Πρωταθλήτρια και πάλι η Θεσπρωτία στις τιμές καυσίμων

Μπορεί η Θεσπρωτία να έχει τα χίλια δύο προβλήματα να την ταλανίζουν (λαθρομετανάστες, σχέδια διέλευσης αγωγού φυσικού αερίου, ερήμωση των ορεινών χωριών, διέλευση φορτίων ναρκωτικών, προβληματικό οδικό δίκτυο, αύξηση ανεργίας και λουκέτων, μειωμένη τουριστική κίνηση, κλειδαμπαρωμένοι αρχαιολογικοί χώροι λόγω μη ύπαρξης φυλάκων, χωριά χωρίς σχολεία με αναγκαστική μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία σε μεγάλες αποστάσεις, δρομολόγια ΚΤΕΛ αναντίστοιχα με τις ανάγκες των κατοίκων κλπ) έχει όμως και μια πρωτιά! Στις τιμές των καυσίμων!

Αναδημοσιεύουμε το ακόλουθο άρθρο από τους Νέους Αγώνες:

http://www.neoiagones.gr/index.php/-mainmenu-41/18647-2011-04-18-14-03-26.html


"Νέο ιστορικό υψηλό σήμερα, στο 1,706 ευρώ

Το...ράλι της τιμής της αμόλυβδης βενζίνης συνεχίστηκε και χθες, φθάνοντας σε ιστορικά υψηλά επίπεδα ως προς τη μέση τιμή και συγκεκριμένα στο 1,706 ευρώ.

Και στους τέσσερις νομούς της Ηπείρου η μέση τιμή ξεπερνά το 1,706 ευρώ με υψηλότερη το 1,709 στη Θεσπρωτία. Ενόψει και της εξόδου για το Πάσχα το ταξίδι κοστίζει ακριβότερα και κανείς δεν ξέρει τις επόμενες μέρες που θα φτάσει η τιμή.

Και στο πετρέλαιο θέρμανσης η μέση τιμή σε τρεις νομούς της Ηπείρου είναι υψηλότερη από τη μέση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του παρατηρητηρίου τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας η κατώτατη, η μέση και η ανώτατη τιμή της αμόλυβδης ανά νομό ήταν:

-Ιωαννίνων, (σε δείγμα 56 πρατηρίων), 1,649 ευρώ, 1,707 ευρώ, 1,835 ευρώ.

-Άρτας, (32 πρατήρια), 1,655 ευρώ, 1,709 ευρώ, 1,759 ευρώ.

-Πρέβεζας, (45 πρατήρια), 1,648 ευρώ, 1,708 ευρώ, 1,817 ευρώ.

-Θεσπρωτίας, (14 πρατήρια), 1,669 ευρώ, 1,707 ευρώ, 1,749 ευρώ.

Η υψηλότερη ανώτατη καταγράφεται στο νομό Ιωαννίνων με 1,835 ευρώ και η μεγαλύτερη κατώτατη στο νομό Θεσπρωτίας με 1,669 ευρώ.

Τα νησιά (Κρήτη, Επτάνησα, Κυκλάδες) είναι οι ακριβότερες περιοχές της χώρας ενώ Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν τις χαμηλότερες τιμές.

Η αμόλυβδη κυμαίνονταν χθες από 1,617 ευρώ (το φθηνότερο πρατήριο στην Αθήνα) έως 1,886 (το ακριβότερο, στον Πειραιά).

Ως προς το πετρέλαιο θέρμανσης σε επίπεδο χώρας η μέση τιμή ήταν 92,1 λεπτά χθες και οι τρεις νομοί της Ηπείρου, (πλην Πρέβεζας) είχαν μέση τιμή πάνω από αυτή:

-Ιωαννίνων, (39 πρατήρια), 0,890 λεπτά, 0,925 λεπτά, 0,988 λεπτά.

-Άρτας, (28 πρατήρια), 0,910 λεπτά, 0,937 λεπτά, 0,9700.

-Πρέβεζας, (33 πρατήρια), 0,900 λεπτά, 0,935 λεπτά, 0,958 λεπτά.

-Θεσπρωτίας, (10 πρατήρια), 0,880 λεπτά, 0,924 λεπτά, 0,940 λεπτά.

Η διανομή πετρελαίου θέρμανσης θα διαρκέσει ως το τέλος του μήνα, αλλά ήδη έχει καταγραφεί ρεκόρ και στη μέση και στην ανώτατη τιμή."

______________________________________________________

Αυτά γράφουν οι Νέοι Αγώνες αν και από τα στοιχεία που δημοσιεύουν κάτι δε μου πάει καλά για την περίπτωση της Θεσπρωτίας. Μήπως κάτι έχει γραφτεί λάθος; Από πού προκύπτει ότι ο δικός μας νομός έχει την υψηλότερη μέση τιμή αμόλυβδης; Αυτό το 1,709; Μήπως εννοούν την κατώτατη τιμή αμόλυβδης και η οποία πράγματι είναι ψηλότερη από τους άλλους νομούς της Ηπείρου;

Όπως και αν έχει το ζήτημα, τα καύσιμα πλέον καίνε την τσέπη μας. Και η παρατήρηση πως δεν ξέρουμε τι θα γίνει και παρακάτω, μας δημιουργεί τεράστια ανησυχία.

Μέσα σε όλα τα άλλα να προσθέσουμε και την άγνοια του κοσμάκη για θέματα που αφορούν την αγοραπωλησία των καυσίμων. Και θα δώσω ένα παράδειγμα:

Κυρία μεγάλης ηλικίας που ενοικιάζει διαμερίσματα και σε τρίτους. Έχει η γυναίκα να φροντίσει το πετρέλαιο θέρμανσης για το κτίριό της. Με φώναξε προχτές να τη βοηθήσω να βγάλει άκρη... Πώς να τη βγάλω την άκρη που η δεξαμενή και μόνο του πετρελαίου είναι σε σχήμα απροσδιόριστο και δεν επιτρέπει το σχήμα της να αντιστοιχίσεις το ύψος του πετρελαίου με τα λίτρα που περιέχει;

Και πώς βλέπεις της λέω πόσο πετρέλαιο έχεις μέσα;

Μου έδειξε ένα μπαστούνι...

Και πώς ξέρεις, ξαναρώτησα, πόσο πετρέλαιο σου έβαλαν;

Είναι καλό παιδί! Δε θα με ξεγελάσει!

Ωραιότατα! Να βασίζεσαι στο "καλό παιδί" ή και στο "παιδί από το χωριό μας" και άλλα φαιδρά που έχω ακούσει...

Κι άντε μετά να εξηγήσεις πόσα κόλπα υπάρχουν στην αγορά για να ξεγελάνε τον πελάτη τα ρολόγια του βυτιοφόρου. Από το να τρομπάρουν αέρα κοπανιστό μέχρι να είναι το καύσιμο σε μεγαλύτερη θερμοκρασία ή ακόμη χειρότερα να περιέχει προσμίξεις...

Το λιγότερο που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να έχει δεξαμενή ορθογωνίου σχήματος και να έχει τοποθετήσει μόνιμο μετρητή που να δείχνει ανά πάσα στιγμή πόσα εκατοστά πετρελαίου περιέχει. Και με βάση ειδική μελέτη της δεξαμενής να γνωρίζει και πόσα λίτρα αντιστοιχούν σε κάθε εκατοστό.

Έτσι μετρώντας πόσο πετρέλαιο είχε πριν ανοίξει η κάνουλα του βυτιοφόρου και πόσα εκατοστά ανέβηκε μετά την πετρέλευση, μπορεί να ξέρει πόσα λίτρα παρέλαβε.

Σημαντικό είναι επίσης να ελέγχεις τη δεξαμενή σου και την επόμενη μέρα. Αν το πετρέλαιο ήταν πιο ζεστό από όσο έπρεπε ή περιείχε φυσαλίδες, θα έχει κατακαθίσει περισσότερο από το φυσιολογικό που καις σε μια μέρα...

Προσοχή χρειάζεται και από το πού παίρνουμε πετρέλαιο. Πχ η ίδια κυρία μου εκμυστηρεύθηκε ότι απλά είδε ένα βυτιοφόρο να βάζει πετρέλαιο στον απέναντι και κάλεσε τον οδηγό να βάλει πετρέλαιο και στη δική της δεξαμενή. Μα η τιμή πετρελαίου δεν είναι στάνταρ σε όλα τα πρατήρια... Και τέτοια συμπεριφορά μπορεί να σου κοστίσει αρκετά ευρώ στην τσέπη. Μια μικρή έρευνα αγοράς χρειάζεται πάντα. Κι όχι η απλοϊκή λογική πως για να βάζει ο γείτονας απ' αυτόν κάτι ξέρει...

Το θέμα είναι πως η τεχνολογία μάς έχει ξεπεράσει και οι άνθρωποι μεγάλης ηλικίας αδυνατούν να διαχειριστούν τα αγαθά του πολιτισμού. Με αποτέλεσμα τα σαΐνια να κερδοσκοπούν σε βάρος των αμόρφωτων και των ηλικιωμένων.

Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι μετά την παραλαβή του πετρελαίου δε βρέθηκε πουθενά η απόδειξη! Η γιαγιά έχει και ένα πρόβλημα μνήμης και άντε να βγάλεις άκρη... Της έκοψαν απόδειξη και την έχασε; Ή δεν υπήρξε απόδειξη όπως λέει η ίδια; Φάγαμε τον τόπο, απόδειξη πουθενά!

Πουθενά και ο πίνακας καταγραφής των ενδείξεων της αυτόνομης θέρμανσης! Πόσες ώρες έκαψε το κάθε διαμέρισμα το καλοριφέρ. Άντε τώρα να τη βοηθήσεις την καημενούλα να βγουν οι λογαριασμοί του κάθε διαμερίσματος!

Και τι να της πεις που έχει όπως όλοι συνήθως της ηλικίας της και πίεση; Να σου μείνει ξερή η γυναίκα;

Καταλήγεις λοιπόν να αφήσεις για μια ακόμη φορά την τσέπη σου να τα τινάξει και αποχαιρετάς το πενιχρό δώρο Πάσχα για το πετρέλαιο τριών μόλις εβδομάδων!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας