Εκδίκηση μυρίζει το κόψιμο κάθε δρομολόγιου προς την ορεινή Θεσπρωτία

Έκοψαν τις τελευταίες μέρες κάθε δρομολόγιο προς τα χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας που βρίσκονται κατά μήκος του παλιού εθνικού δρόμου για Γιάννενα. Τα χωριά δηλαδή που βρίσκονται πάνω από τη Μενίνα και μέχρι τα σύνορα του νομού.

Δεν άφησαν ούτε ένα λεωφορείο την εβδομάδα. Όπως έχουν άλλα χωριά που βρίσκονται πέρα από το ποτάμι.

Και σε ερώτηση που έκανα χτες βράδυ στα ΚΤΕΛ Ηγουμενίτσας, πώς μπορύμε να πάμε στα χωριά αυτά, μου απάντησαν:

- Με ταξάκι!

Ευτυχώς που βρήκαν τη λύση. Αν βρουν και εκατό ευρώ που χρειάζονται για να πάρεις ταξί, όταν ειδικά το Μνημόνιο σου έχει πετσοκόψει το μισθό ή τη σύνταξη, να τους ευχαριστήσουμε κι από πάνω. Γιατί το κόψιμο του λεωφορείου θα επιτρέψει να ταξιδεύουμε σαν προύχοντες. Να γλιτώνουμε και τον ποδαρόδρομο μέχρι τον εθνικό δρόμο που περνούσε το λεωφορείο του ΚΤΕΛ.

Για ποιο λόγο άραγε συνέβη αυτό; Γιατί τέτοια ακηδία και προς τους κατοίκους της περιοχής και προς τον τόπο που βρίσκεται δίπλα στα σύνορα και μια τέτοια απόφαση θα τον οδηγήσει στην ερήμωση προκαλώντας και εθνικούς κινδύνους;

Δεν μπορούμε να μην υποψιαζόμαστε πως το θέμα συνδέεται με τους μετανάστες. Τους παράνομους μετανάστες της Ηγουμενίτσας. Που προχτές το πρωί με μια πρωτοφανή αστυνομική επιχείρηση τους ξήλωσαν από τα παραπήγματα που είχαν δημιουργήσει στην άκρη της πόλης. Και με αποτέλεσμα αρκετοί απ' αυτούς να τραυματιστούν.

Πριν λίγο καιρό είχαν προσπαθήσει αυτούς τους μετανάστες να τους μετακομίσουν σε παλιό στρατόπεδο στα σύνορα Θεσπρωτίας - Ιωαννίνων, δίπλα στον παλιό εθνικό δρόμο Ηγουμενίτσας - Ιωαννίνων. Και συγκεκριμένα στη Βροσίνα.

Το σχέδιό τους δεν πέρασε. Η τοπική κοινωνία ξεσηκώθηκε και ακαριαία ήταν και η αντίδραση του Δημάρχου Ζίτσας. Έτσι ναυάγησε η επιχείρηση υποβάθμισης της περιοχής και της Βροσίνας αλλά και των χωριών της ορεινής Θεσπρωτίας που βρίσκονται κοντά της.

Ταυτόχρονα στη νότια Θεσπρωτία παίζει ένα άλλο σοβαρό θέμα. Ο αγωγός φυσικού αερίου. Που θέλουν να τον περάσουν από το τουριστικότερο μέρος του νομού, την περιοχή Σύβοτα - Πέρδικα - Πάργα. Κι εκεί οι αντιδράσεις των κατοίκων είναι τεράστιες. Μα και τα συμφέροντα από τη διέλευση του αγωγού (που θα κουβαλάει αέριο στη γειτονική Ιταλία και είναι τουρκικών και ιταλικών συμφερόντων) ακόμη πιο τεράστια...

(δείτε εδώ http://www.preveza-info.gr/node.php?id=1659 τις εξελίξεις για τον αγωγό)

Έτσι κάτι έπρεπε να γίνει και γρήγορα. Να απομακρυνθούν τουλάχιστον οι μετανάστες από την Ηγουμενίτσα και να σταματήσουν οι αντιδράσεις και των δικών της κατοίκων.

Ειδικά σε μια περίοδο που στην υπόλοιπη Ελλάδα γεμίζουν οι πλατείες με αγανακτισμένους πολίτες.

Από τη μια λοιπόν διατάχθηκε η αστυνομία να απομακρύνει βίαια τους μετανάστες. Και πριν ακόμη δημιουργηθεί χώρος κατάλληλος για τη φιλοξενία τους.

Κι από την άλλη είδαμε να παίρνουν τα ΚΤΕΛ το πράσινο φως να κόψουν και το τελευταίο λεωφορείο προς την ορεινή Θεσπρωτία. Τιμωρία των ανθρώπων, τιμωρία του τόπου, που δεν επέτρεψαν λύση στο πρόβλημα μετανάστες χωρίς να χρειαστεί αστυνομική επέμβαση. Ή θα έπρεπε να επωμιστούν το πρόβλημα ή να ξεχάσουν πως είναι πολίτες αυτής της χώρας.

Να τονίσω πως στην περιοχή αυτή που ήθελαν να πάνε τους μετανάστες δε λειτουργεί καν αστυνομικό τμήμα. Πώς θα πήγαιναν εκεί τόσους εκατοντάδες ανθρώπους; Και όταν τα χωριά της περιοχής λόγω της διαρκούς αδιαφορίας για την ανάπτυξή τους έχουν ερημώσει από τους δικούς τους κατοίκους; Ελάχιστοι οι νέοι άνθρωποι που έχουν απομείνει. Αφού και τα σχολεία της περιοχής έχουν κι αυτά κλείσει και τα παιδάκια πρέπει να ταξιδεύουν χιλιόμετρα (μέχρι τη Μενίνα) για να μάθουν γράμματα. Γέροντες στην πλειοψηφία τους είναι εκείνοι που απέμειναν στα χωριά αυτά. Με πενιχρές συντάξεις.

Θα μπορούσαν αυτοί οι άνθρωποι και με τις συνθήκες που επικρατούν να συμβιώσουν με τους εκατοντάδες μετανάστες που λογάριαζαν να εγκαταστήσουν εκεί πάνω; Σαφώς και όχι.

Το ίδιο όμως θα γίνει και τώρα. Με το κόψιμο και του τελευταίου λεωφορείου. Αδύνατον να πάνε σε γειτονικά κεφαλοχώρια για ψώνια. Αδύνατον να μετακινηθούν και προς τα αστικά κέντρα, να γράψουν φάρμακα, να επισκεφθούν γιατρούς, να κάνουν συναλλαγές με τράπεζες ή διάφορες άλλες υπηρεσίες.

Τι τους μένει; Να εγκαταλείψουν κι αυτοί οι λίγοι που έμειναν τον τόπο. Να γίνουν μετανάστες οι ίδιοι αφού δε δέχτηκαν να γίνουν τα χωριά τους τόποι των άλλων μεταναστών.

Να μπορέσουν επιτέλους και οι Τσάμηδες της γειτονικής Αλβανίας να βάλουν μπροστά τα δικά τους σχέδια. Που προβλέπουν προσάρτηση της περιοχής αυτής της Θεσπρωτίας.

Ούτε μία ούτε δύο φορές έχουν μάλιστα δηλώσει οι Τσάμηδες πως το σχέδιό τους πάει καλά και σύντομα θα υλοποιηθεί...

Κι άντε μετά να κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα κάποιοι για το πώς μας συνέβη το μοιραίο. Λες και δεν άνοιξαν μόνοι τους την Κερκόπορτα.


Αναρωτιέμαι λοιπόν. Ποιος ακριβώς ήταν ο λόγος της απόφασης των ΚΤΕΛ; Και όποιου την ενέκρινε. Γιατί τα ΚΤΕΛ δεν ενεργούν από μόνα τους. Χρηματοδοτούνται και επομένως χρειάζονται έγκριση για τροποποίηση δρομολογίων.


Η εκδίκηση; Η τιμωρία;



Και παραβλέποντας τους εθνικούς κινδύνους;



Γιατί αν μόνο λόγοι οικονομίας υπήρχαν, θα άφηναν τουλάχιστον ένα δρομολόγιο την εβδομάδα. Όπως συμβαίνει σε όλα τα άλλα χωριά της Θεσπρωτίας. Δε θα απομόνωναν τελείως την περιοχή από τον έξω κόσμο.


Οικονομία όμως για ποιον; Και συμφερόντα ποιων; Αφού την ίδια ώρα προχωρούν ακάθεκτοι κι ενάντια στις διαμαρτυρίες των κατοίκων της Πέρδικας, να περάσουν από κει τον αγωγό. Καταστρέφοντας το τουριστικότερο μέρος της Θεσπρωτίας.



Για ποια λοιπόν συμφέροντα εργάζονται;



Ούτε καν της ίδιας της χώρας. Αφού κινδυνεύει μετά την αστυνομική επιχείρηση να τιμωρηθεί εκ νέου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση των δικαιωμάτων των μεταναστών. (Δείτε περισσότερα εδώ http://www.aitima.gr/ )



ΣΟΒΑΡΟΤΑΤΕΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ

Η ΜΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΤΗΝ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ:


"Με λύπη μας παρατηρούμε για μια ακόμη φορά ότι η Πολιτεία χρησιμοποιεί τη μέθοδο της καταστολής προκειμένου να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων.

Η μέθοδος αυτή που έχει χρησιμοποιηθεί συστηματικά από τη χώρα μας την τελευταία δεκαετία έχει αποδειχθεί από κάθε άποψη παντελώς αναποτελεσματική, καθώς όχι μόνο δεν έχει οδηγήσει σε άμβλυνση των προβλημάτων αλλά τα έχει οξύνει.

Παράλληλα η μέθοδος αυτή έχει αποδειχθεί και εν πολλοίς παράνομη, αφού έχει οδηγήσει σε αλλεπάλληλες καταδίκες της χώρας μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και έχει αναγκάσει την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και το Συμβούλιο της Ευρώπης να καυτηριάσουν την χώρα μας για τις σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων μας στον τομέα αυτό.

Για λόγους που ανάγονται στην κατάσταση που επικρατεί στις χώρες καταγωγής των προσφύγων (πόλεμοι, αυταρχικά καθεστώτα), στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου (κανονισμός Δουβλίνο ΙΙ που δεν επιτρέπει την επιλογή της χώρας ασύλου και την ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων προς την χώρα της επιλογής τους) και στην πολιτική ασύλου που ακολουθεί η χώρα μας (συστηματικές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των προσφύγων), μεγάλος αριθμός προσφύγων συσσωρεύεται στις πόλεις που αποτελούν πύλες εξόδου προς την κεντρική Ευρώπη (Πάτρα, Ηγουμενίτσα).

Η ανεπάρκεια της Πολιτείας στη διαχείριση του ζητήματος αυτού και ειδικότερα στη μέριμνα για την τακτοποίηση του προσφυγικού πληθυσμού, νομική (υπαγωγή στη διαδικασία ασύλου) και κοινωνική (σίτιση, στέγαση, περίθαλψη), έχει οδηγήσει σε μία σοβαρή ανθρωπιστική κρίση αλλά και σε σοβαρές κοινωνικές εντάσεις.

Δυστυχώς, όπως ακριβώς έγινε και στην Πάτρα το 2009 έτσι και στην Ηγουμενίτσα, η Πολιτεία, αντί να επιμείνει στην οδό της προστασίας και της μέριμνας, προς την οποία κινήθηκε αρχικά αναθέτοντας στους ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ και στην οργάνωσή μας πρόγραμμα ιατρικής και νομικής βοήθειας, επέλεξε τελικά να διαχειριστεί το ζήτημα αυτό με μία αστυνομική επιχείρηση εκκαθάρισης του άτυπου καταυλισμού των προσφύγων. Ήδη χτες συνελήφθησαν 98 άτομα και σήμερα το πρωί άλλα 16.

Σε σχέση με την εν λόγω επιχείρηση θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής:

-Λόγω του γεγονότος ότι ο άτυπος καταυλισμός βρίσκεται σε απότομο και δύσβατο λόφο η συγκεκριμένη επιχείρηση ενείχε σοβαρό κίνδυνο τραυματισμών.

Παρά το γεγονός αυτό η Αστυνομία προχώρησε στη διενέργεια της επιχείρησης.

Αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να διαφύγουν την σύλληψη.

Έξι περιστατικά διακομίστηκαν στο Κέντρο Υγείας Ηγουμενίτσας ενώ παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες για τραυματίες μεταξύ αυτών που διέφυγαν την σύλληψη.

- Στα πλαίσια του προγράμματος νομικής συνδρομής η οργάνωσή μας ενημέρωσε τις τοπικές αστυνομικές αρχές αλλά και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για τους πρόσφυγες που επιθυμούν να υποβάλουν αιτήματα ασύλου.

Ωστόσο, λόγω του ότι οι αστυνομικές αρχές δέχονται μικρό αριθμό αιτημάτων εβδομαδιαίως ορισμένοι από τους πρόσφυγες αυτούς δεν έχουν κατορθώσει να υποβάλουν αίτημα ασύλου.

Δεν γνωρίζουμε εάν συνελήφθησαν μερικοί από αυτούς, διότι οι αστυνομικές αρχές δεν μας επέτρεψαν να δούμε τον κατάλογο των συλληφθέντων ούτε να επισκεφθούμε τα κρατητήρια.

Ορισμένοι από αυτούς που επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και που επικοινώνησαν μαζί μας βρίσκονται ακόμα στην περιοχή.

Τονίζουμε ότι όλοι όσοι έχουν δηλώσει στις αστυνομικές αρχές μέσω του προγράμματός μας ότι επιθυμούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου και δεν το έχουν υποβάλει λόγω υπαιτιότητας των αστυνομικών αρχών πρέπει να θεωρούνται αιτούντες άσυλο σύμφωνα με το άρθρο 2 του π.δ. 114/2010.

Συνεπώς αν κάποιοι από αυτούς συνελήφθησαν πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι, καθώς ενδεχόμενη εφαρμογή του ν. 3386/2005 περί διοικητικής απέλασης είναι παράνομη.

Επιπλέον όλοι οι εν λόγω πρόσφυγες θα πρέπει να διευκολυνθούν να υποβάλουν αίτημα ασύλου όπως προβλέπεται από το άρθρο 4 του π.δ. 114/2010.

Θέλουμε να σημειώσουμε ότι κατόπιν ενεργειών μας και σε συνεννόηση με την Διεύθυνση Κοινωνικής Αντίληψης και Αλληλεγγύης του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης οι πρόσφυγες που είχαν ήδη υποβάλει αίτημα ασύλου στεγάστηκαν σε ξενοδοχείο.

Ζητάμε από τις αρμόδιες αστυνομικές αρχές:

- να μας παράσχουν ενημέρωση σχετικά με τα άτομα που συνελήφθησαν στη χτεσινή επιχείρηση και τον χώρο όπου κρατούνται

-να μας παράσχουν άδεια πρόσβασης στους χώρους αυτούς, όπως προβλέπεται από την υπ’αρ. 5401/1-498001 από 3-1-2011 εγκύκλιο του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας

-να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη υποβολή των αιτημάτων ασύλου.

-να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη πρόσβαση των προσφύγων στην κινητή μονάδα παροχής ιατρικής και κοινωνικής βοήθειας.

«ΑΙΤΗΜΑ» ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ, ΜΕΪΝΤΑΝΗ 13-15,
ΑΘΗΝΑ 11741 ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2109241677
http://www.aitima.gr/ aitima@freemail.gr "



Τι είναι λοιπόν αυτό που ανάγκασε να παραβλέψουν τον κίνδυνο νέας καταδίκης της χώρας και διασυρμού της διεθνώς; Ποιος ο τόσο ισχυρός λόγος που οδηγεί σε τέτοιες αποφάσεις;




Άδικο έχουμε να υποψιαζόμαστε πως όλα αυτά συνδέονται και με το κόψιμο των δρομολογίων των ΚΤΕΛ για τα χωριά της ορεινής Θεσπρωτίας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας