Πέταξε μακριά ο Μάριος Τόκας




Χριστός Ανέστη εχθροί και φίλοι λένε σήμερα. Σήμερα όμως ο αγαπημένος μας Κύπριος συνθέτης, ο Μάριος Τόκας, πέταξε για πάντα μακριά χτυπημένος από την επάρατη νόσο, μόλις στα 54 χρόνια του.

Αναδημοσιεύουμε την είδηση από το iKypros.com:

Η μουσική και τα τραγούδια του θα μας συντροφεύουν για πάντα

Πέθανε ο Μάριος Τόκας

Έπασχε από καρκίνο


Πέθανε το πρωΐ της Κυριακής του Πάσχα σε ηλικία 54 ετών ο κύπριος μουσκοσυνθέτης Μάριος Τόκας. Νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Υγεία χτυπημένος από τον καρκίνο. Τον Μάριο Τόκα είχε επισκεφθεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα.

Ο Μάριος Τόκας γεννήθηκε στις 8 Ιουνίου του ’54 στη Λεμεσό. Έζησε από την πρώτη γραμμή -ως φαντάρος- τις δύο φάσεις της τουρκικής εισβολής. Έφυγε από την Κύπρο με το όνειρο να κάνει καριέρα στο πεντάγραμμο και με το πρώτο του πιάνο (δώρο του πατέρα του σε μικρή ηλικία, σε δύσκολους καιρούς) να τον έχει βοηθήσει να ελπίζει σε αυτό.

Έφθασε στην Αθήνα το 1975 να φοιτήσει στη Φιλοσοφική Σχολή και παράλληλα σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο. Στα τέλη του ’78 έκανε το δισκογραφικό του ντεμπούτο με "Τα τραγούδια της παρέας". Επιλέγοντας ως ερμηνευτή τον Μανώλη Μητσιά καθιερώθηκε μεμιάς στη συνείδηση του ψαγμένου μουσικόφιλου κοινού. Με τα "Λαδάδικα" που ερμήνευσε ο Δημήτρης Μητροπάνος έγραψε τη δική του, χρυσή σελίδα στο πεντάγραμμο.

Τον Μάνο Λοΐζο τον θεωρούσε άνθρωπο που τον βοήθησε πολύ στα πρώτα του βήματα. Ιδιαίτερες ήταν οι συνεργασίες του με τους Γιάννη Πάριο, Δημήτρη Μητροπάνο, Χαρούλα Αλεξίου, Δήμητρα Γαλάνη και Μανώλη Μητσιά, στους οποίους "χάρισε" μερικές από τις σημαντικότερες επιτυχίες τους.

ΔΙΣΚΟΓΡΑΦΙΑ

2.1 1979 - ΤΑ ΒΟΡΙΑΔΑΚΙΑ - Νίκος Νομικός, Θέμης Αδαμαντίδης, Γιάννα Νομικού 2.2 1982 - ΣΤΗ ΛΕΩΦΟΡΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ - Γιάννης Πάριος, Χάρις Αλεξίου, Διονύσης Θεοδόσης, Δήμητρα Γαλάνη 2.3 1984 - ΜΙΚΡΑ ΕΡΩΤΙΚΑ - Αντώνης Καλογιάννης 2.4 1989 - ΣΑΝ ΤΡΕΛΛΟ ΦΟΡΤΗΓΟ - Γιάννης Πάριος 2.5 1992 - Η ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΜΟΝΑΞΙΑ - Δημήτρης Μητροπάνος 2.6 1993 - ΠΑΝΤΑ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΟΣ - Γιάννης Πάριος 2.7 1994 - ΠΑΡΕΑ Μ' ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ - Δημήτρης Μητροπάνος 2.8 1995 - ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΑΦΟΡΜΗ - Κατερίνα Κούκα 2.9 1997 - ΜΕ ΟΝΟΜΑ ΒΑΡΥ ΣΑΝ ΙΣΤΟΡΙΑ - Στέλιος Διονυσίου 2.10 1998 - ΒΙΟΣ ΑΝΘΟΣΠΑΡΤΟΣ - Μανώλης Μητσιάς 2.11 1998 - ΘΕΟΓΕΝΝΗΤΩΡ ΜΑΡΙΑ - Μ. Μητσιάς, Κ. Χατζηχριστοδούλου 2.12 1999 - ΕΝΤΕΛΒΑΪΣ - Δημήτρης Μητροπάνος 2.13 2001 - ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΩ - Πασχάλης Τερζής 2.14 2002 - ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΜΟΥ - Διάφοροι

iKypros 27/04/2008




Θάλασσες... μέσα στα μάτια σου θάλασσες!

Ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια που μας χάρισε ο Μάριος


Στίχοι: Σαράντης Αλιβιζάτος
Μουσική: Μάριος Τόκας
Πρώτη εκτέλεση: Κωνσταντίνα
Άλλες ερμηνείες: Δημήτρης Μητροπάνος


Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες
και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες:
Θα σ' αγαπώ με τα καλοκαίρια
με τρικυμίες και με βροχές
με μαξιλάρι τα δυο μου χέρια
θα ονειρεύεσαι ό,τι θες

Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω, απόψε να μεθύσω
Τα καλοκαίρια πες μου πώς μπορώ
μονάχη μου να ζήσω
Ένα ποτήρι θάνατο θα πιω απόψε να μεθύσω
σε μονοπάτι αδιάβατο θα βγω,
θα βγω να σε ζητήσω


Θάλασσες, μέσα στα μάτια σου θάλασσες
και με ταξίδευες, σαν το καράβι κι έλεγες:
Θα σ' αγαπώ, μη μου συννεφιάζεις
σαν αμαρτία και σαν γιορτή
Μάθε στα μάτια μου να διαβάζεις
όσα με λόγια δε σου 'χω πει

Αγαπηπημένε μας Μάριε,

καλό ταξίδι στις καινούριες θάλασσες που πας. Η αγάπη μας θα σε κρατάει πάντα ζωντανό στη μνήμη μας. Και στα μάτια μας όσα δεν προλάβαμε να σου πούμε θα γίνονται δάκρυ και χαμόγελο. Για όσα όμορφα μας χάρισες, για όσους πόνους αγιάτρευτους έζησες εσύ. Μιτσό το κακό της αρρώστιας και του θανάτου. Η μεγάλη λαβωματιά στην καρδιά του Μάριου ήταν η πατρίδα του η χωρισμένη στα δυο:


Στίχοι: Νεσιέ Γιασίν
Μουσική: Μάριος Τόκας
Πρώτη εκτέλεση: Γιώργος Νταλάρας

Λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν' αγαπά
λένε πως ο άνθρωπος πρέπει την πατρίδα ν' αγαπά
έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά
έτσι λέει κι ο πατέρας μου συχνά

Η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο
η δική μου η πατρίδα έχει μοιραστεί στα δυο
ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν' αγαπώ;
ποιο από τα δυο κομμάτια πρέπει ν' αγαπώ;


Από ένα παιδί τραγουδισμένο. Το τραγούδι σταθμός στο δράμα της Κύπρου, της βασανισμένης πατρίδας του Μάριου Τόκα, που κι εμείς πολύ αγαπήσαμε.

Απάντηση δεν μπόρεσε να βρει ο καλός μας Μάριος. Δεν πρόλαβε... Κι αυτό μας πονάει ακόμη περισσότερο. Και το ίδιο μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με όποιον τρόπο και όση δύναμη έχει ο καθένας για να δούμε αυτόν τον τόπο πάλι ενωμένο. Και τότε, Μάριε, θα πάμε εκεί, στα χώματα που σε γέννησαν, να σου τραγουδήσουμε την απάντηση. Υπόσχεση ακριβέ μας. Αυτή σου δίνουμε τούτη την ώρα την αναστάσιμη που η πικρή είδηση του θανάτου σου τη σκοτείνιασε. Και μ' αυτή βρίσκουμε δύναμη να αντέξουμε τον πρόωρο χαμό σου.



Δεν είναι δύσκολο να το πιστέψεις αυτό, Μάριε. Είναι μεγάλη η αγάπη μας και πολλοί αυτοί που σε αγαπούν. Γιατί ήταν πολλά και μεγάλα κι αυτά που εσύ μας χάρισες...


Στη Σαλονίκη, στα τραγούδια σου και στην καρδιά μας!

Εκεί θα σε αναζητούμε κι εκεί θα ζεις παντοτινά

Μάριε...

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα! Τί να πω... Με συγκινήσατε! Δεν το είχα μάθει. Καλό ταξίδι να έχει και να βρει τη γαλήνη που του αξίζει! Μεγάλη απώλεια! Πραγματικά μεγάλη!
    Το αφιέρωμά σας εξαιρετικό. Και οι επιλογές των τραγουδιών του πολυαγαπημένου μας Μάριου Τόκα, ενδεικτικές του μεγαλείου του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας