Απέξω απ' το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις

Τον λένε Θέμη. Και έχει βαλθεί να σώσει τον τόπο και την ειδικά την παιδεία του τόπου. Έστησε και ένα blog - μόδα των καιρών, το ίδιο δεν κάνουμε εξάλλου κι εμείς;

Μιλάω για το περίφημο GURF.

http://greekuniversityreform.wordpress.com/

Αρχικά που ερμηνεύουν και την επιθυμία του ιδιοκτήτη να αναμορφώσει - λέει - το Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Με μία όμως πρωτοτυπία. Ο Θέμης δε ζει στην Ελλάδα. Ζει στην Αμερική, όπως δηλώνει. Εκεί ζει και εργάζεται κοντά είκοσι χρόνια. Αυτό όμως καθόλου δεν τον εμποδίζει να έχει άποψη για όλα τα τεκταινόμενα εν Ελλάδι. Είναι να απορεί κανείς - διαβάζοντας τον όγκο των δημοσιεύσεών του - πού βρίσκει το χρόνο να τα γράφει όλα αυτά; Ο ίδιος λύνει την απορία ως εξής:

"Που βρίσκω το χρόνο; α) δεν έχω οικογένεια, β) δουλεύω 7 ημέρες την εβδομάδα, γ) έχω πάρει tenure, δ) είμαι σε πανεπιστήμιο με σχετικά χαμηλές απαιτήσεις. Με 5 δημοσιεύσεις το χρόνο και ένα grant είσαι βασιλιάς. Στο Harvard σε πετάνε έξω. Το κόστος του ακτιβισμού και του μπλόγκινγκ για μένα είναι μερικά papers λιγότερα."

Τι θα περιμένατε με τέτοια απάντηση να υποστηρίζει για το ελληνικό πανεπιστήμιο; Α, μη βιαστείτε να εκφέρετε άποψη. Θα πέσετε τελείως έξω.

Ο Θέμης είναι υπέρμαχος της αξιολόγησης! Κατεβατά έχει γράψει για το θέμα αυτό. Απαιτεί εδώ και τώρα να αρχίσει η αξιολόγηση του πανεπιστημίου και των συναδέλφων του στην Ελλάδα. Γιατί βρε Θέμη; Εσύ βασιλιάς στις χαμηλές σου απαιτήσεις και για τους άλλους το γιαταγάνι της αξιολόγησης; Σάμπως δε μας τα λες καλά...

Του φταίνε όμως και οι καταλήψεις. Φοιτητών τε και μαθητών. Του φταίνε ακόμη και τα παιδιά:

"tlazaridis λέει: Οκτωβρίου 19, 2006 σε 8:28 μμ

Έχω χάσει πολλά επεισόδια από τα τεκταινόμενα στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά υποψιαζόμουν ότι κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Έχουν επικρατήσει φαίνεται αυτές οι ντεμέκ προοδευτικές παιδαγωγικές ιδέες όπου το παιδί δε μπορείς να το επικρίνεις ή να το μαλώσεις γιατί του δημιουργείς «ψυχολογικά προβλήματα». Που να ρίξεις και κανένα σκαμπίλι, θα σε λιθοβολήσουν. Το ίδιο συμβαίνει και στο σπίτι, κανένας γονιός δε χαλάει χατίρι στα παιδιά του, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει όλα κακομαθημένα τερατάκια."

Κι ας μην έχει δική του οικογένεια. Αυτό θα τον εμποδίσει να αποκαλέσει τερατάκια τα παιδιά των άλλων; Εδώ που τα λέμε... εγώ θα συμφωνήσω μαζί του. Τι στο καλό; Τρία χρόνια της ζωής μου πέρασα με τα ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ. Αλλά και ακριβώς γι' αυτό χρωστάω μια απάντηση από όλα τα Μικρά Τερατάκια της Ελλάδας και τους δασκάλους τους. Αλλά και εκ μέρους όλων των άλλων που λιθοβολεί στο blog του ελαφρά τη καρδία.

Κανέναν δεν αφήνει στο απυρόβλητο ο Θέμης. Τα βάζει ακόμη και με τη Νατάσα. Και όλοι καταλαβαίνουμε ποια Νατάσα. Μόνο που τα βάζει εκ του ασφαλούς. Κι αυτό εδώ στο Ελλάντα το λέμε "τζάμπα μάγκας".

Βεβαίως αυτό καθόλου δεν τον εμποδίζει να στέλνει και επιστολές στους εκάστοτε υπουργούς Παιδείας. Μόνο που πικραίνεται που δεν του απαντούν... Αν και αυτός θέλει τόσο να υποστηρίξει το έργο τους. Όπως γράφει χαρακτηριστικά:

"Γνωρίζοντας ότι είχε εξαγγελθεί αλλαγή του νόμου πλαισίου από την νέα τότε κυβέρνηση, σκέφτηκα ότι μια επιστολή στήριξης των μεταρρυθμίσεων θα βοηθούσε το ΥΠΕΠΘ να ξεπεράσει τις συνήθεις αντιδράσεις."

Συνήθεις αντιδράσεις ποιων; Όχι βεβαίως των ... κογκολέζων. Τις δικές μας αντιδράσεις εννοεί. Όσων ζούμε και εργαζόμαστε στην Ελλάδα. Και ειδικά της εκπαιδευτικής κοινότητας. Που όταν απεργούμε ο Θέμης εξ Αμερικής βρίσκει τα αιτήματά μας εξωπραγματικά. Εμείς κατά το Θέμη δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να διεκδικούμε μεταρρυθμίσεις της παιδείας. Μόνο εκείνος.

Παράλογα βρίσκει και τα αιτήματα των μαθητών. Και φυσικά είναι κατά των καταλήψεων και του κλεισίματος των δρόμων. Κοιτάξτε τι ζητάει σε άλλη επιστολή του:

"Σε μια ευνομούμενη χώρα η αστυνομία θα επενέβαινε στα σχολεία και θα προσπαθούσε πρώτα με το καλό να πείσει τους καταληψίες να ανοίξουν τις πόρτες. Αν δεν το έκαναν, θα τους συλλάμβανε και θα τους οδηγούσε στον εισαγγελέα όπου θα είχαν όλες τις συνέπειες που ο νόμος προβλέπει. "

Όπως για παράδειγμα; Μήπως τα ηλεκτροσόκ που είδαμε πρόπερσι να συμβαίνουν σε πανεπιστήμιο της χώρας που διδάσκει ο Θέμης;Να το δείτε παρακαλώ το βίντεο. Για να καταλάβετε σε ποια πραγματικότητα ζει ο Θέμης και τι ευαγγελίζεται και για τη δική μας χώρα και για το δικό μας εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Θέμης που φυσικά και διατυμπανίζει ότι είναι υπέρ της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Και ζητάει να μπαίνει μέσα η αστυνομία. Όπως και στο βίντεο, Θέμη; Αυτό θέλεις να συμβεί κι εδώ;

Ο Θέμης που μέχρι τώρα μας το έπαιζε ανεξάρτητος. Και κατά των παρατάξεων. Του ξέφευγαν βέβαια κάτι υποστηρίξεις σε πρόσωπα συγκεκριμένου κόμματος αλλά τις κάλυπτε με το μανδύα της εκτίμησης στα προσωπικά τους προσόντα! Λες και η πολιτική είναι προσωπικό θέμα και όχι συλλογικών αποφάσεων του κομματικού φορέα που ανήκει κάποιος. Ή λες και η δημοκρατία είναι θέμα προσωπικών επιλογών και δε στηρίζεται στη γνώμη της πλειοψηφίας. Ψιλά γράμματα αυτά για το Θέμη.

Αυτό το στιλάκι όμως σήμερα κατέρρευσε. Ξαφνικά ο Θέμης βρήκε πολιτικό φορέα της αρεσκείας του. Όλως τυχαίως τον νεοεμφανισθέντα με το όνομα ΔΡΑΣΗ. Των Στέφανου Μάνου, Κοντογιαννόπουλου, Μπουτάρη, Βερέμη κλπ. Και ακόμη πιο τυχαία συμμετέχει στο νέο φορέα και ο άνθρωπος που βοήθησε το Θέμη να βρει εκδοτικό οίκο. Διότι ο Θέμης τις καταπληκτικές του ιδέες για το Γκρικ Γιουνιβέρσιτι τις τύπωσε και σε βιβλίο προσφάτως. Και το παρουσίασε και επίσημα.


Αξίζει να το δείτε και αυτό το βίντεο. Και να προσέξετε ειδικά το σημείο που το βιβλίο διαφημίζεται ως κατάλληλο να ενημερώσει τους γονείς για το τι συμβαίνει στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Μόνο που θυμίζουμε ότι ο συγγραφέας ζει εκτός Ελλάδας. Τι μπορεί να ξέρει καλύτερα από ανθρώπους που ζουν στην Ελλάδα; Έλα παππού μου να σου δείξω τα αμπελοχώραφά σου...

Όλως τυχαίως στις παρουσιάσεις του βιβλίου συμμετείχε και ο γνωστός στην εκπαιδευτική κοινότητα της Ελλάδας κ. Βερέμης. Που τώρα συμμετέχει και στο νέο πολιτικό φορέα, τη ΔΡΑΣΗ. Ο οποίος όλως τυχαίως επίσης έχει σπουδάσει και στην Αμερική. Τι να πρωτοθυμηθούμε από τις θέσεις του για την παιδεία; Πχ το «Οσοι αντιδρούν στις μεταρρυθμίσεις είναι κλεφταρματολοί...»; Και στις μεταρρυθμίσεις αυτές περιλαμβάνονταν η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, παρουσία μάνατζερ στα πανεπιστήμια (αυτούς δε λέμε και golden boy; )

Να λοιπόν που τίποτε δεν είναι τυχαίο. Ούτε καν οι δήθεν ανεξάρτητες φωνές στο διαδίκτυο. Έρχεται η ώρα που αποκαλύπτεται ποιος είναι ποιος ο καθένας και που σοφά η παροιμία προβλέπει:

Πες μου τους φίλους σου, να σου πω ποιος είσαι...

Και πέρα απ' αυτό. Το πιο προκλητικό όλων είναι να θέλει ο κάθε Θέμης που επέλεξε να ζει εκτός Ελλάδας να αναμορφώσει την Ελλάδα. Σωτήρας αυτόκλητος. Άντε παλικάρι μου να κοπιάσεις στην πατρίδα. Ο δρόμος είναι ανοιχτός και τα σκυλιά δεμένα. Να σε δούμε κι εσένα από κοντά πόσο άξιος είσαι. Και οι συνάδελφοί σου και οι φοιτητές σου. Και όχι από το απυρόβλητο να λιθοβολείς επί δικαίων και αδίκων. Γιατί τόσα χρόνια στα ξένα ξέχασες και μια ακόμη σοφή παροιμία του λαού σου:

Απ' έξω απ΄το χορό πολλά τραγούδια ξέρεις...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας