http://educandus.blogspot.com/2011/07/blog-post_27.html
Αν και πέρασαν μέρες από την ανακοίνωση της απόφασης για την αναστολή λειτουργίας του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ, η υπόθεση εξακολουθεί να με πονά πολύ και να ψάχνω όλες τις σχετικές πληροφορίες.
Έτσι κατάφερα να εντοπίσω δημοσιεύματα που έβαλαν κατά του ΚΠΕ πολύ πριν την απόφαση για την αναστολή του:
Μάρτιος 29, 2011 - 15:54
Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών
και οι παιδαγωγικοί ( ; ) του στόχοι
Του Θωμά Γ. Σόρογκα
[...] Το ΚΠΕ ωστόσο «Βρυσέλλας» βγήκε από την αφάνειά του με τη διοργάνωση μιας πρώτης, θεωρώ, «Εσπερίδας» στο Επαγγελματικό Λύκειο Ηγουμενίτσας – μέσα Φλεβάρη – με το γενικό και βαρύγδουπο θέμα: «Χριστιανισμός και παράδοση» και υπότιτλο «Κύριλλος και Μεθόδιος, Κοσμάς Αιτωλός». [...] Ο μόνος που άγγιξε θέματα Θεσπρωτικά και τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς ήταν ο αγαπητός και δημιουργικός Ηγούμενος του Μοναστηριού μας κ. Μεθόδιος, εισηγούμενος το θέμα: «Θεσπρωτικά χριστιανικά μνημεία». Η εκδήλωση προβλήθηκε δημοσιογραφικά ως αξιόλογο πνευματικό γεγονός στην «άνυδρη πολιτιστικά περιοχή μας» και γι αυτό ο κόσμος (οι αρχές δηλ. και οι ώριμοι πολίτες) προσήλθε αθρόα και έφυγε ικανοποιημένος, αφού τσιμπολόγησε και το έδεσμά του.
Ποιες είναι, λοιπόν, οι ενστάσεις μου σε όλα αυτά; Αρχικά και κύρια ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) έχουν πρώτο και κυρίαρχο στόχο «τη δημιουργία γνωστικού και αξιακού υπόβαθρου στους ΜΑΘΗΤΕΣ και τους νέους, ώστε να αναπτυχθούν υπεύθυνες στάσεις και συμμετοχικές συμπεριφορές, που θα συμβάλλουν στην προστασία της οικολογικής ισορροπίας και της ποιοτικής ζωής και στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης.
[...] Αρκούμαι και προτείνω τις τέσσερις αυτές πρώτες δράσεις στο ΚΠΕ Φιλιατών, που δεν κατεβαίνουν αυθαίρετα απ’ το μυαλό μου, αλλά περιλαμβάνονται στις βασικές εγκυκλίους και κανονισμούς λειτουργίας που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο Παιδείας. Ας τις μελετήσουν με προσοχή οι καλοί μου συνάδελφοι κι ας καταστρώσουν πρώτα μεθοδικά κι οργανωμένα τους σχεδιασμούς και τις δραστηριότητές τους. Κέντρο, αρχή και τέλος της εκπαίδευσης είναι ο ΜΑΘΗΤΗΣ. Γι’ αυτόν αγωνιζόμαστε, σ’ αυτόν επενδύουμε, απ ‘αυτόν αναμένουμε ένα πιο ελπιδοφόρο μέλλον. Εμείς οι μεγαλύτεροι δεν τα έχουμε και τόσο ανάγκη.
Πιστεύω ότι θα έχουν επισκεφτεί το αντίστοιχο ΚΠΕ Κόνιτσας, θα έχουν αποδεχτεί την πρότυπη οργάνωση και δράση του, θα έχουν διαβάσει και ζηλέψει την παραγωγή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού του (βιβλία, έντυπα, CD-ROM, φύλλα εργασίας μαθητών) θα έχουν απορήσει για τις συνεργασίες με επιστημονικούς φορείς στην Ελλάδα αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες του, θα έχουν μελετήσει τα 8 εκπαιδευτικά του προγράμματα.
Λίγος καημός και μεράκι χρειάζεται για να εκπονηθούν και για το δικό μας ΚΠΕ αντίστοιχα προγράμματα για μονοήμερη-τριήμερη παραμονή των ομάδων μαθητών στον τόπο μας. [...]Στην προσπάθεια για ενεργοποίηση, αναβάθμιση και πρωτοπορία του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών είναι σίγουρο ότι με χαρά θα συνδράμουν όλοι οι σχετικοί Θεσπρωτικοί φορείς. Πρώτα η νέα ελπιδοφόρα Δημοτική Αρχή Φιλιατών, που οφείλει να το επανεγκαταστήσει στη Μαθητική Εστία της πόλης και να το εξοπλίσει με όλα τα απαραίτητα. Ακόμη οι αρμόδιοι της Δ/νσης Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του νομού, το ΤΕΙ Ηγουμενίτσας (τμήμα Τουριστικών Επαγγελμάτων και Ιχθυοκαλλιέργειας), το Κέντρο Ενημέρωσης Καλαμά και Αχέροντα, ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος και Αρχαιοτήτων, η ΛΒ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό μας Μουσείο, το Κέντρο Ιστορικών Μελετών στο Φιλιάτι, οι τόσοι πολιτιστικοί Σύλλογοι του νομού μας, οι φυσιολάτρες και οι ευαισθητοποιημένοι συμπατριώτες.
Οι Φιλιαταίοι ευελπιστούσαμε και επενδύαμε πολλά στην λειτουργία Του ΚΠΕ στην κωμόπολη μας. Άλλωστε δεν έχουμε και πολλές εναλλακτικές δυνατότητες ν’ αναπτυχθούμε. Αναμέναμε να καταφθάνουν στον τόπο μας με εκδρομικά λεωφορεία μαθητικές ομάδες απ’ όλη την Ήπειρο, την Ελλάδα και την Ευρώπη, να τους χαιρόμαστε να τους παρέχουμε την φιλοξενία μας και να τους κάνουμε πρεσβευτές μας.
Αναμέναμε να συντελέσει το Κέντρο αυτό στην προβολή του τόπου μας, να ενεργοποιήσει τις δυνάμεις του, να τον βγάλει από την αφάνεια, να επιφέρει οικονομική δραστηριοποίηση, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, να αξιοποιηθεί τουριστικά, να… να… Και αντί αυτού το συρρικνώσαμε εκεί στη Βρυσέλλα λες και ήταν περιττό βάρος για το Δήμο μας.
Είναι καιρός για ανασύνταξη, ενεργοποίηση, ουσιαστικό έργο και προσφορά. Όχι για το «θεαθήναι τοις ανθρώποις» αλλά για καρποφόρο έργο «εφ’ ω ετάχθη έκαστος». [...] Ένα τέτοιο σχολείο αναβαπτισμένο, διαφωτιστικό θέλουμε να είναι και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Φιλιάτι, ακτινοβόλο και δημιουργικό, με ουσιώδεις παιδαγωγικούς στόχους, έργο και δράση.
Ο κ. Θωμάς Γ. Σόρογκας - είναι φιλόλογος, αρχαιολόγος και επίτιμος Σχολικός ΣύμβουλοςΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ κ. ΣΟΡΟΓΚΑ ΚΑΝΟΝΤΑΣ ΚΛΙΚ ΣΤΗ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ
Ανάλογο δημοσίευμα και το ακόλουθο που γράφτηκε μετά την αναγγελία της αναστολής λειτουργίας του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ:
http://filiates.blogspot.com/2011/07/blog-post_29.html
ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ
Κλείνει το ΚΠΕ Φιλιατών, ¨λόγω οργανωτικών αδυναμιών¨, αναφέρει ανακοίνωση του αρμόδιου Υπουργείου.
Έχουν ασχοληθεί εκτενώς με το θέμα και με δημοσιεύσεις τους ανέφεραν τις λανθασμένες κατευθύνσεις που έπαιρνε αυτό, ο Θωμάς Σόρογκας- τέως Σύμβουλος Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης, η εφημερίδα ¨τα ΝΕΑ των Φιλιατών¨ κλπ.
Έτσι δεν μας εκπλήσσει το γεγονός και η αναφορά του Υπουργείου περί ¨οργανωτικών αδυναμιών¨.
Μας εκπλήσσει όμως η αδιαφορία της νέας δημοτικής αρχής, παρά το ότι μήνες τώρα κάποιοι κτυπούσαν καμπανάκι του κίνδυνου για το ΚΠΕ λόγω των εμφανών λειτουργικών αδυναμιών του.
Μας απογοητεύει η συνέχεια - η προηγούμενη δημοτική αρχή Φιλιατών - το ¨ξαπόστειλε¨ να στεγαστεί στη Βρυσέλλα,η δε νέα δεν έκανε κάτι να διορθωθεί η κατάσταση.
Η Β΄ βάθμια εκπαίδευση Θεσπρωτίας δεν φάνηκε ικανή να στηρίξει την λειτουργία του. Ούτε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια της Ηγουμενίτσας, που είχαν συμφέρον από την λειτουργία του δεν αγωνίστηκαν να μην κλείσει… Κρίμα..!
....…Γ.Κ.
Αλλά και τούτο:
[...]«Προφητικό» αποδεικνύεται και το δημοσίευμα στην εφημερίδα ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ (Μάρτιος 2011) το οποίο μεταξύ άλλων ανέφερε:
«…ο λοξός δρόμος που ακολουθεί προς το πρόγραμμα των εκδηλώσεων δημιουργεί ερωτηματικά।
Ίσως πιστεύουν ότι η λέξη περιβάλλον στο τίτλο κάθε εκδήλωσης είναι ικανή να μετατρέψει τα πάντα συμβατά προς τους βασικούς στόχους του κέντρου.
Περιβάλλον και … (εδώ βάζετε τον τίτλο όποιας εκδήλωσης επιθυμείτε)» … «…τι στιγμή μάλιστα που οι περιβαλλοντολογικές αυθαιρεσίες αποτελούν μάστιγα για τον τόπο μας, είναι περίεργο να γίνονται εκδηλώσεις φαινομενικά τουλάχιστον ασύμβατες με το περιβάλλον.» και καταλήγει το δημοσίευμα: «…το μέλλον του κέντρου, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις οικονομικές δυσκολίες, διαγράφεται αβέβαιο.
Και είναι βέβαιο ότι τα ψηφίσματα διαμαρτυρίας του δημοτικού συμβουλίου σε ενδεχόμενο κλείσιμο του κέντρου, θα ακούγονται ως ασκήσεις υποκρισίας και λαϊκισμού.»
Οι «οργανωτικές αδυναμίες» απ ότι φαίνεται εντοπίστηκαν εγκαίρως αλλά δυστυχώς οι υπεύθυνοι δεν τις έλαβαν υπόψη…
Αναδημοσίευση από: thesprotia-news.blogspot.com
Εμείς το αναδημοσιεύσαμε από δω...
Τόση χολή και τόση αδικία; Κάποιοι από τους αρθρογράφους των κειμένων αυτών φαίνονται ακόμη και να χαίρονται που επιβεβαιώθηκαν οι ... προφητείες τους!!! Κι έμεινε ο νομός μας χωρίς κανένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Αν είναι δυνατόν να αντιδρούμε έτσι. Όταν στη γειτονική Πρέβεζα που κι εκεί έκλεισε το ΚΠΕ, κινητοποιήθηκε αμέσως ο ίδιος ο βουλευτής του νομού:
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-49/19993-2011-07-29-12-49-02.html
Με την υπουργό Παιδείας συναντήθηκε ο Δ. Τσουμάνης
Συνάντηση με την υπουργό Παιδείας κ. Διαμαντοπούλου πραγματοποίησε ο βουλευτής Πρέβεζας της ΝΔ, Δημήτρης Τσουμάνης, μόλις ενημερώθηκε για την αναστολή λειτουργίας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιππιάδας και της εξέφρασε την έντονη αντίδραση τόσο την προσωπική όσο και των φορέων της περιοχής.
Μεταξύ των άλλων, ο κ. Τσουμάνης ανέφερε στην Υπουργό ότι χρειάστηκε πολύς κόπος και πολλές προσπάθειες για την ίδρυσή του, δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για το στήσιμό του, στα λίγα χρόνια λειτουργίας του το κέντρο έχει υλοποιήσει πολλά προγράμματα και δράσεις για θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής, έχει κάνει ημερίδες, σεμινάρια συνεργάζεται με φορείς, κ.λ.π. και της τόνισε κατηγορηματικά ότι η αιτιολογία της οργανωτικής ανεπάρκειας που επικαλείται για το κλείσιμό του δεν ευσταθεί και δεν πρέπει ν' ανασταλεί η λειτουργία του.
Και να σημειώσω ότι και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, ο κ. Καχριμάνης, έστειλε διαμαρτυρία για την αναστολή λειτουργίας και των δύο ΚΠΕ, των Φιλιατών και της Φιλιππιάδας:
http://www.proinanea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=35466:2011-07-28-07-36-39&catid=23&Itemid=7
Ο Περιφερειάρχης υπογραμμίζει ότι τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης έχουν να επιδείξουν αξιοζήλευτη δραστηριότητα ειδικά στην Ήπειρο, η οποία στηρίζει το μέλλον της στο πλούσιο φυσικό περιβάλλον. Αναφέρει επίσης ότι έχουν παράσχει ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση σε χιλιάδες μαθητές, ενώ για την ανακαίνιση ή συντήρηση διδακτηρίων έχουν δαπανηθεί ιδιαίτερα σημαντικά χρηματικά ποσά.
Εμείς γιατί τρώμε τις ίδιες τις σάρκες μας;
Και κυρίως γιατί οι κατηγορίες κατά του ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ;
Που για όσους γνωρίζουμε την αλήθεια είναι τελείως αβάσιμες. Αφενός γιατί πραγματικά επέδειξε πλούσιο έργο κι αφετέρου γιατί οι όποιες οργανωτικές αδυναμίες αντιμετώπισε δεν οφείλονταν στο ίδιο το Κέντρο. Κι αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στην αρχή του σχολικού έτους 2010 - 2011 η Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στη Θεσπρωτία έμεινε χωρίς υπεύθυνο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Λόγω συνταξιοδότησης της συναδέλφου που κατείχε αυτή τη θέση. Νέα υπεύθυνος ορίστηκε το Νοέμβριο. Με αποτέλεσμα να πάει πίσω όλο το πρόγραμμα συνεργασίας των σχολείων με το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ αφού αυτή προβλέπεται να γίνεται μέσω του υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.
Του λόγου το αληθές αποδεικνύουν οι σχετικές αποφάσεις του Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Θεσπρωτίας που έχουν αναρτηθεί στο Διαύγεια.
Ορισμός Υπευθύνου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ν. Θεσπρωτίας
http://et.diavgeia.gov.gr/f/minedu/ada/4%CE%99%CE%9759-%CE%A7
Ημερομηνία: 10/11/2010 09:38:36ΑΔΑ: 4ΙΗ59-Χ
Χαρακτηριστικό είναι ότι εξαιτίας αυτής της κατάστασης το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ υποχρεώθηκε γύρω στα Χριστούγεννα να ξεκινήσει τον προγραμματισμό επισκέψεων για σχολεία της Πρωτοβάθμιας του νομού μας.
http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=83:2011-01-11-10-18-37&catid=36:nea&Itemid=18
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων
ΕΠΕΙΓΟΝ…
Σας ενημερώνουμε ότι η προθεσμία για υποβολή αιτήσεων από σχολεία που ενδιαφέρονται για επισκέψεις, παρακολουθήσεις προγραμμάτων (διήμερα – τριήμερα-τετραήμερα) λήγει τις 15-01-2011.
Οι αιτήσεις πρέπει να αποστέλλονται στην υπεύθυνη περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Κα Ειρήνη Παπαχρήστου και στον υπεύθυνο Δευτεροβάθμιας Κο Αρβανίτη Βασίλειο.
Το κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης Φιλιατών παρέχει διαμονή και διατροφή.
Κι ενώ η σχολική χρονιά (το γράφω για όσους το αγνοούν) αρχίζει στις 11 Σεπτεμβρίου. Κύλησε δηλαδή ολόκληρο σχεδόν το πρώτο τρίμηνο με πρόβλημα που δεν οφειλόταν στο ίδιο το ΚΠΕ.
Παρόλ' αυτά στη συνέχεια έγινε αγώνας δρόμου, και από το ΚΠΕ και από την εξαίρετο συνάδελφο που ανέλαβε υπεύθυνος περιβαλλοντικής, για να οργανωθούν και επισκέψεις σχολείων και κοινές δράσεις. Χαρακτηριστικό και το έγγραφο των εκπαιδευτικών της Περιβαλλοντικής Ηπείρου:
Την έντονη διαμαρτυρία του για την συρρίκνωση της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Ήπειρο, μέσα από τη κατάργηση των σχετικά νέων Κέντρων, Ζηρού και Φιλιατών και την συγχώνευση αυτού των Πραμάντων στο παλιότερο της Κόνιτσας, εκφράζει το παράρτημα Ηπείρου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση με επιστολή προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ηπείρου.
«Ως Παράρτημα Ηπείρου της ΠΕΕΚΠΕ, τονίζεται, διαμαρτυρόμαστε έντονα για τη συρρίκνωση των ΚΠΕ της Περιφέρειάς μας και εκφράζουμε τη βαθύτατη ανησυχία μας για το μέλλον της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σε μια Περιφέρεια που έχει την ανάγκη προσοχής από την Πολιτεία και όχι τον παραγκωνισμό και υποβιβασμό που με την τελευταία απόφαση υφίσταται.
Ζητάμε την επανεξέταση της απόφασης για την συρρίκνωση των Κ.Π.Ε. της Ηπείρου με βάση τις ιδιαιτερότητες της ορεινής περιοχής της Ηπείρου και τα στοιχεία των απολογιστικών δράσεων των Κ.Π.Ε».
Χωρίς αιτιολόγηση η κατάργηση
Την επιστολή υπογράφουν η πρόεδρος του παραρτήματος Μαριάννα Νάστου και η Γραμματέας Ευφροσύνη Ζιώγου και σε αυτή χαρακτηρίζεται «ως μια άνευ προηγουμένου συρρίκνωση των ΚΠΕ της Ηπείρου, γεγονός που συνέβη σε ελάχιστες Περιφέρειες της Ελλάδας». Η απόφαση του υπουργείου Παιδείας φέρει ημερομηνία 22 Ιουλίου 2011 και όπως τονίζεται στην επιστολή διαμαρτυρίας, η συρρίκνωση αυτή δεν αντιστοιχεί στο έως τώρα έργο των συγκεκριμένων Κ.Π.Ε. και πραγματοποιήθηκε χωρίς καμία αιτιολόγηση, το υπουργείο αρκείται στις τρεις λέξεις που περιέχονται στη φράση «λόγω οργανωτικών αδυναμιών» και μηδενίζει χωρίς διάλογο το έργο των ΚΠΕ της Ηπείρου.
Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η κατάργηση δύο από τα πιο νέα Κ.Π.Ε. της χώρας - του ΚΠΕ Ζηρού και του Κ.Π.Ε. Φιλιατών, πριν ακόμα προλάβουν να αναδείξουν πλήρως τη δράση τους στην περιοχή γεννά πολλά ερωτηματικά ως προς την προσοχή που δίνει το Υπουργείο στην ανάδειξη αγροτικών περιοχών με ευαίσθητα οικοσυστήματα, όπως η λίμνη Ζηρού του Ν. Πρέβεζας και παραμεθόριων περιοχών, όπως ο Ν. Θεσπρωτίας.
Ειδικότερα για το ΚΠΕ Ζηρού (μοναδικό ΚΠΕ στην Πρέβεζα) σημειώνεται δεν είχε παρουσιάσει καμία οργανωτική αδυναμία καθώς ήταν πλήρως στελεχωμένο, κτηριακά άρτιο και ένα από τα πλέον παραγωγικά ΚΠΕ σε εκπαιδευτικό και παιδαγωγικό έργο (κατά το τρέχον σχ. έτος εκπαιδεύτηκαν: 2200 μαθ. από 65 σχολεία ).
Το ΚΠΕ Φιλιατών (μοναδικό ΚΠΕ στην ακριτική Θεσπρωτία), προστίθεται ότι, πρόσφατα μεταφέρθηκε σε νέο χώρο και υπήρξε ιδιαίτερα δραστήριο καθ' όλη τη διάρκεια λειτουργίας του, καθώς παρείχε εκπαίδευση σε 28 σχολεία με πολυήμερα και μονοήμερα προγράμματα και διοργάνωσε 4 Σεμινάρια-Εκδηλώσεις για εκπαιδευτικούς και πολίτες καθώς και πολλές συνεργασίες με διάφορους φορείς. [...]
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/19989-2011-07-29-12-42-56.html
Το θέμα λοιπόν με το ΚΠΕ ΦΙΛΙΑΤΩΝ έχει και πίσω όψεις. Οργανωτικές αδυναμίες που υπέσκαψαν τη λειτουργία του αλλά δεν οφείλονταν στο ίδιο το Κέντρο και διάφορους παράγοντες της περιοχής που θεωρώντας τσιφλίκι τους το ΚΠΕ ονειρεύονταν εκδρομικά λεωφορεία που θα έφερναν χρήμα στα ξενοδοχεία και στις ταβέρνες των Φιλιατών. Αγνοώντας λοιπόν την πραγματικότητα, ξεκίνησαν πόλεμο κατά του ΚΠΕ. Με κύριο στόχο να το φέρουν πάλι στην πόλη των Φιλιατών από τη Βρυσέλλα που είχε ήδη μεταφερθεί. Και για να πείσουν για τα λεγόμενά τους πρόσθεταν και διάφορες αστήρικτες κατηγορίες ή νουθεσίες προς τους εκπαιδευτικούς του Κέντρου. Αρκεί κανείς να επισκεφθεί το σάιτ του ΚΠΕ Φιλιατών για να διαπιστώσει πόσο αστήρικτα ήσαν όσα γράφτηκαν εναντίον του.
http://kpe-filiat.thesp.sch.gr/
Όλα αυτά που προτείνανε τάχα από ενδιαφέρον για το καλό του ΚΠΕ, υλοποιούνταν ήδη. Και τα προγράμματα και οι συνεργασίες με φορείς και η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και μάλιστα σε πρωτοποριακή μορφή.
Κάποιοι όμως έχουν μείνει στα cd roms κι αγνοούν τι σημαίνει υλικό σε power point... Στα χρόνια τους πράγματι δουλεύαμε με ετοιματζίδικα cd roms, σήμερα όμως οι εκπαιδευτικοί είμαστε σε θέση να ετοιμάζουμε δικό μας υλικό βασισμένο στην πραγματικότητα της εργασίας μας και προσαρμοσμένο στους δικούς μας μαθητές.
Και χαρακτηριστικά αναφέρω το ακόλουθο λινκ:
http://faros.fforumfree.com/t232-topic
όπου φαίνεται ο νέος τρόπος εργασίας στο σχολείο με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και με βάση τις γνώσεις που αποκτήσαμε οι εκπαιδευτικοί από το σεμινάριο β' επιπέδου της Πληροφορικής. Μιλώ για τα λεγόμενα εκπαιδευτικά σενάρια. Και συγκεκριμένα για αυτό που παρουσίασα στα πλαίσια ενδοσχολικού σεμιναρίου στο σχολείο μου πριν λίγους μήνες. Εκεί και περιλαμβάνεται η ακόλουθη δραστηριότητα:
ΜΠΟΣΚΕΤΟ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Δημοσίευση από Admin στό Κυρ Μαϊος 15, 2011 10:37 pm
Σπόιλερ: kpelefka@otenet.gr - mail@kpe-sfakiot.lef.sch.gr
ΚΠΕ Σφακιωτών - Λαζαράτα - Τ.Κ. 31080 - Λευκάδα
τηλ.: 26450 61316 - 26450 61351 - fax: 26450 61638
Επικοινωνούμε με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Λευκάδας και διερευνούμε δυνατότητες παρακολούθησης προγράμματος κατά τη διάρκεια πιθανής επίσκεψής μας στο νησί.
Σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Φιλιατών δημιουργούμε ένα θεματικό δίκτυο με σχολεία της Λευκάδας. Προτείνεται ως αντικείμενο η θάλασσα που μας ενώνει, το Ιόνιο. Και ως τίτλος:
Από το Δρέπανο ως το Δρέπανο (γιατί άραγε; μπορείτε να δώσετε κάποια εξήγηση; αν όχι, αναζητήστε την απάντηση στο λήμμα Λευκάδα της Βικιπαίδειας... ) [...]
Δεν ήταν μια θεωρητική πρόταση. Αλλά πραγματική πέρα για πέρα προς τους συναδέλφους και με φόντο υλοποίησης τη νέα χρονιά, 2011 - 2012. Λογάριαζα όμως χωρίς τον ... ξενοδόχο. Γιατί πλέον όχι μόνο το δικό μας ΚΠΕ, των Φιλιατών, αλλά και το ΚΠΕ Λευκάδας είναι εκτός λειτουργίας.
Κι άσε τώρα να λένε κάποιοι ότι επιδιώκουν την πράσινη ανάπτυξη του τόπου μας. Για το πράσινο θα συμφωνήσω αλλά το υπόλοιπο θα το συμπληρώσω με την παροιμιώδη φράση του λαού μας που αφορά τις κούφιες υποσχέσεις...
Θα σημειώσω τέλος ότι πολύ ορθά το Κέντρο μεταφέρθηκε στη Βρυσέλλα. Να μη μένει λάθος πληροφόρηση και στο σημείο αυτό. Γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα οι μετακινήσεις των μαθητών προς το Κέντρο και από την υπόλοιπη Θεσπρωτία και από τους γειτονικούς νομούς. Σκοπός των ΚΠΕ δεν είναι να γεμίζουν τα ξενοδοχεία και οι ταβέρνες. Κι όταν λέμε πρώτα ο μαθητής να το εννοούμε. Κι όχι να το εκμεταλλευόμαστε για να υπηρετήσουμε άλλες σκοπιμότητες.
Προφανώς όμως η Βρυσέλλα ενόχλησε και λόγω της πλησιέστερης απόστασης με την Ηγουμενίτσα... που φυσικά έδωσε τη δυνατότητα στα διάφορα γκρουπ να μένουν και στα δικά της ξενοδοχεία. Όπως συνέβη και στη διημερίδα για τους εκπαιδευτικούς, το Μάιο. Έτσι εξηγούνται και οι περίεργοι πανηγυρισμοί για την επιβεβαίωση των ... προφητειών. Διότι όπως λέει ο λαός μας: Από πίτα που δεν τρως, τι σε νοιάζει κι αν καεί;
Εμάς όμως, τους μάχιμους εκπαιδευτικούς της Θεσπρωτίας, μας καίει και μας τσουρουφλίζει που μείναμε χωρίς ΚΠΕ. Κι ελπίζουμε η φωνή μας να φτάσει στα αυτιά των αρμοδίων και να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για επαναλειτουργία του Κέντρου.
Είναι ζήτημα υψίστης σημασίας για την εκπαίδευση του τόπου μας. Καθώς τα Θεσπρωτόπουλα δεν έχουν παρά ελάχιστες άλλες επιλογές για διδακτικές επισκέψεις εντός νομού. Και γιατί είμαστε στα σύνορα της χώρας. Και ήδη ο τόπος μας αντιμετωπίζει αυξημένη ερήμωση. Τουλάχιστον ας δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τον τόπο. Μήπως και καταφέρουμε να ανακόψουμε το ρεύμα της μετανάστευσης.