσεις στη Σερβία ασκούν οι ΗΠΑ, προσκαλώντας επισήμως αντιπροσωπεία του Κοσσυφοπεδίου στην Ουάσιγκτον -την ώρα που το Κόσοβο υποβάλλει αίτηση ένταξης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- και καταγγέλλοντας ταυτοχρόνως ότι οι καταζητούμενοι από το Διεθνές Δικαστήριο Μλάντιτς και Κάρατζιτς βρίσκονται σε σερβικό έδαφος.

Το Κόσοβο υπέβαλε επισήμως αίτηση ένταξης στο ΔΝΤ, στο οποίο η Σερβία είναι ήδη μέλος.

Ο διοικητής της Εθνικής (κεντρικής) Τράπεζας της Σερβίας αντέδρασε και ενημέρωσε γραπτώς το ΔΝΤ ότι το Κόσοβο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του παραβιάζοντας την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ΔΝΤ απάντησε ότι δικαιούται να παίρνει ελεύθερα τις αποφάσεις του. Οπως προβλέπεται στο «πλαίσιο» των κριτηρίων ένταξης, οποιαδήποτε χώρα μπορεί να γίνει μέλος του ΔΝΤ.

Πιέσεις από ΗΠΑ

Στην Πρίστινα, οι εφημερίδες έγραψαν ότι κυβερνητική αντιπροσωπεία επισκέπτεται την Ουάσιγκτον ύστερα από πρόσκληση του προέδρου Μπους. Η Κόχα Ντιτόρε έγραψε ότι επικεφαλής της αντιπροσωπείας είναι ο πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου και συμμετέχουν ο πρωθυπουργός Θάτσι και ο υπουργός Εξωτερικών Χισένι.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθούν με την υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και στις 21 Ιουλίου με τον πρόεδρο Μπους. Είναι ισχυρή η επιρροή της Ουάσιγκτον στο ΔΝΤ. Χθες, ο Αμερικανός πρέσβης, αρμόδιος για εγκλήματα πολέμου, Κλιντ Γουίλιαμσον δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον έχει πληροφορίες ότι ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς και ο πρώην στρατιωτικός Σερβοβόσνιος ηγέτης Ράτκο Μλάντιτς κρύβονται στη Σερβία. Η σύλληψη και η παράδοσή τους στο ΔΠΔ είναι κλειδί για να αποδείξει η Σερβία τη συνεργασία της με τη Διεθνή Κοινότητα και είναι εφαλτήριο για την άσκηση πιέσεων στο Βελιγράδι.

«Δυστυχώς πέρασε πολύ καιρός και αυτό είναι "θέμα" που αφορά την προηγούμενη σερβική κυβέρνηση που έχασε αρκετές, καλές ευκαιρίες για να δράσει", ανέφερε ο Γουίλιαμσον και εξέφρασε την ελπίδα η νέα κυβέρνηση να κινηθεί σε πλαίσιο «δράσεων», ικανών να «φέρουν τους δύο φυγάδες ενώπιον του ΔΠΔ».

(Πηγές: Ασοσιέιτεντ, ΑΠΕ)

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 17/07/2008

Στις 17 Ιουλίου το άρθρο... Τέσσερις μέρες αργότερα ο Κάρατζιτς βρισκόταν πια στα χέρια των διωκτών του.

Η Σερβία απέδειξε πια ότι θέλει να συνεργαστεί φρόνιμα και ήσυχα με τη διεθνή κοινότητα. Αν μπορούσε ας έκανε και αλλιώς...

Θυμάμαι και δεν μπορώ να ξεχάσω το 1999. Τη χρονιά που οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ισοπέδωσαν τη Γιουγκοσλαβία. Όσοι ακόμη τότε ήσασταν παιδιά... δείτε το άρθρο του cosmo.gr , παρουσιάζει με λίγα λόγια όσα συνέβησαν τότε... Όσα ζήσαμε και εμείς από τις τηλεοράσεις. Και λέω πως δεν πρόκειται να ξεχάσω ότι εκείνες τις μέρες ένιωσα κάτι να θρυμματίζεται οριστικά στην ψυχή μου. Το αδιανόητο, να βομβαρδίζουν με το έτσι θέλω μια ευρωπαϊκή χώρα, λίγο πριν την αυγή του 2000. Πόσο αδύναμη αισθάνθηκα. Πόσα δάκρυα ανείπωτης οργής πλημμύρισαν τα μάτια μου.

Η σύλληψη του Κάρατζιτς ζωντανεύει όλα εκείνα τα συναισθήματα. Δεν ξέρω και δεν μπορώ να ξέρω αν κι εκείνος διέπραξε εγκλήματα. Ξέρω όμως ότι εκεί, στη Γιουγκοσλαβία, παίζουν σκάκι οι δυνατοί της γης. Και ξέρω πως η Γιουγκοσλαβία είναι μια ανάσα από μας. Και τρέμω. Όχι για μένα. Για τον τόπο μας και τα παιδιά μας. Τι θα μας ξημερώσει; Και τι θα ξημερώσει για όλους τους αδύνατους της γης. Η σύλληψη του Κάρατζιτς ήταν απλά η επίδειξη δύναμης. Πως δεν μπορεί ακόμη και ο ηγέτης ενός λαού να αντιστέκεται ατιμώρητα στους πλανητάρχες. Πόσο μάλλον εσύ κι εγώ... Πιόνια στη σκακιέρα τους είμαστε. Θα ζούμε όσο εκείνοι το θέλουν. Θα πεθάνουμε ακόμη και αν εκείνοι το αποφασίσουν για πλάκα.

Και σε ρωτώ. Εμείς, τι κάνομε εμείς; Καθόμαστε έτσι άβουλα και περιμένουμε το τέλος μας;

_____________

Και μια φωτογραφία... γιατί θα σου πει περισσότερα από χιλιάδες λέξεις:




Μια ολόκληρη οικογένεια σφαγιασμένη. Η μητέρα, πέντε μηνών έγκυος, βιασμένη και το έμβρυο σφαγμένο άγρια και αυτό. Συγνώμη που πληγώνω τα μάτια σας με αυτή τη βαρβαρότητα. Αλλά πρέπει να ξέρετε. Έγινε λίγο πιο κει από την όμορφη σκηνή της Γιουροβίζιον... Και δεν τους έσφαξε ούτε ο Μιλόσεβιτς ούτε ο Κάρατζιτς. Οι εγκληματίες αυτής της σκηνής παραμένουν ατιμώρητοι... Αυτό καταγγέλλει η ιστοσελίδα που τη δημοσιεύει. Όπως παραμένουν ατιμώρητοι και πολλοί άλλοι φονιάδες που αιματοκύλισαν τη Γιουγκοσλαβία τα τελευταία χρόνια. Αυτούς πότε θα τους συλλάβουν και πότε θα τους δικάσουν;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας