Με το Βίτα και τη Μίνη κυνηγούν και τα Πρωτάκια πλέον μια Βιταμίνη!

Μια υπέροχη παράσταση παρακολούθησαν σήμερα τα Πρωτάκια του σχολείου  μας στο θέατρο ΑΜΙΡΑΛ (Αμερικής 10):


Με το Βίτα και τη Μίνη που στην αρχή είχαν σαγηνευτεί από την Κυρία Κακή Διατροφή και έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να τρώνε λάθος, μα όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυσάρεστες συνέπειες έβαλαν μυαλό και πλέον κυνηγούν και μια και δυο και όλες τις βιταμίνες!

Τα παιδιά έμειναν ενθουσιασμένα από το έργο αλλά και γενικότερα από την υποδοχή και τη φιλοξενία των ανθρώπων του θεάτρου. Και πώς να μη μείνουν; Ως εκπαιδευτικός, και έχοντας δει αμέτρητες παραστάσεις παιδικού θεάτρου, πραγματικά εντυπωσιάστηκα από την ποιότητα αυτής της παράστασης.

Αφενός το ίδιο το έργο είναι απόλυτα συμβατό με τους εκπαιδευτικούς στόχους αφού αφορά το σημαντικό θέμα της διατροφής, ακρογωνιαίο λίθο της καλής υγείας. Της Καλής Υγείας που πρωταγωνιστούσε και στο έργο που είδαμε:


Τη βλέπουμε εδώ με τους συνεργάτες της. Και συγκεκριμένα τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τις ομάδες εκείνων των τροφών που είναι χρήσιμες για τον οργανισμό και των παιδιών και όλων μας. Ποιες είναι αυτές; Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φρούτα, τα λαχανικά, τα δημητριακά, τα αυγουλάκια και όλα τα υπόλοιπα της ομάδας "κρέατα" (κοτόπουλο, ψάρι, όσπρια, ξηροί καρποί).


Όμως η Καλή Υγεία μάθαμε σήμερα ότι έχει και μια κακή αδερφή! Την κυρία Κακή Διατροφή! Που στην παρέα της υπάρχουν όλα εκείνα που μας ζημιώνουν: Τα λίπη και τα γλυκά.


Και εννοούμε τα υπερβολικά λίπη και τα υπερβολικά γλυκά. Γιατί όπως τόνιζε ξανά και ξανά το έργο, αυτό που χρειαζόμαστε είναι το μέτρο. Κατά το "Μέτρον άριστον" των αρχαίων Ελλήνων.

Βασικός συνεργάτης της Κακής Διατροφής είναι και η έλλειψη σωματικής άσκησης. Και μπορεί οι πολλοί να παραβλέπουν πως είναι τεράστιας σημασίας όχι μόνο να τρεφόμαστε σωστά αλλά και να γυμναζόμαστε, η παράσταση όμως του Αμιράλ τονίζει ιδιαιτέρως και αυτή την παράμετρο. Μάλιστα με αυτή τη μέθοδο επαναφέρει στο σωστό δρόμο της καλής υγείας και τους δυο ζαβολιάρηδες, το Βίτα και τη Μίνη.


Που αντιπροσωπεύοντας με χαρακτηριστικό τρόπο τα παιδιά όπου γης, αναζητούσαν με κάθε τρόπο τις νοστιμιές με αποτέλεσμα να την ... πατήσουν! Τα δόντια τους μαύρισαν, το σώμα τους παραφούσκωσε και δεν μπορούσαν να πάρουν τα πόδια τους...

Το πάθημα όμως τους έγινε μάθημα. Και έτσι το πήραν απόφαση να το ρίξουν στη γυμναστική και βέβαια και στο μαγικό χυμό! Με γάλα και φρούτα και μια κουταλιά μέλι! Ώσπου έγιναν και πάλι περδίκια!

Το φινάλε του έργου ανάγκασε σε παταγώδη ήττα την Κακή Διατροφή και έστεψε νικήτρια την Καλή Υγεία.


Να σημειώσω ότι τέτοια έργα το μεγαλύτερο κίνδυνο τον αντιμετωπίζουν από το διδακτισμό. Όχι όμως η παράσταση του Αμιράλ. Που καταφέρνει να συμπαρασύρει τους μικρούς θεατές με τη ζωντάνια και το μπρίο της, το εξαίρετο τιμ των ηθοποιών, τα πετυχημένα κοστούμια και τα ευρηματικά σκηνικά (που σέβονται απόλυτα τον κανόνα του μέτρον άριστον), κυρίως όμως τη σοφά μελετημένη σκηνοθεσία! Τα παιδιά λοιπόν ανταποκρινόμενα στην ποιότητα της παράστασης πολύ σύντομα αναλαμβάνουν ρόλο και συμμετέχουν ψυχή τε και σώματι στα διαδραματιζόμενα επί σκηνής και ενίοτε και επί ... διαδρόμου. Το θέατρο λοιπόν σταματά από ένα σημείο και μετά να είναι από δω η σκηνή και οι ηθοποιοί και από κει τα καθίσματα και οι θεατές. Και όλο το θέατρο γίνεται σκηνή!

Προσωπικά με εντυπωσίασε και ο τρόπος που η παράσταση διακόπηκε για διάλειμμα. Ίσως και γιατί στις λεπτομέρειες κρίνεται η αρτιότητα μιας παράστασης και μάλιστα παιδικής.

Δεν μπορώ να μην επαινέσω και το χώρο. Κάτι που πρόσεξαν και τα παιδιά, παρά την ηλικία τους.

Αλλά και την όλη διοργάνωση. Με επικεφαλής τον εξαίρετο κύριο Γιώργο Ζήση, τον άνθρωπο με τον οποίο και ήρθαμε εξαρχής σε επαφή για να κλείσουμε θέσεις. Μας περίμενε μαζί με τους συνεργάτες του στο πεζοδρόμιο, είχε προβλέψει να καθίσουμε μπροστά και τα δύο τμήματα, αφού τα παιδάκια μας ήταν Πρωτάκια. Μας συνόδευσαν και κατά την αναχώρηση και την επιβίβαση στα πούλμαν. Σημαντικά στοιχεία όλα αυτά και που δεν τα συναντάμε σε όλα τα θέατρα που πηγαίνουμε με τους μαθητές μας, με αποτέλεσμα να τρέμει το φυλλοκάρδι μας μη συμβεί τίποτε. Γιατί και την καλύτερη παράσταση να δεις, βγαίνει ξινή αν δεν τηρούνται και οι άλλες προϋποθέσεις και κυρίως ασφάλειας των παιδιών.

Και φυσικά μας συγκίνησε η ευγένεια όλων. Θα μου πεις αναμενόμενο... και θα σημειώσω με πικρία πως άλλα μου λέει η εμπειρία μου. Στο Αμιράλ όμως όλη η ομάδα αντιμετωπίζει τους μικρούς θεατές και τους συνοδούς τους όχι απλά με ευγένεια αλλά με σεβασμό. Και όχι μόνο πριν πας αλλά και όταν φτάσεις μα και μετά! Οι άνθρωποι πολύ απλά ξέρουν καλά τη δουλειά τους! Και την τιμούν με κάθε τρόπο.

Εύλογο λοιπόν που κι εμείς αισθανθήκαμε την ανάγκη να ανταποδώσουμε με το αρθράκι μας. Γιατί τέτοιες παραστάσεις αξίζουν να τις στηρίζουμε και να τις προτείνουμε και σε άλλους να τις δουν!

Σημειώνουμε λοιπόν για κάθε ενδιαφερόμενο τα τηλέφωνα επικοινωνίας για κλείσιμο μαθητικών παραστάσεων: κ. Γιώργος Ζήσης τηλ: 6938 272727 και 210 9212212 (10:00-18:00)

Παραθέτουμε και σχετικά λινκ από άρθρα κριτικές άλλων για το έργο:

«Ο Βίτα και η Μίνη κυνηγούν μια βιταμίνη» | παιδική παράσταση | Θέατρο Αμιράλ

http://www.aixmi.gr/index.php/amiralpaidikhparastas/

ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΙΡΑΛ

«Ο Βίτα και η Μίνη» ενθουσίασαν μικρούς και μεγάλους!

http://newpost.gr/post/290614/o-bita-kai-h-minh-enthoysiasan-mikroys-kai-megaloys-fwto

_____________________

Όσο για τα Πρωτάκια; Πέρα από τον ενθουσιασμό αποφάσισαν να λάβουν μέρος και στο κυνηγητό. Παρέλαβαν ήδη ένα πινακάκι για να καταγράψουν το πρωινό που έφαγαν το πρωί της Παρασκευής καθώς και αυτό που θα φάνε αύριο, Σάββατο, και την Κυριακή. Στόχος να βάλουν τρίποντο! Ή και τετρόποντο, γιατί όχι; Που σημαίνει να λάβουν τροφές από τρεις τουλάχιστον ομάδες διατροφής και με την προϋπόθεση η μία να είναι από τα γαλακτοκομικά (γάλα, τυρί, γιαούρτι) και μία από τα φρούτα ή τα λαχανικά. Η τρίτη μπορεί να είναι από τα δημητριακά (ψωμί, κέικ, κουλουράκια, δημητριακά σε νιφάδες)  ή τα "κρέατα" (πχ αυγό, ξηροί καρποί, ζαμπόν).

Ενημερώνουμε επίσης ότι την Πέμπτη το πρωί θα πάρουμε το πρωινό μας στην τάξη! Ας προετοιμάζονται ανάλογα οι μανούλες. Ξεκινώντας από την πετσέτα που θα στρώσουν τα παιδιά στο θρανίο για να φάνε και συνεχίζοντας με όλο το μεράκι της Ελληνίδας Μάνας! και γενικά της μάνας!

Δε θα πρέπει μάλιστα να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τις μανάδες της τάξης μας και για την παράσταση που είδαμε σήμερα. Αφού από εκείνες ξεκίνησε η ιδέα για το συγκεκριμένο έργο και αποδείχτηκε υπέροχη! 

_____________________________

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΤΟΥ Α2 ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ

http://prwtaki.blogspot.gr/2013/11/blog-post_22.html


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας