Συγκέντρωση δυναμική ή συγκέντρωση παρωδία; Διαλέχτεεεεεε!

Σήμερα ήταν να γίνει μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Με πρωτοβουλία του ίδιου του Δήμου. Και με αίτημα να λυθεί το πρόβλημα των μεταναστών. Ανακοινώσεις στο διαδίκτυο, αφισάκια στους δρόμους... δεν έμεινε κανείς να μην το μάθει. Όλοι εγνώριζαν για τη συγκέντρωση. Όπως και όλοι γνωρίζουμε το πρόβλημα.


Και η συγκέντρωση έγινε. Μα η ενημέρωση που ακολούθησε είναι πολύ περίεργη. Ο ένας γράφει για δυναμική συγκέντρωση. Ο άλλος τη χαρακτηρίζει παρωδία και τα βάζει με το Δήμαρχο για την ώρα που διάλεξε. Εφτά το πρωί!


Και κλαίγονται τώρα πως θα βγει και προς τα έξω λάθος μήνυμα. Πως δεν ακουμπάει τους κατοίκους το πρόβλημα και γι' αυτό δεν πήγαν.


Ο άλλος πάλι έγραφε για αυθόρμητες δηλώσεις ηλικιωμένης προς τους δημοσιογράφους. Πως φοβάται λέει να μείνει στο σπίτι της.


Εγώ τι να πω; Εγώ ζούσα στην Αθήνα μέχρι πριν λίγους μήνες. Και όταν ακούω τέτοια ανέκδοτα αναρωτιέμαι σε ποιον πλανήτη ζουν αυτοί οι άνθρωποι. Χαμπάρι δεν έχουν πάρει για την εγκληματικότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα;


Και λέω σε κάθε πικραμένο. Και όλη η πόλη να είχε κατέβει στο λιμάνι, κανενός δε θα ίδρωνε το αυτάκι. Έτσι κι αλλιώς οι κάλπες έχουν μήνες που έκλεισαν. Ως τις επόμενες; Έχουμε καιρό. Και όλο και κάποιο άλλο δίλημμα θα βρεθεί να πετάξουν στο λαουτζίκο.


Όταν έπρεπε λοιπόν δε έβρεχε και τον Απρίλη χιόνιζε! Για να μη θυμίσω το τοπικό ανέκδοτο για εκείνον που τον κάλεσε ο αγάς στην Παραμυθιά και όλο ναι έλεγε και μόλις σκαπέτισε στη Σκάλα της Παραμυθιάς τότε του βγήκε το αντριλίκι, εκεί στην ερημιά που μόνο τα δέντρα και τα λιθάρια τον άκουγαν, και έβρισε πατόκορφα τον τουρκαλά.


Και ρωτώ. Δεν υπήρχε θέμα με τους μετανάστες προ εκλογών; Ο νέος Δήμαρχος τους εμφάνισε; Ή επειδή τότε ήταν σχετικά λίγοι, και περιορισμένοι στο Λαδοχώρι, σημασία δε δίναμε;


Είναι όμως και το άλλο. Που ξεχνάνε και οι μεν και οι δε, κι αυτοί που κάνουν λόγο για παρωδία και οι άλλοι που την περιγράφουν δυναμική. Αυτό που εμείς το έχουμε πει και ξαναπεί. Ότι οι μετανάστες δεν είναι το μόνο πρόβλημα της Ηγουμενίτσας. Δεν είναι καν το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ηγουμενίτσας.


Περπατούσα σήμερα στην Ελευθερίας. Εκεί στη γωνία που στρίβεις για Λαϊκή. Και έβλεπα πόσα μαγαζιά κλειστά και με το ΕΝΟΙΚΙΑΖΕΤΑΙ στη βιτρίνα.


Προχτές πάλι μιλούσα με μια σχολική τροχονόμο. Είναι απλήρωτη από την αρχή της σχολικής χρονιάς. Και με τι μισθό; 176 ευρώ! Μηνιάτικο 176 ευρώ! Και ούτε αυτά δε βρίσκουν να της δώσουν...


Την περασμένη βδομάδα μου έλεγαν για τα μαθητικά δρομολόγια. Και από πότε είναι απλήρωτα τα ΚΤΕΛ. Και το αλισβερίσι να δεχτούν μείωση 35% για να πάρουν έστω μέρος των χρημάτων τους. Απλήρωτοι και οι πρατηριούχοι που εφοδιάζουν τα λεωφορεία με καύσιμα...


Κι ακόμη. Τετραμελής οικογένεια με άνεργο τον πατέρα εδώ και ένα χρόνο. Και η μάνα χωρίς δουλειά επίσης.


Καταγγελίες εργαζομένων διαβάσαμε και για το πρόγραμμα Βοήθεια στο σπίτι. Απλήρωτοι και αυτοί.


Απλήρωτοι και οι εκπαιδευτικοί των ΕΣΠΑ. Και πόσος κοσμάκης ακόμη.


Τόσοι που οι υπόλοιποι να βλέπουμε τη μια περικοπή μισθού μετά την άλλη και να ντρεπόμαστε να διαμαρτυρηθούμε.


Κι εσύ μου λες να κατεβώ στο λιμάνι. Να διαμαρτυρηθώ για τους μετανάστες. Πας καλά; Πόσο ακόμη θα μας δουλεύετε;


Και θυμίζω πως τα ίδια έγιναν στη Γερμανία λίγο πριν ξεσπάσει ο Β' παγκόσμιος. Η οικονομική κρίση μαινόταν και ο Χίτλερ αποφάσισε ότι του φταίνε οι εβραίοι. Οι ξένοι...


Τα ίδια τώρα και ο άλλος. Λέει να βουλιάζουν τα λαθρεμπορικά που κουβαλάνε μετανάστες. Και δεν πάει και μήνας που πέθανε ο Καμπανέλλης. Αλλιώς θα ακούγαμε και για νέα Μαουτχάουζεν.


Λαϊκισμός. Ξέρεις τι σημαίνει λαϊκισμός; Να παριστάνεις ότι νοιάζεσαι για τα προβλήματα του λαού ενώ άλλο δεν κάνεις από το να υποστηρίζεις το κεφάλαιο. Λαϊκισμός και δημαγωγία. Που δε σταματά ακόμη και η παραδοχή για την παρωδία της σημερινής συγκέντρωσης. Και ονειρεύονται κοινωνική εξέγερση! Για τους μετανάστες; Ναι, έτσι τους βολεύει. Να εξεγερθούμε για τους μετανάστες. Και να περνάνε όλα τα άλλα που μας καταστρέφουν τη ζωή κι εμείς σημασία μία να μη δίνουμε. Αρκεί να φύγουν οι μετανάστες!


Και σου λέω εγώ φεύγουν. Είτε προς Ευρώπη, είτε πίσω στις πατρίδες τους. Θα ξαναγίνει παράδεισος η Ηγουμενίτσα; Δε θα συνεχίσει η καθημερινή μας κόλαση;


Θα ανοίξουν πάλι όσα μαγαζιά έκλεισαν; Θα προσληφθούν οι άνεργοι; Θα πληρωθούν όσοι μένουν απλήρωτοι μήνες; Θα μας δώσουν πίσω όσα λεφτά με το έτσι θέλω μας έκοψαν;


Έτσι που το πάνε, ποιος ξέρει; Ίσως αν φύγουν οι μετανάστες να ξαναβάλουν τα ΚΤΕΛ και τα λεωφορεία που έκοψαν από τον παλιό δρόμο... Λυδία λίθος οι μετανάστες. Δια πάσαν νόσον και πάσαν μ.............ία....


Μην ξεχάσετε, σαν φύγουν οι "βάρβαροι" να προσλάβουμε και φύλακες για τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Σαφώς οι μετανάστες φταίνε που τους έχουν κόψει κι αυτούς. Και μένει κλειστή η Ντόλιανη, τα Γίτανα, η Ελέα, το Δυμόκαστρο.


Μη σου πω ότι φταίνε και για το φέσι εκατομμυρίων του Δήμου Ηγουμενίτσας και το άλλο που μόλις ξέσπασε στο Φιλιάτι.


Που είναι όμως άχυρα γεμάτο το τσερβέλο μας, δε φταίνει οι μετανάστες. Και βάζω το χέρι μου στη φωτιά. Αν και εκεί θα έπρεπε να το βάλουν όσοι περί άλλων ετύρβαζαν προ εκλογών.


Και έγινε σήμερα περισσότερο από ποτέ φανερό ότι υπάρχουν υπόγεια ρεύματα και μπόλικη πολιτική εκμετάλλευση στο θέμα "μετανάστες". Με τους μεν να παριστάνουν πως από το Γενάρη εμφανίστηκε το πρόβλημα και με τους δε να παριστάνουν τους σωτήρες ρίχνοντας ντουφεκιές στον αέρα. Επί της ουσίας κανείς δεν ομιλεί. Και δεν αποκαλύπτει ότι τόσο το δικό μας οικονομικό χάλι όσο και οι οικονομικοί μετανάστες και πολύ περισσότερο οι πρόσφυγες είναι το αποτέλεσμα του ίδιου κοινού εχθρού. Ένας είναι ο εχθρός, ο ιμπεριαλισμός!


Όλα τα άλλα είναι στο γάμο του Καραγκιόζη και για να ρίχνουν κουτόχορτο στον αδαή όχλο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας