Σε μια πρωτοφανή ταλαιπωρία έχω εμπλακεί τις τελευταίες μέρες. Ταλαιπωρία που έχει σημείο εκκίνησης την άρνηση της ΔΕΗ να μου επιστρέψει, ως είθισται, το υπόλοιπο της προκαταβολής για συμβόλαιο που είχα μαζί της και διέκοψα λόγω αλλαγής κατοικίας και συγκεκριμένα κατοικίας που νοίκιαζα από τον Αύγουστο του 2010 και έως την 31η Ιουλίου 2013, στην πόλη της Ηγουμενίτσας.
Και εξηγώ με τη σειρά και αναλυτικά το θέμα. Έχοντας πάρει μετάθεση από την υπηρεσία μου από την Ηγουμενίτσα για την Αθήνα, επισκέφθηκα έγκαιρα το τοπικό κατάστημα της ΔΕΗ και ρώτησα ποιες ενέργειες πρέπει να κάνω. Με ενημέρωσαν λοιπόν ότι πρέπει να προσέλθω το πρωί της τελευταίας ημέρας που θα είμαι στο σπίτι αυτό και να κάνω αίτηση διακοπής. Πράγματι αυτό έκανα και μάλιστα από την παραμονή, στις 30 δηλαδή Ιουλίου και με το μισθωτήριο συμβόλαιο κατοικίας να λήγει στις 31. Πρωί πρωί πήγα στη Νέα Σελεύκεια, συνοικία της Ηγουμενίτσας, και περίμενα υπομονετικά και παρά το φόρτο εργασίας μιας μετακόμισης τόσο μακρινής, επί δύο περίπου ώρες για να εξυπηρετηθώ από τον ένα και μοναδικό υπάλληλο.
Όταν έφτασε η σειρά μου εξήγησα τι ζητώ και ο υπάλληλος συνέταξε τη σχετική αίτηση και μου την έδωσε να υπογράψω. Με ενημέρωσε πως μέσα σε μία ώρα και ως το τέλος της μέρας θα περάσει το συνεργείο να σημειώσει την ένδειξη του μετρητή και να κάνει διακοπή. Κατόπιν θα ετοιμαστεί ο τελικός λογαριασμός και θα μου τον αποστείλουν σε λίγες μέρες στη νέα μου διεύθυνση, στην Αθήνα, και που είχε ήδη σημειώσει στην αίτηση. Ένας λογαριασμός που θα συμψηφίσει τις όποιες καταναλώσεις σε ρεύμα από τον προηγούμενο λογαριασμό που είχα πληρώσει, καθώς και τους φόρους που αντιστοιχούν, με την προκαταβολή που μου είχαν ζητήσει όταν υπέγραψα συμβόλαιο με τη ΔΕΗ το 2010 για το σπίτι αυτό. Ρώτησα αν θα υπάρχει και το γνωστό "χαράτσι" στον τελικό αυτό λογαριασμό και ο υπάλληλος δήλωσε άγνοια και αδυναμία να απαντήσει.
Γύρισα λοιπόν στο σπίτι και περίμενα υπομονετικά πότε θα έρθουν να κόψουν το ρεύμα και να φύγω για να διανυκτερεύσω στο χωριό καταγωγής μου, αφού χωρίς ρεύμα δε θα μπορούσα να μείνω τη νύχτα στο διαμέρισμα. Οι ώρες πέρναγαν και έφτασε η νύχτα, μα το συνεργείο της ΔΕΗ πουθενά. Που να ήξερα ότι αυτή η ταλαιπωρία ήταν μόνο η αρχή μιας τεράστιας ταλαιπωρίας που μου ετοίμαζε η ΔΕΗ για τη συνέχεια...
Το επόμενο πρωί λοιπόν πάλι στη Νέα Σελεύκεια, να παρακαλώ τους υπευθύνους να ολοκληρώσουν τη διαδικασία γιατί πρέπει να παραδώσω το διαμέρισμα στην ιδιοκτήτρια. Πράγματι αυτή τη φορά το συνεργείο ήρθε και κατά το μεσημεράκι ήμουν έτοιμη να αναχωρήσω. Εξακολουθώντας να αγνοώ αν ο τελικός λογαριασμός θα έχει και χαράτσι, αφού και αυτοί που ήρθαν να κόψουν το ρεύμα δεν ήξεραν και εύλογα μου είπαν πως είναι τεχνικοί και δεν κατέχουν τέτοια ζητήματα.
Μια βδομάδα αργότερα και όντας πλέον στην Αθήνα, 480 χλμ μακριά από την Ηγουμενίτσα, παρέλαβα τον περίφημο τελικό λογαριασμό. Και εκεί έκπληκτη διαπίστωσα πως η ΔΕΗ όχι μόνο με είχε χρεώσει με "χαράτσι" αλλά και με 4 από τις 5 δόσεις του ΕΕΤΑ, με την 1η δόση να έχει ήδη πληρωθεί από τον προηγούμενο λογαριασμό που είχα καταβάλει. Και συγκεκριμένα με το ποσό των 300 σχεδόν ευρώ!!! Έτσι αντί να μου γυρίσουν το υπόλοιπο της προκαταβολής, γύρω στα 41,90 ευρώ, μου ζητούσαν να τους πληρώσω εγώ το υπόλοιπο από το χαράτσι, δηλαδή γύρω στα 257 ευρώ.
Τηλεφώνησα αμέσως στη ΔΕΗ, στο 11770, και με συνέδεσαν με αρμόδιο υπάλληλο. Μην ανησυχείτε μου λέει, θα πάτε σε ένα κατάστημά μας και θα σας επιστρέψουν την προκαταβολή σας αφού τους εξηγήσετε πώς έχει το ζήτημα και πως δεν μπορείτε λόγω λήξης της μίσθωσης του ακινήτου να παρακρατήσετε το ΕΕΤΑ από το ενοίκιο.
Ηρέμησα κι εγώ και για λόγους δεοντολογίας και μόνο πήρα τηλέφωνο την ιδιοκτήτρια στην Ηγουμενίτσα για να την ενημερώσω πως εγώ δε θα πληρώσω το ΕΕΤΑ και να πάει στη ΔΕΗ να τακτοποιήσει το ζήτημα. Μια γυναίκα μεγάλης ηλικίας που ακριβώς γι' αυτό δεν έχει καν τελειώσει δημοτικό. Μιας άλλης γενιάς, ταλαιπωρημένης και από πολέμους και από μετανάστευση για δεκαετίες στη Γερμανία για να μπορεί στα γεράματα να έχει ένα μικρό εισόδημα από ενοίκια και να τα βγάζει πέρα. Ελάτε λίγο στη θέση της, πώς ακούστηκε στα αυτιά της ότι πρέπει να πληρώσει μονοκοπανιά σχεδόν 300 ευρώ και με το διαμέρισμά της πλέον άδειο. Το λέω αυτό για να δικαιολογήσω την αντίδρασή της. Δεν μπορούσε ή και δεν ήθελε να καταλάβει τι της λέω. Λίγο αργότερα με πήρε τηλέφωνο η κόρη της από τη Γερμανία. Της εξήγησα αλλά και εκείνη με τη σειρά της μου είπε ότι στη μητέρα της η ΔΕΗ είπε ότι εγώ άφησα χρέος αυτά τα 250 τόσα ευρώ!!! όταν πήγε να ζητήσει να ξανασυνδέσουν το ρεύμα. Τι να πω; Δεν ήμουν μπροστά και δεν ξέρω τι πραγματικά ειπώθηκε από τη ΔΕΗ και τι κατάλαβε η γηραιά κυρία. Λέω μόνο ό,τι μου είπαν τηλεφωνικά.
Κατόπιν αυτών προσήλθα στο κατάστημα της ΔΕΗ στην Καλλιθέα Αττικής, όπου υπάγεται και η τωρινή μου κατοικία. Στο χώρο των ταμείων δήλωσαν άγνοια για το ζήτημα και με έστειλαν στον πρώτο όροφο. Πήγα και προσπάθησα να βγάλω άκρη. Και όχι άκρη δεν έβγαλα, αλλά κατέληξα να ψάχνω το διευθυντή της υπηρεσίας για να υποβάλω παράπονα για την απαράδεκτη για δημοσίους υπαλλήλους συμπεριφορά. Από τη γραμματεία λοιπόν και μου δόθηκε ένα χαρτάκι με τηλέφωνα του Υπουργείου Οικονομικών για να απευθυνθώ εκεί για το πρόβλημα.
Πήρα και ξαναπήρα τα τηλέφωνα και βούιζαν διαρκώς. Οπότε και ξανακάλεσα το 11770 της ΔΕΗ για να ρωτήσω ακόμη μία φορά τι πρέπει να κάνω και πού να πάω. Η νέα οδηγία ήταν να απευθυνθώ στη ΔΟΥ που ανήκω και να ζητήσω να μεταφερθεί από το δικό μου ΑΦΜ στο ΑΦΜ της ιδιοκτήτριας το ποσό του ΕΕΤΑ.
Γύρισα σπίτι απελπισμένη και εξοργισμένη. Έτσι και έψαξα τη ΔΕΗ στο διαδίκτυο και απέστειλα επιστολή παραπόνων στο αρμόδιο τμήμα. Σε δυο μέρες ήρθε η απάντηση. Με την έκφραση μεγάλης λύπης για την ταλαιπωρία μου και στη συνέχεια την επίκληση των χι και ψι διατάξεων του νόμου και με το συμπέρασμα πως δεν είναι δυνατή η υλοποίηση του αιτήματός μου να μου επιστραφεί η προκαταβολή! Αλλά και χωρίς καμία οδηγία τι πρέπει να κάνω και πού να πάω για να διεκδικήσω την επιστροφή των χρημάτων μου. Προφανώς το αρμόδιο τμήμα της ΔΕΗ εύρισκε απόλυτα λογικό να παρακρατηθούν δικά μου χρήματα για αποπληρωμή φόρου που αναλογούσε σε άλλον πολίτη!!!
Στο μεταξύ, και καθώς η προθεσμία αποπληρωμής του λογαριασμού εξέπνεε, και για να είμαι κατοχυρωμένη, είχα συντάξει και έγγραφη αίτηση προς τη ΔΕΗ και την είχα προσκομίσει στο κατάστημα της Καλλιθέας, παίρνοντας και αριθμό πρωτοκόλλου. Ζητώντας τι άλλο; Το υπόλοιπο της προκαταβολής πίσω...
Η απάντηση όμως μέσω διαδικτύου με έκανε να καταλάβω πως και η γραπτή αίτηση την ίδια τύχη θα έχει. Γι' αυτό και μπήκα στην περιέργεια να αναζητήσω στο ίντερνετ αν υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις σαν τη δική μου. Και πράγματι εντόπισα μια σχεδόν όμοια αν και δεν αφορούσε τελικό λογαριασμό και ούτε καν ενοικιαστή αλλά ιδιοκτήτη ακινήτου:
Από την είδηση αυτή και ενημερώθηκα για την παρέμβαση εισαγγελέα και πως ο συμψηφισμός χρημάτων εκ μέρους της ΔΕΗ που ανήκουν σε πελάτη της για αποπληρωμή του φόρου κατοικίας συνιστά το αδίκημα της υπεξαίρεσης!
Έτσι και μου άνοιξαν τα μάτια. Για το τι πρέπει να κάνω. Θέλησα όμως πριν να περάσω και από την Εφορία, σε μια τελευταία προσπάθεια να λυθεί το ζήτημα χωρίς άλλη ταλαιπωρία μου. Πήγα λοιπόν πρωί πρωί στη ΔΟΥ Νέας Σμύρνης και εξήγησα στην αρμόδια υπάλληλο το ζήτημα. Μου δήλωσε πως δεν είναι δουλειά της Εφορίας! Και επιπλέον μου είπε ότι είμαι τρελή να διεκδικώ 41 ευρώ, και όταν άκουσε πως έχω σκοπό να απευθυνθώ στον εισαγγελέα! Δεν ξέρω αν είμαι τρελή, ξέρω μόνο ότι εκείνη τη στιγμή είχα στο νου μου ένα παλικάρι 19 χρονών που το έλεγαν Θανάση. Και που για 1,20 ευρώ κατέληξε στο χώμα. Αλλά και όλα τα άλλα παιδιά που ντρέπομαι να τα κοιτάξω στα μάτια έτσι που αφήσαμε να καταντήσει η χώρα μας.
Γραμμή λοιπόν για την Ευελπίδων και τον Εισαγγελέα Ακροάσεων. Κτίριο 16, γραφείο 10. Στην είσοδο του κτιρίου προσπάθησαν να με σταματήσουν, δεν είναι λέει δουλειά του εισαγγελέα ακροάσεων τέτοια ζητήματα. Ευτυχώς η κυρία εισαγγελέας είχε άλλη άποψη και μετά από δυο περίπου ώρες και καταβάλλοντας 3,5 ευρώ για τη σχετική αίτηση έφυγα περιχαρής με την εισαγγελική εντολή προς τη ΔΕΗ ανά χείρας. Τρόλεϊ φυσικά. Και μέσα στο λιοπύρι να περιμένω για μια ακόμη φορά με τις ώρες. Κάνιγγος και από κει στη Χαλκοκονδύλη, στα κεντρικά της ΔΕΗ και στον 8ο όροφο, στη Γραμματεία. Πρωτόκολλο και πάλι και επισύναψη και της προηγούμενης αίτησης για να συνεξεταστεί από ειδικό δικηγόρο της ΔΕΗ, όπως μου είπε η υπάλληλος της Γραμματείας.
Δικηγόρος; χμ... μάλλον τα ίδια θα έχουμε, σκέφτηκα. Θα μου αραδιάσει τους νόμους και θα μου πει ότι είναι αδύνατον να υλοποιήσουν το αίτημά μου, γιατί ο νόμος λέει ετούτο και το άλλο και το παράλλο και τελικό συμπέρασμα πως θα παρακρατήσουν τα δικά μου λεφτά για να πληρωθεί μέρος του ΕΕΤΑ της ιδιοκτήτριας αλλά και ποιος ξέρει; με κίνδυνο να βρω και τον μπελά μου γιατί δεν πλήρωσα από την τσέπη μου και το υπόλοιπο ΕΕΤΑ...
Τα πόδια στην πλάτη λοιπόν και γραμμή για το Υπουργείο Οικονομικών, Καραγιώργη Σερβίας 8, στο Σύνταγμα, στο ισόγειο... Εξηγώ για πολλοστή φορά τι μου συμβαίνει. Παρουσιάζω και το λογαριασμό που μου έστειλε η ΔΕΗ και την απάντηση από το τμήμα παραπόνων που έλαβα διαδικτυακώς. Με την επίμαχη φράση πως δεν μπορεί να υλοποιηθεί το αίτημά μου!!!
Η υπάλληλος ανασύρει το σχετικό νόμο και για ώρα τον μελετά προσεχτικά. Στο τέλος μου ανακοινώνει:
- Δυστυχώς ο νόμος δεν έχει προβλέψει την περίπτωσή σας!!!
Δηλαδή, της λέω, πρέπει να πληρώσω εγώ το ΕΕΤΑ άλλου πολίτη;
- Ε, όχι βέβαια, μου λέει. Δεν θα το πληρώσετε. Πρέπει να πάτε στον 3ο όροφο που είναι οι αρμόδιοι υπάλληλοι και να εκθέσετε το θέμα. Δυστυχώς σήμερα έχει στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ και απουσιάζουν. Οπότε θα κάνετε τον κόπο να περάσετε αύριο...
Και βρίσκομαι ακριβώς σ' αυτό το σημείο. Πως πρέπει αύριο να ξαναπάρω τους δρόμους και να πληρώσω και νέα εισιτήρια. Για να πάω να διαμαρτυρηθώ για τη θέση που με έχουν φέρει όσοι έφτιαξαν αυτούς τους νόμους και ξέχασαν περιπτώσεις σαν τη δική μου. Λες και είμαι η πρώτη και η τελευταία ενοικιάστρια που λήγει το μισθωτήριό της και ζητά επομένως διακοπή και του συμβολαίου της ΔΕΗ.
Αλλά και αν το ξέχασαν οι νομοθέτες. Η ΔΕΗ δεν ξέρει ότι συμβαίνει αυτό και αδικούνται οι ενοικιαστές; Γιατί δεν παίρνει τα μέτρα της για να διορθωθεί η αδικία; Και δε χρειάζεται να κάνει και πολλά. Απλά να κοινοποιεί έγγραφο σχετικό και στον ιδιοκτήτη του ακινήτου και να τον ενημερώνει για το ζήτημα και την οφειλή που πρέπει εκείνος να καταβάλει. Και όχι ο κάθε άσχετος και ανενημέρωτος πιθανόν υπάλληλος να λέει σε γριούλες πως ο νοικάρης άφησε χρέος!!! Τον ταλαίπωρο νοικάρη που δεν του φτάνει η μετακόμιση, δεν του φτάνει η ταλαιπωρία και με τη ΔΕΗ, θίγεται έτσι και η αξιοπρέπειά του και δημιουργούνται σχόλια σε βάρος του. Πως δεν πληρώνει τις υποχρεώσεις του!!! Αμ δαρμένος, που λέει η παροιμία, αμ και φταίχτης!!!
Είναι ακριβώς για τούτο, για την αξιοπρέπειά μου, που δεν πρόκειται να υποχωρήσω και να αφήσω το ζήτημα. Κι ας ξοδέψω παραπάνω από την προκαταβολή που ευελπιστώ κάποια στιγμή να μου επιστραφεί. Και γιατί είναι παράλογο να μου ζητάνε να πληρώσω φόρους άλλου πολίτη. Αυτά μόνο στην τουρκοκρατία γίνονταν όταν υποχρεώνονταν οι ραγιάδες να πληρώσουν τον κεφαλικό φόρο, γνωστό και ως χαράτσι, των συγχωριανών τους για να μη ζημιωθεί ο αγάς.
Σήμερα όμως ούτε ραγιάδες είμαστε ούτε και επιτρέπεται να αφήνουμε κάποιους να το παίζουν αγάδες. Τουλάχιστον όχι όσοι έχουμε δώσει όρκο στο Σύνταγμα και τους νόμους πως θα διδάσκουμε τα Ελληνόπουλα την ελληνική ιστορία. Αλλιώς να δέσουμε μια πέτρα στο λαιμό μας και να πάμε να φουντάρουμε στο Φάληρο.
Αν χρειαστεί λοιπόν θα φτάσω και όπου αλλού χρειάζεται. Ο παραλογισμός όμως δε θα περάσει. Δεν πρέπει να περάσει. No pasaran!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου