Πολυφωνικά από τη Βόρειο Ήπειρο απόψε στην Άλλη Όχθη

Οι άντρες του Χλωμού. Από την "απέκει Ήπειρο"...


Μια σπάνια ευκαιρία μας προσφέρει απόψε η μουσική σκηνή ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ. Με δεκατέσσερα άτομα επί σκηνής, άντρες από το Χλωμό και γυναίκες από την Πολύτσανη, τόπους από την "απέκει Ήπειρο", τη Βόρεια όπως την ξέρουν οι πολλοί.


Τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι πραγματικοί θησαυροί της πολυφωνικής παράδοσης της περιοχής. Τραγούδια που δεν είναι καθόλου εύκολο να χαρεί κανείς και μάλιστα ζωντανά.


Εμείς ένα μικρό μόνο απόσπασμα καταφέραμε να εξασφαλίσουμε από τις σημερινές Φωταψίες, τη ραδιοφωνική εκπομπή που επιμελείται ο ίδιος άνθρωπος που έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση της Άλλης Όχθης, ο Αλέξης Λαμπρίδης. Αλλά και τα λίγα δευτερόλεπτα των ήχων μπορούν να σας πείσουν για τις μαγικές στιγμές που σε λίγες ώρες θα ζήσουν όσοι επισκεφθούν την Άλλη Όχθη.

Οι γυναίκες της Πολύτσανης και το "Γιο μωρ' γιο..."


απόσπασμα Πολύτσαν...

  • Πληροφορίες για την ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ

  • Κρατήσεις: 2109270628, ώρα έναρξης καθημερινές 10 μμ αυστηρά, Παρασκευή & Σάββατο 10:30 μμ χαλαρά

  • Φόρουμ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ για περισσότερη ενημέρωση γύρω από την Πολυφωνική Μουσική Παράδοση.

Από το Φόρουμ αναδημοσιεύουμε και όσα

σχετικά διαβάσαμε για την αποψινή βραδιά:

Στην τελευταία συναυλία της ΧΑΟΝΙΑΣ στην "ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ", φθάνοντας στο δέκατο τραγούδι του πρώτου μέρους συνειδητοποιήσαμε ότι όλα αυτά τα τραγούδια προέρχονταν από την Πολύτσανη, το Χλωμό, τα δύο χωριά του Άνω Πωγωνίου. Τραγούδια από τα πιο αγαπημένα μας. "πέρα σε κείνο το βουνό", "ποια είναι εκείνη που κατεβαίνει". "κόρη που πανεις για νερό", "βοσκοπούλα καθισμένη στην ακρογιαλιά", "τα χιόνια χιόνια περπατώ", "φράγκα φράγκα, φραγκοπούλα", "σε περικαλώ βοριά μου", "μωρέ βασιλικέ μου", "άσπρη κατάσπρη βαμβακιά", "κίνησα να ρθώ το βράδυ", "κάτω στο ρέμα το βαθύ", "πέρασα από να γεφύρι", "καρδιά με δεκαοκτώ κλειδιά", "εψές με την αστροφεγγιά", "εψές προψές απέρασα", είναι μερικά μόνο από τα τραγούδια που μάθαμε να τραγουδούμε ακούγοντας τους ομίλους του Άνω Πωγωνίου. Η πρώτη μας εκδήλωση, 3 Αυγούστου 1998 στο Πολύδροσο Θεσπρωτίας, με Πολυτσανίτες ήτανε. Μερικά από τα πιο αγαπημένα μας πρόσωπα στο είδος από το Άνω Πωγώνι ήτανε- όπως ο Παντελής Μάκος, ο Βαγγέλης Καρέτσος, ο Κώστας Λώλης. Ένας από τους καλύτερους κλώστες του πολυφωνικού τραγουδιού από το Χλωμό είναι. Όταν ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου μας πρότεινε να τραγουδήσουμε στο "Βραχνό Προφήτη" φτάσαμε στο σπίτι του στη Λάρισα για να του αντιπροτείνουμε αυτό τον κλώστη. Τόσο πολλοί οι λόγοι που περιμένουμε απόψε τη συναυλία στην "ΑΛΛΗ ΟΧΘΗ". Τόσο μεγάλη η χαρά μας και η προσμονή μας. Μια συναυλία που κανείς φίλος του πολυφωνικού τραγουδιού δεν πρέπει να χάσει! Οι φίλοι του φόρουμ ας το διαδόσουν σε άλλους φίλους, το ΧΛΩΜΟ και η ΠΟΛΥΤΣΑΝΗ δεν λένε τίποτε ως ονόματα στις στήλες των εκδηλώσεων των εφημερίδων, που νάξεραν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας