Άνοιξε η Λήδρας! Ιστορική μέρα για την Κύπρο


Μια ιστορική μέρα σήμερα για το πολύπαθο νησί της Αφροδίτης. Έπειτα από δεκαετίες άνοιξε επιτέλους ο εμπορικότερος δρόμος της πόλης, η οδός Λήδρας, ενώνοντας την ελεύθερη Λευκωσία με την κατεχόμενη.

Όλοι καταλαβαίνουν την τεράστια σημασία του γεγονότος και ειδικά όσοι έχουν περπατήσει το δρόμο αυτό στο παρελθόν νιώθουν βαθιά συγκίνηση από την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου. Το φρικτό συναίσθημα να φτάνεις σε στρατιωτικό φυλάκιο και να σου λένε ΑΛΤ! ενώ βαδίζεις στην καρδιά μιας σύγχρονης πόλης, δε θα το δοκιμάζουν πια οι άνθρωποι που θα περνάνε από κει.

Βέβαια το άνοιγμα της Λήδρας δε λύνει αυτόματα το Κυπριακό. Είναι όμως ένα θετικό βήμα που γέμισε ενθουσιασμό τους κατοίκους της Λευκωσίας ένθεν και ένθεν της πράσινης γραμμής.

Χιλιάδες άνθρωποι συνέρρευσαν σήμερα και από τις δυο μεριές της πόλης για να χαρούν το μεγάλο κατόρθωμα και να ενώσουν τα όνειρά τους για μια Κύπρο ενωμένη και πάλι. Από το σημερινό Φιλελεύθερο αναδημοσιεύουμε τα χαρακτηριστικά στιγμιότυπα:


Λευκωσία: Με το άνοιγμα της διόδου της οδού Λήδρας πλήθος κόσμου πέρασε από τη μια πλευρά της Λευκωσίας στην άλλη, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που απλώς περπάτησαν τα περίπου εβδομήντα μέτρα της Πράσινης Γραμμής. Ανάμεσα σε αυτούς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος χαρακτήρισε το άνοιγμα της Λήδρας συμβολικό. «Συμβολίζει», είπε, «την αποφασιστικότητα των δύο κοινοτήτων να προχωρήσουν και να βρουν την λύση ώστε να επανενωθεί το νησί μας». «Αυτό που έγινε σήμερα», κατέληξε ο κ. Βασιλείου, «συμβολίζει ότι το τείχος θα πέσει». Ο πρώην Δήμαρχος Λευκωσίας Λέλλος Δημητριάδης χαρακτήρισε συγκινητική τη σημερινή ημέρα. «Αυτό που έγινε σήμερα», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, «είναι κάτι που πολεμούσαμε για χρόνια εγώ και ο Μουσταφά Ακιντζι». Ωστόσο, η διάνοιξη της Λήδρας δεν αποτελεί τη λύση του Κυπριακού τόνισε ο κ. Δημητριάδης και πρόσθεσε: «Το τείχος είναι εδώ, αυτό που έγινε σήμερα είναι μια ρωγμή και με τις πολλές ρωγμές το τείχος θα πέσει».

Συναισθήματα συγκίνησης εξέφρασαν και οι απλοί πολίτες αλλά και αρκετοί από τους καταστηματάρχες της περιοχής.

Ο Χρύσανθος Τροκκούδης καταστηματάρχης εδώ και 42 χρόνια στην περιοχή, ανέφερε ότι «το άνοιγμα της οδού Λήδρας είναι ό,τι καλύτερο για το καλό του τόπου». Εκφράζοντας τα αφάνταστα, όπως είπε, συναισθήματα χαράς που νιώθει σήμερα, ο κ. Τροκκούδης εξέφρασε την πίστη του στην προσέγγιση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Ο Τ/κ Σατίχ Αχμέτ από την Ομορφίτα, θυμάται όταν μετά το 1968 άνοιξε ο δρόμος στο πλαίσιο των συνομιλιών Κληρίδη - Ντενκτάς και η διέλευση επιτρεπόταν για τους Τ/κ που διατηρούσαν κατάστημα στην υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση Λευκωσία. «Πηγαινοερχόμασταν τότε, αλλά το 1974 έκλεισε ξανά ο Μακρύδρομος».

Κρατώντας στα χέρια του φωτογραφίες από το 1956 με Τ/κ και Ε/κ να εργάζονται στα ίδια μαγαζιά, ο κ. Αχμέτ θυμάται όλους τους Ε/κ φίλους του και δηλώνει συγκινημένος για τη σημερινή ημέρα.

Ανάμεσα σε αυτούς που πέρασαν στις ελεύθερες περιοχές, ήταν και ο 53χρονος Αχμέτ Τζαμάλ, ο οποίος δήλωσε ότι «θέλουμε να ανοίξουν περισσότεροι δίοδοι μέχρι που δεν θα υπάρχουν δίοδοι μεταξύ μας».

Η Τ/κ Ατιλέ Καμίλ 61 ετών από την Πάφο και η οποία τώρα διαμένει στην κατεχόμενη Λευκωσία, εξέφρασε την συγκίνηση της από τη σημερινή ημέρα ενώ είπε: «Θέλουμε να φύγουν τα οδοφράγματα και να είμαστε όπως ήμασταν παλιά».

Τους δρόμους που περπατούσε παλιά θυμήθηκε και ο 83χρονος Ε/κ Νίκος Γεωργιάδης. Ωστόσο, σημείωσε ότι «με το άνοιγμα της Λήδρας δεν λύεται το Κυπριακό, όλα εξαρτώνται από την Τουρκία».

Μια από τις πολλές και μικρές όμορφες στιγμές της σημερινής ημέρας, ήταν και η συνάντηση ενός Ε/κ και ενός Τ/κ λαχειοπώλη με τη Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου και τον λεγόμενο δήμαρχο της κατεχόμενης Λευκωσίας Τζεμάλ Μπολουτογλουλαρί, σε καφετέρια στις ελεύθερες περιοχές.

Οι δύο λαχειοπώλες, αντάλλαξαν στο τραπέζι της κ. Μαύρου και του κ. Μπολουτογλουλαρί, λαχεία, και δεσμεύτηκαν αν αυτά κερδίσουν, να δώσουν τα χρήματα για την πόλη τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

1 σχόλιο:

  1. Φοβάμαι πως εκεί θα μείνουμε. Στο άνοιγμα της οδού Λήδρας και που οι ΟΗΕδες ήθελαν να το παρομοιάσουν με το γκρέμισμα του τείχους στο Βερολίνο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας