Παγκόσμια Ημέρα των ΕκπαιδευτικώνΔεν ξέρω ποιος σοφός νους θέλησε την επομένη της Παγκόσμιας Γιορτής των Ζώων, να εορτάζεται η μέρα των Εκπαιδευτικών. Και η αλήθεια είναι ότι μέχρι πρότινος αγνοούσα πως έχουμε και μεις την παγκόσμια μέρα μας. Αλλά και όταν το έμαθα, απλώς αδιαφόρησα. Ποτέ δεν κατάλαβα αυτό το θεσμό των Παγκόσμιων Ημερών. Τι θα πει η μέρα της μάνας; Πως μόνο τη δεύτερη Κυριακή του Μάη θα πάμε λουλούδια στη μητέρα μας; Μόνο εκείνη τη συγκεκριμένη μέρα θα της πούμε πόσα της χρωστάμε και πόσο την αγαπάμε;


Ή μήπως για το περιβάλλον θα νοιαστούμε μόνο στις 5 του Ιούνη και για τα ζώα κάθε 4 του Οκτώβρη; Ε, άλλο τόσο με συγκινεί και η Παγκόσμια Μέρα των Εκπαιδευτικών. Κι αν φέτος τη θυμήθηκα, είναι γιατί έρχονται στο νου όσα πέρυσι ζήσαμε τέτοια μέρα. Στην καρδιά της μεγάλης απεργίας, με ένα ακόμη παλλαϊκό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα και μια καταπληκτική συναυλία. Αυτές τις στιγμές αναπολώ φέτος. Και θλίβομαι που η Ομοσπονδία τίποτε δεν προγραμμάτισε φέτος. Άλλα λέγαμε πέρυσι... Πως κάθε χρόνο τέτοια μέρα θα γίνεται συγκέντρωση και συναυλία και και και... Εξανεμίστηκαν όλα;Αρνούμαι να πέσω στη μαυρίλα. Και στη θέση της γιορτής που δε θα γίνει, ανεβάζω την ανακοίνωση την Παρεμβάσεων, γιατί ο αγώνας πάντα συνεχίζεται και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να γιορτάζουν οι δάσκαλοι τη μέρα τους:

@@@@@

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΠΘ


του Σωτήρη Σκαρτσίλα, μέλους του Δ.Σ. της ΔΟΕ,
εκπροσώπου των Παρεμβάσεων Κινήσεων Συσπειρώσεων Π.Ε.


τηλ. 6974750410, http://www.paremvasis.gr/


ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ…
ΝΕΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ, ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ!


Πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 1η του Οκτώβρη, συνάντηση του Δ. Σ της ΔΟΕ με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ. Η συνάντηση έγινε στο φως των πρόσφατων προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και της ομιλίας του νέου υπουργού Παιδείας στη Βουλή.


Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός ανέφερε ως πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ τη συνέχιση της αντιδραστικής μεταρρύθμισης στην εκπαίδευση που ξεκίνησε στην πρώτη περίοδο διακυβέρνησης της, με την προώθηση αντιδραστικών αλλαγών σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης και με αποκορύφωμα το νόμο –πλαίσιο για τα ΑΕΙ – ΤΕΙ, παρά τις έντονες αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κινήματος. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και ο υπουργός, αναφέρθηκαν στην πρόθεσή τους να συνεχίσουν τις «μεταρρυθμίσεις» που απαξιώνουν την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτικούς, να αναθεωρήσουν το άρθρο 16 του Συντάγματος, να φαλκιδεύσουν επί της ουσίας τη δημόσια, δωρεάν Παιδεία, κλείνοντας το μάτι και στα νεοφιλελεύθερα και νεοσυντηριτικά χαρακτηριστικά του ΠΑΣΟΚ.


Επί της ουσίας και η συνάντηση με τη νέα πολιτική ηγεσία κινήθηκε από τη σκοπιά του υπουργών στην ίδια κατεύθυνση. Καμιά απάντηση στα ουσιαστικά ζητήματα που τέθηκαν, από τη μεγαλειώδη μας απεργία, εμμονή στα ευρωπαϊκά προγράμματα και στον εοκικό προσανατολισμό, αοριστία όπου απαιτούνταν σαφείς απαντήσεις.


Πιο συγκεκριμένα:


1) Για τις δαπάνες για την Παιδεία ο υπουργός αρνήθηκε να τοποθετηθεί στο πάγιο αίτημά μας για 15% επί του προϋπολογισμού ή 5% επί του Α.Ε.Π.


2) Για τα οικονομικά των εκπαιδευτικών, για το αίτημα των 1400 Ε στο νεοδιόριστο, ο υπουργός δεν απάντησε τίποτε, αφήνοντας να διαφανεί, ότι, η πολιτική της Ν.Δ θα είναι ξανά η λιτότητα, αφού ο υπουργός Οικονομικών στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού μιλάει για «αυξήσεις» 2,5 % στο Δημόσιο.


3) Για το φλέγον ζήτημα της «αποκέντρωσης» και των νηπιαγωγείων, για το ότι χιλιάδες νήπια και προνήπια «δεν χωράνε» στο δημόσιο νηπιαγωγείο, για την χρονική επέκταση του ωραρίου των νηπιαγωγών καθώς και των ωρών παραμονής των νηπίων στο σχολικό χώρο, ο υπουργός είπε να περιμένουμε πρώτα να ενημερωθεί ο ίδιος, να καταθέσει η ΔΟΕ τις προτάσεις της και μετά το συζητά. Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι δηλαδή.


4) Για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών – σχολείων και μαθητών ο υπουργός κρύφτηκε πίσω από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και το ευρωπαϊκό πλαίσιο και ό,τι αυτά προβλέπουν, λες και δεν είναι η κυβέρνηση της Ν. Δ. , όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ που ψήφιζαν τις οδηγίες της Ε.Ε. τόσο σε επίπεδο συνόδων κορυφής, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο.


5) Για τα Σ.Δ.Ι.Τ., τη σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού κεφαλαίου, πάλι ο υπουργός χρησιμοποίησε τη δικαιολογία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ότι αυτά προβλέπουν, για να μην πάρει την πολιτική ευθύνη των πράξεων της κυβέρνησης, δηλώνοντας ταυτόχρονα τη «συμπάθεια» του στον ιδιωτικό τομέα, επικαλούμενος τις ιδεολογικοπολιτικές αντιλήψεις της κυβέρνησης που γι αυτές πήρε ξανά τη λαϊκή εντολή.


6) Για την «ευέλικτη ζώνη» ο υπουργός ζήτησε χρόνο για να ενημερωθεί, λέγοντας προκαταβολικά ότι δεν θα κινηθεί σε άλλη κατεύθυνση από αυτά που προβλέπουν τα ευρωπαϊκά προγράμματα που απαιτούν την εφαρμογή της.


7) Για τα χιλιάδες κενά αλλά και τις υποχρεωτικές υπερωρίες που αναγκάζονται να κάνουν οι εκπαιδευτικοί με προφορικές εντολές προϊσταμένων – πέρα από κάθε νομικά πλαίσιο – είπε ότι θα προσληφθούν 10.000 αναπληρωτές σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση άμεσα για την αντιμετώπιση των αναγκών. Είπε, μετά τις επίμονες ερωτήσεις μας, ότι δεν θα αντιμετωπιστούν τα τυχόν κενά με υποχρεωτικές υπερωρίες.


8) Για τους ωρομίσθιους, θεσμός που εξακολουθεί να «ζει και να βασιλεύει» στην εκπαίδευση, παρά τις εξαγγελίες τόσο της προηγούμενης, όσο και της τωρινής κυβέρνησης της Ν.Δ. τοποθετήθηκε για άλλη μια φορά γενικόλογα χωρίς να απαντά επί της ουσίας.


9) Η μόνη συγκεκριμένη και απτή απάντηση του νέου Υπουργού ήταν η επιμονή στην απόφασή του να προχωρήσει η διαδικασία της επιλογής των διευθυντών για ευνόητους προφανώς λόγους.

Από όλα τα παραπάνω και περισσότερο από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή, είναι φανερό ότι η πολιτική της θα κινηθεί σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση με αιχμές τη νέα αντιασφαλιστική επίθεση, τη συνεχιζόμενη λιτότητα σε κοινωνικές δαπάνες και μισθούς, την αξιολόγηση και την αποκέντρωση, την επίθεση στο δημόσιο, δωρεάν χαρακτήρα της εκπαίδευσης και με την επιχειρούμενη αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος. Τα χρόνια και οξυμένα προβλήματα της εκπαίδευσης και των εργαζόμενων δεν απαντώνται με αοριστολογίες και γενικόλογα, η ίδια πολιτική θα πάρει ίδια δυναμική απάντηση.

Οι εκπαιδευτικοί με την εμπειρία της μεγαλειώδους απεργία τους, θα δώσουν το παρόν στην πρώτη γραμμή του αγώνα στο νέο γύρο αναμέτρησης με την αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.

@@@@@

Θα;

4 σχόλια:

 1. Χρόνια μας πολλά!
  Χρόνια μας πολλά βέβαια και για χθες (όχι επειδή ήταν παγκόσμια μέρα ζώων! Το γιατί θα το βρεις στο μπλογκ μου...)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Να ζήσουμε να μας χαίρονται!!!

  Χρυσόστομε, βοήθησε λίγο με το μπλογκ, μπήκα, αλλά άκρη δεν έβγαλα...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. Παρεπιμπτόντως, το logiaekpaideytikwn.blogspot.com
  είναι ακόμη ένα μπλογκ που αφορά εκπαιδευτικούς.

  Ρίξτε μια ματιά και αν αξίζει ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ!!

  [Ή ακόμη καλύτερα, ελάτε να βοηθήσετε στη συγγραφή του...]

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας