ΑΠΕΡΓΙΑ - ΠΟΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΑΜΑ Πέμπτη 31 Ιούλη


Αύριο όπως διαβάσαμε θα πραγματοποιηθεί 24ωρη απεργία για το Πέραμα και πορεία των εργαζομένων στο Υπουργείο Απασχόλησης. Την απεργία κήρυξε το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ ως 24ωρη και παμπειραϊκή ενώ απεργία κήρυξε επίσης και το ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ.

Συγκεκριμένα, όπως διαβάσαμε στο σημερινό φύλλο του Ριζοσπάστη:

Με 24ωρη απεργία, αύριο Πέμπτη, οι εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης κλιμακώνουν τη σύγκρουση με τους φονιάδες τους και την πολιτική που τους οπλίζει το χέρι για να εκτελούν εν ψυχρώ εργάτες στους χώρους δουλειάς όπως τους «8» στο αμπάρι του αεράδικου πλοίου «FRIENDSHIPGAZ».

Οι απεργοί θα συγκεντρωθούν στις 10 π.μ. στην Ομόνοια και από εκεί με πορεία θα κατευθυνθούν στο υπουργείο Απασχόλησης. Στις 9 π.μ. θα γίνει προσυγκέντρωση στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά.

Οι εργάτες είναι αποφασισμένοι να επιβάλουν το διεκδικητικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει και τους εξασφαλίζει τη ζωή στους χώρους δουλειάς, ώστε να επιστρέφουν σώοι στις οικογένειές τους από το μεροκάματο.

Απαιτούν:

  • Να δημιουργηθεί μηχανισμός επανελέγχου του πιστοποιητικού «γκαζ φρι».
  • Να σταματήσει η υποβάθμιση και αποδιοργάνωση των μεικτών Επιτροπών Ελέγχου και να στελεχωθούν με επιστημονικό προσωπικό και υλικοτεχνικά μέσα.
  • Δημιουργία κρατικού Σώματος τεχνικών Ασφαλείας και χημικών Ναυτιλίας.
  • Πλήρη επάνδρωση και εξοπλισμό του Ιατρείου της Ζώνης και του Πυροσβεστικού Σταθμού με επιστημονικό προσωπικό πλήρως ειδικευμένο και όλο τον απαραίτητο ειδικό εξοπλισμό.
  • Να σταματήσουν οι δικαστικές αρχές να βγάζουν «καρμπόν» απαλλακτικές αποφάσεις γι' αυτούς που παραπέμπονται για παραβιάσεις των μέτρων ασφαλείας.
  • Δημιουργία Σχολών Εκπαίδευσης και Ειδίκευσης των εργαζομένων. Επαναφορά και εφαρμογή του νόμου 2642 για το Μητρώο Ναυπηγοεπισκευαστικών Επιχειρήσεων.
  • Αφαίρεση από τη Νομαρχία της άδειας λειτουργίας όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων.
  • Να αναλάβει η πολιτεία την οικονομική στήριξη των οικογενειών των νεκρών συναδέλφων και τα πρώτα αναγκαία τους έξοδα.


Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα σωματεία της Ζώνης αναφέρουν:

«Για εμάς είναι ξεκάθαρο και αποτυπωμένο με τον χειρότερο τρόπο στο πετσί μας ότι οι αιτίες του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται σε βάρος μας είναι η προσπάθεια της εργοδοσίας (εφοπλιστών και εργολάβων) να μειώσει το κόστος και να αυξήσει την κερδοφορία της». Καταγγέλλουν ως ηθικούς αυτουργούς για το ασταμάτητο και ατιμώρητο έγκλημα σε βάρος τους τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζουν: «Τα σωματεία μας είναι αποφασισμένα να συνεχίσουν τον αγώνα για την ασφάλεια της υγείας και της ζωής στους χώρους δουλειάς, κλιμακώνοντας τη δράση μας».

Εμείς, ως HOMA EDUCANDUS, έχοντας στενούς δεσμούς με τους χώρους εργασίας των πλοίων, συμμετέχουμε ολόψυχα στο κάλεσμα των σωματείων της Ζώνης και καλούμε κι εμείς σε συμμετοχή όλους τους εργαζομένους στην αυριανή πορεία για να δηλώσουμε και έμπρακτα πως είμαστε αλληλέγγυοι με τα αιτήματά τους.

Όσο στο Πέραμα ή σε όποιον άλλο χώρο δουλειάς ρέει αίμα εργαζομένων, είναι ντροπή για όλους μας. Δε ζούμε πια στην εποχή της γαλέρας. Η ανθρώπινη ζωή και η προστασία της είναι το ύψιστο ανθρώπινο δικαίωμα. Οφείλουμε να αγωνιστούμε ώστε να μην υπάρχει μόνο στα χαρτιά αλλά και να γίνει πράξη σε όλους τους τομείς και φυσικά και στον τομέα της εργασίας.



Δεν μπορεί στο σημερινό "πολιτισμένο" κόσμο μας να πηγαίνουν οι άνθρωποι για να βγάλουν το ψωμί τους και να τους βγάζουν τους ίδιους με φέρετρα. Εδώ και τώρα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα ώστε να μην κλάψουν άλλα ματάκια το γιο, τον πατέρα, το σύζυγο, τον αδερφό.

Λύση δεν είναι να διαφημίζουν εκ των υστέρων πως θα προσλάβουν τα ορφανά του κάθε αδικοσκοτωμένου εργάτη... Λύση είναι να μην ξανασκοτωθεί και να μη σακατευτεί κανένας εργάτης και κανένας εργαζόμενος στο χώρο της δουλειάς του. Δε ζούμε και πολύ περισσότερο δεν πρέπει να πεθαίνουμε για να εργαστούμε... αλλά εργαζόμαστε για να ζούμε. Η εργασία είναι κοινωνικό αγαθό και δικαίωμα και όχι μινώταυρος που καταπίνει ανθρώπους για να παράγει αγαθά. Πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος και όχι το χρήμα:

ΠΑΝΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΜΕΤΡΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ

Και ειδικά ο άνθρωπος που συμμετέχει στην παραγωγική διαδικασία και αποτελεί στυλοβάτη της κοινωνικής ζωής. Ο άνθρωπος που δυστυχώς είδαμε κατ' επανάληψη να ποτίζει το μινώταυρο του κέρδους. Ο άνθρωπος που όταν προχτές βουρκωμένος διαμαρτυρήθηκε για το θάνατο οκτώ συναδέλφων του, βρέθηκε αντιμέτωπος με τις δυνάμεις καταστολής και ψεκάστηκε με τα χημικά.



Γι' αυτό αύριο, Πέμπτη, 31 Ιουλίου 2008, οφείλουμε να είμαστε όλοι στις 10 το πρωί στην Ομόνοια. Να απαιτήσουμε και μέτρα για την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς και να διαμαρτυρηθούμε για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται οι εργατικοί αγώνες στη χώρα μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας