Ποιος είναι στα χέρια ποιου;

Η είδηση δημοσιεύτηκε στο ΕΘΝΟΣ:

Το μέλλον της πολικής αρκούδας στα χέρια του πλανητάρχη «E» 12/5


ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: GREENPEACE


Το μέλλον ποιου; Και στα χέρια ποιου;

Ο αρθρογράφος του Έθνους φωτογραφίζοντας εξαρχής το θέμα, πως ο Μπους θα κρίνει το μέλλον της πολικής αρκούδας, δεν καταφέρνει να ξεφύγει ούτε στο ελάχιστο παρουσιάζοντας αναλυτικά την είδηση. Ό,τι είχε να μας πει, το έγραψε κιόλας στον τίτλο του: "Το μέλλον της πολικής αρκούδας στα χέρια του πλανητάρχη"! Προσθέτει μόνο τις απαραίτητες λεπτομέρειες για να γίνει κατανοητή η είδηση, πράγματα που όμως είναι γνωστά εδώ και χρόνια, και αρκετό συναίσθημα: Η αρκούδα είναι, λέει, ένα από τα πιο αξιολάτρευτα πλάσματα του ζωικού βασιλείου και βρίσκεται λέει στο έλεος του πλέον αντιδημοφιλούς ανθρώπου στον πλανήτη... Η αιώνια σύγκρουση λοιπόν του καλού και του κακού... Ή, με άλλα λόγια, ο κακός Μπους πρόκειται να αποφασίσει για την καλή αρκούδα. Τι να περιμένει κανείς; Υπάρχει ποτέ περίπτωση ένας κακός να πάρει καλές αποφάσεις; Και τι να περιμένει ένας καλός; Να λυπηθούν την καλοσύνη του; Ή μήπως την ομορφιά του;

Για να διαβάσετε ολόκληρη την είδηση, δεν έχετε παρά να κάνετε κλικ στη λέξη ΕΘΝΟΣ, ώστε να σχηματίσετε ιδίαν αντίληψη και να ενημερωθείτε και για όσες άλλες λεπτομέρειες δίνονται εκεί. Κάντε έπειτα σύγκριση με την είδηση που δημοσιεύτηκε ενάμιση χρόνο πριν στο Pathfinder. Το θέμα είναι ακριβώς το ίδιο. Οι κίνδυνοι που απειλούν τις λευκές αρκούδες με εξαφάνιση και η στάση του πλανητάρχη Μπους.

Αξίζει πραγματικά να συγκρίνετε τα δύο άρθρα. Όχι για να ενημερωθείτε για την απειλή που αντιμετωπίζει η λευκή αρκούδα, νομίζω ότι δεν υπάρχει κανείς σήμερα που να αγνοεί ότι λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου λιώνουν με μεγάλη ταχύτητα οι αιώνιοι πάγοι των πόλων και μειώνεται επικίνδυνα το "έδαφος" στο οποίο ζει η πολική αρκούδα... χαρακτηριστική και η φωτογραφία που δημοσιεύσαμε, με την αρκούδα να πηδάει από "νησάκι" σε νησάκι πάγου... Νησάκια που όλο μικραίνουν και όλο μειώνονται και στο τέλος η αρκούδα θα πρέπει να μάθει να ζει στη θάλασσα!!! Ευτυχώς η φύση την έχει εξοπλίσει με δεινές ικανότητες κολυμβητή:

ΠΗΓΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ANDREW'S PAGE

Το θέμα δεν είναι λοιπόν να ενημερωθείτε για κάτι χιλιοειπωμένο... Ελπίζουμε δηλαδή να μην είναι... Γιατί ζήτω που ... πνιγήκαμε... και καήκαμε... αν ακόμη δεν έχετε πάρει είδηση τι είναι το φαινόμενο θερμοκηπίου και τι επιπτώσεις έχει. Και φυσικά όχι μόνο στις αρκούδες! Κι εδώ νομίζω είναι και η ουσία. Αλλά και η διαφωνία με τον αρθρογράφο του Έθνους. Δεν ξέρω ποιος είναι και δεν έχει και σημασία το όνομά του. Η σημασία είναι στη λάθος αντίληψη πως το ζητούμενο είναι ο κακός της γης να χαριστεί στις γλυκύτατες πολικές αρκουδίτσες! Εμ, δεν είναι έτσι τα πράγματα... Καθόλου έτσι. Ο κύριος αυτός δεν κρατά το μέλλον της αρκούδας στα χέρια του αλλά το μέλλον το δικό σου και το δικό μου και το μέλλον των παιδιών μας. Και όχι μόνο το μέλλον... Ήδη έχουμε αρχίσει να πληρώνουμε, και με τσουχτερά μάλιστα πρόστιμα, το φαινόμενο θερμοκηπίου.

Θέλετε ένα παράδειγμα;

Η μεγάλη αύξηση της συχνότητας σφοδρών τυφώνων και θυελλών στις ΗΠΑ, οφείλεται -σύμφωνα με εκθέσεις Αμερικανών επιστημόνων που εργάζονται σε κρατικά ερευνητικά ινστιτούτα- στην κλιματική αλλαγή. Η πρόβλεψή τους είναι ότι τα φαινόμενα αυτά θα ενταθούν ακόμη περισσότερο τις ερχόμενες δεκαετίες και από τους τυφώνες θα πληγούν πολλές ηπειρωτικές περιοχές που βρίσκονται μακριά από τις ακτές. Σημειώνουμε εδώ τη μεταβολή που έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ. Ενώ παλαιότερα η χώρα δεχόταν περίπου 300 ισχυρούς τυφώνες το χρόνο, κατά τα τελευταία έτη πλήττεται από περίπου 1000 τυφώνες σε ετήσια βάση! ΠΗΓΗ blog ΓΙΑΝΝΗ ΣΑΚΙΩΤΗ

Ή αλλιώς... βλέπε Κατρίνα πριν λίγα χρόνια... βλέπε Μιανμάρ σήμερα και λίγο καιρό νωρίτερα θυμηθείτε τον τυφώνα που έπληξε ακόμη και τη δική μας Ζάκυνθο.

Για ποια αρκούδα λοιπόν μας μιλάνε; Γιατί δε λένε τα πράγματα με το όνομά τους; Και γιατί δε λένε ότι η αιτία του κακού δεν είναι ένας άνθρωπος αλλά όλοι εκείνοι που ευθύνονται για το φαινόμενο θερμοκηπίου; Ή, αν το θέλετε πιο αναλυτικά, ποιοι εμποδίζουν τον Μπους και τον κάθε Μπους να πάρει μέτρα και συγκεκριμένα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο του Κυότο; Ζήτημα προσωπικής βούλησης των πολιτικών είναι ή οργανωμένα συμφέροντα που δε λογαριάζουν παρά μόνο την τσέπη τους και αδιαφορούν για την ανθρώπινη ζωή; Το αν παράλληλα την πληρώνουν και οι αρκούδες, όσο αξιολάτρευτες και αν είναι, θα μου επιτρέψετε να πω ότι είναι το λιγότερο.

Και πέρα από αυτό... από το ό,τι η δική μας ζωή βρίσκεται στα χέρια του πλανητάρχη... για σκεφθείτε λίγο... χούντα έχουν στην Αμερική; Ή δημοκρατία; Ποιου το χέρι καθίζει τον κάθε Μπους στο σκαμνί της εξουσίας; Αυτό το χέρι, το δικό σου και το δικό μου και του κάθε πολίτη, πότε επιτέλους θα λάβει υπόψη όλους αυτούς τους σοβαρούς κινδύνους και θα μάθει να ψηφίζει εκείνους τους πολιτικούς που νοιάζονται για το περιβάλλον; Και όχι εκείνους που κάνουν ό,τι μπορούν για να καταστρέψουν τη γη και τον άνθρωπο και τη ζωή ολάκερη;

Και πότε επιτέλους εκείνα τα χέρια που χτυπάνε τα πλήκτρα της ενημέρωσης θα σταματήσουν να μας παραμυθιάζουν; Πότε θα υπερασπιστούν την αλήθεια και θα σταματήσουν να προκαλούν τον κοινό νου με τις ανοησίες για τους καλούς και τους κακούς και για τα αρκουδάκια;

Κι αν θέλετε... πότε θα παίξουν σωστά το ρόλο τους ακόμη και οι οικολογικές οργανώσεις. Και ιδού τι εννοώ... Σε κείνο το παλιό άρθρο που ανέφερα παραπάνω από το Pathfinder υπάρχει η δήλωση μιας κυρίας οικολόγας:

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις στις ΗΠΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη διαφαινόμενη αλλαγή πολιτικής του Λευκού Οίκου. "Αυτή είναι η αρχή για μία σειρά αλλαγών αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο αυτή η χώρα αντιμετωπίζει το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Υπάρχει χρόνος για να σώσουμε τις πολικές αρκούδες, αλλά πρέπει να μειώσουμε άμεσα τη ρύπανση που προκαλεί την υπερθέρμανση του πλανήτη", δήλωσε η Κέισι Σίγκελ, του Κέντρου για τη Βιοποικιλότητα, η οποία είναι άλλη μία οργάνωση που έχει προσφύγει κατά της αμερικανικής κυβέρνησης.

Της ίδιας κυρίας δηλώσεις διαβάζουμε και στο τωρινό άρθρο του Έθνους:

«Οι πολικές αρκούδες χρειάζονται τη βοήθειά μας τώρα, και όχι όποτε νιώσει έτοιμη η κυβέρνηση του Μπους», σχολίασε η Κάσι Σίγκελ του Κέντρου Βιοποικιλότητας, που ηγείται του αγώνα για τη σωτηρία του ζώου.

Γιατί κυρία Σίγκελ, που ηγείσαι και της προσπάθειας για τη σωτηρία της αρκούδας, ενάμιση χρόνο νωρίτερα, καθησύχαζες πως υπάρχει χρόνος;;; Και πού στηρίζονταν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις των ΗΠΑ για να εκφράζουν ικανοποίηση για το Λευκό Οίκο; Τόσους μήνες μετά τίποτε δεν έκανε ο Λευκός Οίκος. Και ούτε και προβλέπεται να κάνει... Παρά το τελεσίγραφο που λήγει αύριο:

Η κυβέρνηση αποφεύγει εδώ και μήνες να λάβει απόφαση για τη μοίρα της πολικής αρκούδας, ωστόσο πριν από δύο εβδομάδες η δικαστής Κλόντια Ουίλκεν αποφάσισε ότι οι διαρκείς αναβολές αποτελούν «παραβίαση του νόμου» και έδωσε διορία στον Μπους να λύσει το θέμα μέχρι την Πέμπτη 15 Μαϊου. ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ

Και δε θα κάνει γιατί εμείς όλοι δεν κάνουμε τίποτε. Καθόοοοοομαστε μόνο αραχτοί και λάιτ και περιμένουμε να πιάσει η καλοσύνη τον κάθε Μπους.

Στα δικά σου τα χέρια είναι λοιπόν η λύση. Και στα δικά μου. Και όλων μας. Η λύση για την ίδια τη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας. Ως πότε λοιπόν θα κάθοοοοονται ακίνητα;

Εκτός αν περιμένουμε οι αρκούδες να επαναστατήσουν... Περισσότερο πιθανό το βρίσκω αυτό, κι ας τις λένε παχύδερμα... Γιατί πιο παχύδερμα από μας τους ανθρώπους, τους σημερινούς ανθρώπους, δεν υπάρχουν.

Και θέλεις απόδειξη;

Πάνε στο βενζινάδικο της γειτονιάς σου... Πώς είπες; Πήγες κιόλας; Και τι είδες εκεί; Να πλακώνονται για βενζίνη; Πώς θα πάρουν κι άλλα λίτρα να τα κάψουν και να μας κάψουν; Είδες εκεί, είδες στην τηλεόραση, κανέναν να πανηγυρίζει, που έστω και έτσι, γλιτώσαμε λίγη από την επιβάρυνση του περιβάλλοντος; Αν είδες, έστω και έναν, πες το μου... για να μη μας λέω παχύδερμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας