Ξεκινά το ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2009
ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΡΑΒΑΝΙ 2009

24 Ιουλίου - 8 ΑυγούστουΤο μεγάλο ταξίδι των φωνών από την καρδιά των Βαλκανίων στην καρδιά της Μεσογείου

με την καρδιά πάντα στην Άπειρο Ήπειρο

Το μεγάλο ταξίδι των φωνών ξεκινά και πάλι. Φωνές πολύτροπες, πολύχρωμες, φωνές πολύφωνες. Φωνές που σμίγουν για να ταξιδέψουν σαν πουλιά. Ένα σμάρι φωνών που ταξιδεύει σμίγοντας την καρδιά των Βαλκανίων με την καρδιά της Μεσογείου.

Η 11η Διεθνής Συνάντηση Πολυφωνικού Τραγουδιού ξεκινά το ταξίδι της. Από τη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, στην παραμεθόρια Μακεδονία και Ήπειρο, τη Νότια Αλβανία, την Κάτω Ιταλία. Από τις 24 Ιουλίου έως τις 8 Αυγούστου. Δύο εβδομάδες πολύτροπων εκδηλώσεων, Συναυλίες, δρώμενα, προβολές, σεμινάρια, περιήγηση, πεζοπορία, περιοδεύουσα ελεύθρη κατασκήνωση. Ένα φεστιβάλ διαρκώς on the road, κυρίως off road. Σε τόπους στα όρια, τα μεθόρια και τα υπερόρια της επίσημης γεωγραφίας, πίσω από τις αποσιωπήσεις και τις ψευδωνυμίες της. Σε πετρόκτιστες πλατείες μικρών χωριών και κωμοπόλεων, όχθες και πηγές ποταμών, αλώνια και ξέφωτα δασών, υπέροχους αρχαιολογικούς χώρους. Ανασταίνοντας τους τόπους μέσα από την παλιότερη πολιτιστική τους κληρονομιά. Ζωντανεύοντας τα μονοπάτια που διαβαίνουν τα σύνορα, σμίγοντας τα κοινά τοπία των παραδόσεων των γειτόνων λαών.

Με εκδηλώσεις σε τέσσερις χώρες – Ελλάδα, Αλβανία, Βουλγαρία, Ιταλία. Με πολυφωνικούς ομίλους από επτά χώρες – Ελλάδα, Αλβανία, Σερβία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ιταλία, Η.Π.Α.. Με δώδεκα περάσματα συνόρων σε 15 μέρες. Ένας πραγματικά και ουσιαστικά διεθνής πολιτιστικός θεσμός που εξαπλώνει τις εκδηλώσεις του σμίγοντας τους φυσικούς και κοινωνικούς χώρους επιβίωσης του πολυφωνικού τραγουδιού δίχως όρια, δίχως σύνορα.


Πολύτιμοι συνταξιδιώτες του Πολυφωνικού Καραβανιού:


Εργαστήρι Πολυφωνίας, με σεμινάρια πολυφωνικού τραγουδιού κοντά σε αυθεντικούς ερμηνευτές του, με ένα τραγούδι σε κάθε τόπο από τους ίδιους τους κατοίκους του τόπου. Με συντονιστές τον Αλέξανδρο Λαμπρίδη και τη Μαρία Τσουκαλά που εδώ και δέκα χρόνια διδάσκουν πολυφωνικό τραγούδι στο Μουσείο Λαϊκών Οργάνων.

Εργαστήρι φωτογραφίας του Νίκου Οικονομόπουλου, κορυφαίου Έλληνα φωτογράφου που συνταξιδεύει φέτος με το Πολυφωνικό Καραβάνι και τους μαθητές του (περισσότερα www.ontheroad.gr)

Εργαστήρι Κρουστών, με σεμινάρια οργάνων, ρυθμών και αυτοσχεδιασμού με την Αρετή Μίγγου, με αυτοσχεδιαστικές συμπράξεις φωνών και κρουστών.

Πλανόδια κινηματογραφική λέσχη της «Απείρου», ή αλλιώς, Σινέ Περιπλάνηση, με προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών για το Πολυφωνικό Τραγούδι σε τόπους υπαίθριους και απρόσμενους.

Πολυφωνική Κατασκήνωση, μια ελεύθερη, περιοδεύουσα κατασκήνωση που συνταξιδεύει με το Πολυφωνικό Καραβάνι, στήνοντας κάθε βράδυ και σε άλλο τόπο, σε ξωκκλήσια, όχθες, δάση και παραλίες.

Αρχείο Πολυφωνικού Τραγουδιού, με παρουσιάσεις ηχογραφήσεων, βιντεοσκοπήσεων και φωτογραφιών σε κάθε τόπο με θέμα τα 10 πρώτα χρόνια του Πολυφωνικού Καραβανιού.

Εργαστήρι επιτόπιων καταγραφών, με οπτικοακουστικές καταγραφές μαρτυριών, τραγουδιών και των εκδηλώσεων του Πολυφωνικού Καραβανιού από συνεργείο της «Απείρου».

Το Πολυφωνικό Καραβάνι 2009 ανοίγει τη δεύτερη δεκαετία του Διεθνούς Φεστιβάλ Πολυφωνικού Τραγουδιού με την πιο γενναιόδωρη, πολύτροπη και εκτατική πολυφωνική σύναξη. Εστιάζοντας πιο αποφασιστικά παρά ποτέ στην επόμενη μέρα της παλαιότατης παράδοσης σε μια εποχή μεταίχμιο για την επιβίωσή της. Με το αίτημα της διάδοσης, το πέρασμα της σκυτάλης σε νέους ανθρώπους, τη δυνατότητα του πολυφωνικού τραγουδιού να δοκιμάζει μέλλοντες διαρκείας.

Με διοργανώτρια την αστική μη κερδοσκοπική εταιρία «Άπειρος» και συνδιοργανωτές φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης της παραμεθόριας Ηπείρου. Με το Υπουργείο Πολιτισμού και πάλι απόν στην άλλη Ελλάδα...

Παρασκευή 24 Ιουλίου Φιλιπούπολη, Βουλγαρία

Σάββατο 25 Ιουλίου Βώλακας Δράμας, Ιεροπηγή Καστοριάς

Κυριακή 26 Ιουλίου Αβδέλα Γρεβενών

Δευτέρα 27 Ιουλίου Αετομηλίτσα, Πληκάτι, Καστάνιανη

Τρίτη 28 Ιουλίου Σωπική, Πολύτσανη Άνω Πωγώνι/ Δολό Πωγωνίου

Τετάρτη 29 Ιουλίου Σελιό, Δερβιτσάνη Δερόπολης / Άνω Παρακάλαμος

Πέμπτη 30 Ιουλίου Πρεμετή Αλβανία / Κόνιτσα

Παρασκευή 31 Ιουλίου Θεογέφυρο/Καλοχώρι

Σάββατο 1 Αυγούστου Φαράγγι Καλαμά / Παλιοχώρι Φιλιατών

Κυριακή 2 Αυγούστου Πολύδροσο Θεσπρωτίας / Αρχαία Φανωτή

Δευτέρα 3 Αυγούστου Ελατοχώρι/ Παραμυθιά Θεσπρωτίας

Τρίτη 4 Αυγούστου Βουθρωτό, Φοινίκη Αλβανία/ Παλιά Σαγιάδα

Τετάρτη 5 Αυγούστου Corigliano d’ Otranto Grecia Salentina

Πέμπτη 6 Αυγούστου Sternatia Grecia Salentina / Bova Marina Calabria

Παρασκευή 7 Αυγούστου Roghudi, Aspromonte KalabriaΤο ταξίδι αρχίζει! Τι λέτε, συνταξιδεύουμε;ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟ ΚΑΝΑΛΙ_______________________________________

Πληροφορίες, επικοινωνία, δηλώσεις συμμετοχής:

http://www.polyphonic.gr/ , apiros@otenet.gr ,, 2103310919, 6973342113

http://polyphonic.forumotion.com/

ΕΙΔΗΣΗ

ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟΥ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΟΥ ΚΑΝΑΛΙΟΥ ΜΕ ΠΟΛΥΦΩΝΙΚΑ ΒΙΝΤΕΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ!

www.livestream.com/polyphonicfestival
_________________
ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας