Soul music... Η Μπέτι Λαβέτ στην Ελλάδα!


Betty Lavette. Μια μεγάλη κυρία της μουσικής. Το ερχόμενο Σάββατο θα έχουμε τη χαρά να την απολαύσουμε επιτέλους ζωντανά. Όπως διαβάσαμε στο ΕΘΝΟΣ:

Το Σάββατο 29 Μαρτίου θα εμφανιστεί στο «Fuzz Club» στην Αθήνα και την επόμενη βραδιά στο κλαμπ «Ρrincipal» στη Θεσσαλονίκη.

Η Λαβέτ έχει κιόλας πίσω της πάνω από τέσσερις δεκαετίες καριέρα στη μουσική. Στο ρυθμικό μπλουζ συγκεκριμένα ή πιο γνωστή ως μουσική σόουλ. Το πρώτο της δισκάκι κυκλοφόρησε στα 1962. Χρειάστηκαν όμως είκοσι χρόνια ώσπου να κάνει το πρώτο άλμπουμ, το «Τell Me Α Lie». Και σχεδόν άλλα τόσα (2005) για να γνωρίσει τη δόξα. Α, δεν είναι καθόλου λίγα 43 χρόνια προσπάθειας για να φτάσεις στην κορυφή. Κι όταν αυτό συμβαίνει σε εποχές με αστέρες της στιγμής... ε, αξίζει τον κόπο να γνωρίσεις καλύτερα το φαινόμενο Λαβέτ. Διαβάζοντας τις κριτικές του σήμερα για την αφροαμερικανίδα τραγουδίστρια, τουλάχιστον λες πως άξιζε τον κόπο να περιμένει τόσα χρόνια. Κρίμα μόνο στο κοινό... Γιατί κακά τα ψέματα. Άλλες ευκαιρίες θα της είχαν δοθεί αν υπήρχε η αναγνώριση νωρίτερα. Τώρα πια η κυρία Λαβέτ μπορεί να κάθεται στο θρόνο της καλύτερης τραγουδίστριας της μπλουζ:

Το 2007 η Λαβέτ βραβεύτηκε ως «η καλύτερη ερμηνεύτρια μπλουζ μουσικής» από τους αναγνώστες του περιοδικού «Λίβινγκ Μπλουζ». Στην ψηφοφορία του εντύπου πήραν μέρος οι συντάκτες αλλά και οι αναγνώστες του. Το 2006 βραβεύτηκε από το «Ιδρυμα Ρυθμικού Μπλουζ» για τη συνολική πορεία της στη μπλουζ μουσική. Το 2005 πήρε το βραβείο της «Καλύτερης Μπλουζ τραγουδίστριας» από τη διαδικτυακή ένωση κριτικών της μπλουζ μουσικής.

όπως διαβάζουμε στο ΕΘΝΟΣ, αλλά τι περιθώρια υπάρχουν για αξιοποίηση του ταλέντου της; Ευτυχώς τουλάχιστον θα έχουμε τη χαρά να την απολαύσουμε ζωντανά. Κάτι είναι κι αυτό.

Στο you tube μπορείτε να πάρετε μια πρώτη γεύση όσοι δεν έτυχε μέχρι στιγμής να την ακούσετε:


Κάντε και τη σύγκριση με το χτες της στο ίδιο τραγούδι


Σαφώς η εξέλιξη υπήρξε θεαματική. Δεν ήταν δηλαδή καθόλου τυχαίο που άργησε η αναγνώριση. Όπως λέει και η ίδια για τη σόουλ:


Και τι είναι η μουσική σόουλ; Ρυθμικό μπλουζ που δεν μπορείς να το τραγουδήσεις αν δεν έχεις ψυχή όταν ανεβαίνεις στην πίστα.Και φαίνεται πως η δική της ψυχή έκανε μεγάλες διαδρομές για να φτάσει ως εδώ που έφτασε.

Ακούστε ακόμη: Close As I'll Get To Heaven





Αλλά και ένα παλιό της εξαιρετικό (δυστυχώς χωρίς ζωντανή εικόνα...) bettye lavette-only your love can save me-1965-

Και πάλι μια σύγκριση με το σήμερα... για μένα είναι πολύ πιο ώριμη η φωνή της και η ερμηνεία της τώρα. Σαν το παλιό καλό κρασί:Bettye Lavette - You Don't know me at all

Και νομίζω πως αυτός είναι και ένας τίτλος που ταιριάζει στην περίεργη διαδρομή που ακολούθησε ως την κορυφή... Κάτι τέτοιο πρέπει να σκεφτόταν αυτά τα 40 χρόνια που κράτησε το "σκαρφάλωμα"...

Ακούστε και ένα ακόμη (κυριολεκτικά ακούστε... μη δείτε καθόλου... )Bettye Lavette - He Made a Woman Out Of Me



Και ένα μικρό αφιέρωμα στη soul:

Powered by eSnips.com


1 σχόλιο:

  1. Ομολογώ πως δεν την γνώριζα, άλλα με συνεπήρε απόψε η φωνή της...

    Πραγματικά καταπληκτική φωνή. Μεστή φωνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας