ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΔΙΩΞΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΗΣ ΔΟΕ

Αρ. Πρωτ: 1555

Αθήνα 19/11/2008

Προς

Τους Συλλόγους Εκπ/κών Π.Ε.

ΘΕΜΑ : «Πειθαρχική δίωξη εκπαιδευτικού, 20 χρόνια μετά»



Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καταγγέλλει κατηγορηματικά την ενέργεια του ΥΠΕΠΘ και του Προϊσταμένου του 4ου Γραφείου Διεύθυνσης Π.Ε. Κυκλάδων, σύμφωνα με την οποία ο εκπαιδευτικός Χρ. Παπαϊωάννου καλείται σε απολογία για άρθρο του που δημοσιεύτηκε (πριν 20 χρόνια !!) για το θεσμό των παρελάσεων.

Ο συνάδελφος καλείται σε απολογία και μάλιστα με έγγραφο που φέρει την ένδειξη «εμπιστευτικό», «επειδή τα αναγραφόμενα στο άρθρο του, εκδηλώνουν άρνηση αναγνώρισης του Συντάγματος και έλλειψη αφοσίωσης στην Πατρίδα και τη Δημοκρατία».

Η πρωτοφανής αυτή ενέργεια παραπέμπει σε εποχές καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μας, σε εποχές σκοταδισμού, σε εποχές ελέγχου των κοινωνικών φρονημάτων, σε εποχές που η επίσημη πολιτική ήταν οι εξορίες και η εξόντωση κάθε διαφορετικής φωνής.

Πρέπει να θυμίσουμε στο ΥΠΕΠΘ, ότι ο λαός μας και το εκπαιδευτικό κίνημα έχουν δώσει μάχες και νεκρούς για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, το δικαίωμα του κριτικού λόγου, την αποτίναξη του επιθεωρητισμού από τα σχολεία.

Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι δε μένουν απαθείς στις προσπάθειες επιβολής του αυταρχισμού και μαζικά στηρίζουν το συνάδελφό μας που κλήθηκε σε απολογία.

Η στάση του Υπουργείου αποδεικνύει έμπρακτα, όπως συνέβηκε και πέρυσι στην Γκράβα, ότι θέλει άβουλους και υποταγμένους εκπαιδευτικούς για να προωθήσει τις αντιεκπαιδευτικές αναδιαρθρώσεις. Αποδεικνύεται ότι πίσω από τα μεγαλεπήβολα λόγια για «την κοινωνία της γνώσης» και τα «έξυπνα σχολεία», πίσω από τις φανταχτερές και πανάκριβες διαφημίσεις του ΥΠΕΠΘ, κρύβεται η προσπάθεια για χτύπημα της παιδαγωγικής ελευθερίας στο σχολείο, η προσπάθεια μετατροπής των εκπαιδευτικών σε μοχλούς κοινωνικής επιλογής και διαφοροποίησης, η προσπάθεια για τη διαμόρφωση υποτακτικών συνειδήσεων.

Σήμερα οι εκπαιδευτικοί, οι μαθητές και οι γονείς αντιμετωπίζουν την υποχρηματοδότηση της παιδείας, την απόπειρα ιδιωτικοποίησής της, την εντατικοποίηση της σχολικής ύλης, τον εργασιακό και αυταρχικό μεσαίωνα. Απέναντι σ’ αυτή την πολιτική που μετατρέπει τη γνώση σε εμπόρευμα, τη συλλογική ελευθερία σε πειθαρχία στους ανωτέρους και τη δημοκρατία σε φόβο, όλοι μας έχουμε την ευθύνη να αντισταθούμε.

Το Δ.Σ. της ΔΟΕ καλεί τους εκπαιδευτικούς να δυναμώσουν τον κριτικό τους λόγο και την αγωνιστική στάση απέναντι σε κάθε αυθαιρεσία. Καλεί τους Συλλόγους διδασκόντων να υπερασπίζονται και να εδραιώνουν την παιδαγωγική ελευθερία σε κάθε σχολείο.

Καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει κάθε διοικητική ενέργεια σε βάρος του εκπαιδευτικού Χρ. Παπαϊωάννου.

Καλεί τους Συλλόγους, τις ομοσπονδίες και τα συνδικάτα να δυναμώσουν την ενότητά τους, για να διαμορφωθεί ένα πανεκπαιδευτικό – παλλαϊκό μέτωπο που θα αντιπαρατεθεί με το σύνολο της συντηρητικής πολιτικής.

Για το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε.

Ο Πρόεδρος Ο Γενικός Γραμματέας

Μπράτης Δημήτρης Μαντάς Κομνηνός
__________________
Εμείς τι σχόλιο να κάνουμε; Ας περιοριστούμε στην αναδημοσίευση από το site της Ομοσπονδίας...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας