SOS ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ GREENPEACE

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ISTHMOS.GR




Οι ακτιβιστές και το πλήρωμα του ιστορικού πλοίου της Greenpeace, Rainbow Warrior, γέμισαν με 200 σταυρούς το θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Αντίκυρας Βοιωτίας. Στην περιοχή λειτουργεί η εταιρία Αλουμίνιο της Ελλάδος και ενδέχεται να κατασκευαστεί λιθανθρακικός σταθμός. Η συμβολική αυτή δράση αποτελεί μέρος των δράσεων και εκδηλώσεων της Greenpeace κατά την παραμονή του Rainbow Warrior στην Ελλάδα.

Στην περιοχή αυτή ο Όμιλος Μυτιληναίου έχει ήδη λάβει θετική γνωμοδότηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για την κατασκευή μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο τον εισαγόμενο λιθάνθρακα. Σε περίπτωση που ο σταθμός αυτός τελικά κατασκευαστεί, θα εκπέμπει ετησίως τουλάχιστον 3.226.750 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2), όπως και άλλους επικίνδυνους, αέριους ρύπους με σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία των κατοίκων των περιοχών.

Και από οικονομική άποψη ωστόσο, η κατασκευή λιθανθρακικής μονάδας θα ζημιώσει εξαιρετικά τους έλληνες καταναλωτές. Το κόστος παραγωγής ενέργειας από λιθάνθρακα είναι ήδη συγκριτικά υψηλότερο από το αντίστοιχος κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.

Η Greenpeace πιστεύει ότι η κατασκευή και λειτουργία λιθανθρακικών μονάδων αποτελεί περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό έγκλημα. Η Ελλάδα θα χάσει οριστικά κάθε δυνατότητα να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να καταπολεμήσει τις κλιματικές αλλαγές.

Ταυτόχρονα οι καταναλωτές θα πληρώνουν για τη ρύπανση ενώ οι κάτοικοι των γύρω περιοχών θα αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας