Η μαχητική παρουσία των κατοίκων της Πέρδικας στο Δημοτικό Συμβούλιο ανάγκασε σε ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΓΟ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ

Έθιμο τείνει να γίνει στο Δήμο Ηγουμενίτσας οι μαραθώνιες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου με ταυτόχρονη παρουσία εκατοντάδων δημοτών και με πανό στην πλατεία Δημαρχείου.

Τις προάλλες ήταν το θέμα των μεταναστών. Σήμερα είχε σειρά το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου. Ενός αγωγού τουρκικών και ιταλικών συμφερόντων που θα προωθεί το φυσικό αέριο μέσω του εδάφους της Ελλάδας στη γειτονική Ιταλία. Και μάλιστα τράνζιτ. Έτσι έχουν καταγγείλει όσοι ασχολούνται με το θέμα. Δηλαδή ούτε γραμμάριο από το αέριο αυτό δε θα δίνεται στις περιοχές που ο αγωγός θα διασχίσει.

Το κύριο όμως πρόβλημα που έχει ξεσηκώσει τους κατοίκους της Θεσπρωτίας είναι οι επιπτώσεις από τη διέλευση του αγωγού αλλά και την παρουσία σταθμού συμπίεσης. Και κυρίως τους κατοίκους της Πέρδικας. Ενός παραθαλάσσιου χωριού του νομού και μάλιστα από τα πλέον τουριστικά καθώς το φυσικό του περιβάλλον είναι απαράμιλλης ομορφιάς και συνδυάζει αφενός καταπληκτικές παραλίες και αφετέρου απίθανη βλάστηση.

Και όμως την Πέρδικα έβαλαν στόχο τα μεγάλα κεφάλια... Να περάσουν ακριβώς από κει τον αγωγό φυσικού αερίου και στις παραλίες της να κατασκευάσουν και σταθμό συμπίεσης ώστε να μπορεί το αέριο να διοχετευθεί στη συνέχεια με υποθάλασσιο αγωγό χιλιομέτρων στην Ιταλία. Και για λογαριασμό εταιρείας τουρκικών συμφερόντων!!!

Λογάριασαν όμως χωρίς τους Περδικιώτες. Που εδώ και καιρό έχουν σηκώσει μπαϊράκι και αντιστέκονται και που σήμερα κατέβηκαν σύσσωμοι και δυναμικοί στην Ηγουμενίτσα για να παρακολουθήσουν τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Έξω στην πλατεία πανό και μουσικές.

Με Ρίτσο και άλλα άσματα δεμένα με τους αγώνες του λαού. Και μέσα στο Δημαρχείο το πατείς με πατώ σε.

Γέροι και γιαγιάδες με άσπρα μαλλιά. Νοικοκυρές και άνθρωποι του μόχθου. Παιδιά λυκείου, γυμνασίου, ακόμη και δημοτικού. Αλλά και άνθρωποι με επιστημονικές γνώσεις και πολίτες ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος. Ένας χαμός. Δε χωρούσες να μπεις ούτε όρθιος στην αίθουσα.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 6.30 και έληξε τα μεσάνυχτα! Και όλες αυτές τις ώρες ο κόσμος παρέμενε εκεί άλλοτε ακούγοντας προσεκτικά, άλλοτε χειροκροτώντας και άλλοτε γιουχαΐζοντας εκείνους που άλλα έταξαν προεκλογικά και άλλα τώρα λένε. Στο τέλος πήραν και το λόγο από μικροφώνου αρκετοί από τους κατοίκους

και ανέπτυξαν τους λόγους που αντιστέκονται στη διέλευση του αγωγού φυσικού αερίου τόσο από τα όρια της Πέρδικας όσο και της ευρύτερης τουριστικής περιοχής (Συβότων και Πάργας).

Παρά την αναμενόμενη προσέλευση τόσου κόσμου δεν είχαν λάβει μέριμνα για μεγάφωνα ώστε να ακούν οι παρευρισκόμενοι όσα συζητούνται εκτός και κατάφερναν να χωθούν στην κατάμεστη αίθουσα όπου η δυσοσμία από τόσες ανάσες ήταν ιδιαίτερα έντονη. Αλλά και μέσα στην αίθουσα ήταν στιγμές που δεν άκουγες τι λένε οι ομιλητές. Φυσικά ήταν σχεδόν αδύνατο να δεις τους ομιλητές...

Όμως με τέτοιες συνθήκες και κανείς δεν το κούναγε.

Με εντυπωσίασαν ειδικά οι μεγάλοι άνθρωποι. Με τα σκαμμένα πρόσωπα. Που όχι μόνο βρίσκονταν εκεί τόσες ώρες αλλά και παρακολουθούσαν τα τεκταινόμενα με ζωηρό ενδιαφέρον. Μάλιστα δεν ήταν λίγοι οι ασπρομάλληδες που ξεροστάλιαζαν όρθιοι αφού τα καθίσματα ήταν αδύνατον να χωρέσουν τόσους ανθρώπους.

Επί της ουσίας. Όλος αυτός ο χαμός προκλήθηκε όχι μόνο για την εδώ και καιρό ιστορία με τον αγωγό αλλά και την προσπάθεια το τελευταίο διάστημα να καμφθούν οι αντιρρήσεις των κατοίκων της Πέρδικας. Συγκεκριμένα ένα ταξιδάκι που έγινε στη Μακεδονία από μια ολιγομελή αντιπροσωπεία του Δήμου σε περιοχές που περνά αγωγός φυσικού αερίου. Και οι δηλώσεις που ακολούθησαν το ταξιδάκι. Πως ο αγωγός είναι θαμμένος στο έδαφος και δεν προκαλεί επιβάρυνση στο περιβάλλον αφού ούτε καν τον βλέπεις! Άλλοι πάλι κατηγόρησαν του κατοίκους πως είναι παραπληροφορημένοι ενώ δεν έλειψαν και υβριστικές εκφράσεις του τύπου "είναι τρελοί οι Περδικιώτες που αντιδρούν"!!!

Οι κάτοικοι όμως της Πέρδικας απέδειξαν περίτρανα πως μόνο παραπληροφορημένοι δεν είναι και κατέθεσαν εντυπωσιακά στοιχεία που αφορούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον από τη διέλευση αγωγών φυσικού αερίου αλλά και τα πολυάριθμα ατυχήματα που συμβαίνουν.

Προσωπικά με κάλυψε απόλυτα η τοποθέτηση του κ. Αλεξίου, εκπροσώπου της Ανεξάρτητης Δημοτικής Κίνησης Ηγουμενίτσας ο οποίος και τόνισε πως δεν πρέπει να διέλθει από κανένα σημείο της Ηπείρου ένας τέτοιος αγωγός.

Ο κύριος Αλεξίου στο βήμα

Θετικές επίσης έκρινα τις θέσεις και του κ. Δώρη Δήμα, δημοτικού συμβούλου και εισηγητή στη συνεδρίαση που μεταφέροντας τις σχετικές αποφάσεις του ΚΚΕ εξέφρασε την αντίθεσή του για διέλευση του αγωγού από τη χώρα μας καθώς ο αγωγός αυτός καμιά σχέση δεν έχει με τις ανάγκες του λαού για φτηνό φυσικό αέριο και γιατί ένα τέτοιο έργο εγκυμονεί κινδύνους και για τη χώρα μας αλλά ειδικότερα για την περιοχή μας.

Το κλείσιμο της συνεδρίασης υπήρξε ιδιαίτερα φορτισμένο και επεισοδιακό. Τόσο που και μετά τη λήξη οι άνθρωποι έψαχναν να καταλάβουν τι ακριβώς ψηφίστηκε...

Η εισήγηση του Δημάρχου ήταν που πέρασε. Και αν κατάλαβα καλά κι εγώ - παρά την προσοχή που έδωσα και τις αμέτρητες φορές που μας επανέλαβαν την απόφαση - η τελική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου υιοθέτησε την απόφαση των κατοίκων της Πέρδικας. Δηλαδή να μην περάσει ο αγωγός από τα όρια της Πέρδικας και της ευρύτερης τουριστικής περιοχής και φυσικά να μη δημιουργηθεί και σταθμός συμπίεσης.

Το πρόβλημα στην κατανόηση της απόφασης προέκυψε από τις έντονες αντιδράσεις κάποιων συμβούλων πως η απόφαση των κατοίκων λέγει και άλλα, πέρα από όσα ο Δήμαρχος συμπεριέλαβε στην εισήγησή του. Έτσι όταν ερχόταν η σειρά τους να ψηφίσουν έλεγαν πως ψηφίζουν την πρόταση των κατοίκων και όχι του Δημάρχου, αν και εκείνος την πρόταση των κατοίκων υποτίθεται πως στήριζε...

Όπως και να έχει η ουσία είναι πως η Θεσπρωτία λέει όχι στον αγωγό.

Κι επειδή ό,τι κι αν λέμε εμείς εδώ δεν είναι αρκετό για να σταματήσει τη διέλευση του αγωγού, καθώς άλλοι παίρνουν τις αποφάσεις, έχει ιδιαίτερο νόημα το κάλεσμα σε αγωνιστική επαγρύπνηση που και οι κάτοικοι υπογράμμισαν, λέγοντας πως η Πέρδικα θα γίνει δεύτερη Κερατέα, αλλά και άλλοι φορείς.

Αν μη τι άλλο το χρωστάμε στα νέα παιδιά. Που ήταν απόψε εκεί και μάλιστα φρόντιζαν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους με το δικό τους τρόπο. Να τους παραδώσουμε αυτή τη γη όπως τη βρήκαμε από τους παππούδες μας. Κι όχι διαμελισμένη από αγωγούς ιταλικών και άκουσον άκουσον: και τουρκικών συμφερόντων!!!!!!!!!

2 σχόλια:

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας