Ο Δημήτρης Χριστόφιας στην Αθήνα


«Παράθυρο ευκαιρίας»

Ελπίδες για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασαν

Καραμανλής και Χριστόφιας


Ελπίδες ότι το 2008 θα υπάρξει παράθυρο ευκαιρίας για επίλυση του Κυπριακού εξέφρασε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έπειτα από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Οι δύο άνδρες επιβεβαίωσαν την άριστη σχέση και την στενή συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Λευκωσίας και συμφώνησαν να πυκνώσουν την επικοινωνία και την συνεννόησή τους εν όψει της κινητικότητας που αναμένεται στο Κυπριακό εντός του έτους.

Αμφότεροι, δε, ανέδειξαν την εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006 ως αφετηρία για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση της επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος και κάλεσαν την Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της και να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι συνομιλίες πρέπει να στοχεύουν στην υλοποίηση της μοναδικής υπογεγραμμένης και από τις δύο κοινότητες συμφωνίας, αυτής της 8ης Ιουλίου. Εγώ θα τιμήσω την υπογραφή του προκατόχου μου, ελπίζω και ο κ. Ταλάτ να τιμήσει την δική του», δήλωσε ο κ. Χριστόφιας αναφερόμενος στην επικείμενη συνάντηση που θα έχει με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Οι δύο ηγέτες τόνισαν κατ' επανάληψη ότι το Σχέδιο Ανάν δεν ισχύει πλέον και ότι η οποιαδήποτε λύση πρέπει να βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και στις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ θα πρέπει να προβλέπει και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων από το νησί.

Αναφερόμενος στα εδάφη της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι απώτερος στόχος είναι η αποστρατιωτικοποίηση όχι μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και ολόκληρης της Κύπρου.

Ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για «παράθυρο ευκαιρίας» εντός του 2008, ενώ, όπως και ο κ. Χριστόφιας, σημείωσε ότι η συμφωνία της 8ης Ιουλίου, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέχουν το αναγκαίο πλαίσιο για την προώθηση μιας λύσης και κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις της στην ΕΕ, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση.

Οι κ.κ. Καραμανλής και Χριστόφιας διευκρίνισαν ότι ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα δεν θα γίνουν αποδεκτά, καθώς δεν βοηθούν την διαδικασία. Χαρακτηριστικά ο κ.Χριστόφιας έκανε λόγο για πικρές εμπειρίες του παρελθόντος.

Νωρίτερα, θερμή υποδοχή επεφύλαξε ο Κάρολος Παπούλιας στο Δημήτρη Χριστόφια. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν δώρα και «εντυπώσεις» από το δείπνο που παρέθεσε την Τρίτη ο κ. Παπούλιας στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος δεσμεύτηκε να ανταποδώσει σύντομα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας δώρισε στον κ. Χριστόφια ένα αντίγραφο του Κώδικα του Κλαύδιου Πτολεμαίου που αποτελεί γεωγραφική αφήγηση του τότε γνωστού κόσμου και εκείνος με τη σειρά του προσέφερε στον κ. Παπούλια ένα ασημένιο καλάθι.

ΠΗΓΗ: Εφημερίδα Φιλελεύθερος Κύπρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας