Η πόλη ντύθηκε στα λευκά

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ BLOG ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ


Επιτέλους η πόλη ντύθηκε στα λευκά! Η χαρά μικρών και μεγάλων δεν κρυβόταν με τίποτα σήμερα. Τα παιδιά όπως όλοι γνωρίζουν λατρεύουν όσο τίποτε το χιόνι, και οι μεγάλοι... αυτοί ξαναγίνονται παιδιά κάθε φορά που βλέπουν χιόνι. Οπότε όλοι σήμερα είχαν γιορτές και πανηγύρια.

Χιονοπόλεμοι άναψαν σε πλατείες και δρόμους, χιονάνθρωποι στήθηκαν σε αυτοκίνητα και μπαλκόνια. (Τον δικό μου τον έβαλα στο παράθυρο της κουζίνας για να τον βλέπω όλη μέρα, χάνονται τέτοιες ευκαιρίες; )


Για να είμαστε βέβαια ειλικρινείς (που πρέπει να είμαστε πάντα) η μισή χαρά των παιδιών ήταν για το χιόνι και η άλλη μισή... ξέρετε δα, το είπε και η τηλεόραση, το έγραψαν και στο ίντερνετ:

Κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 18/2/2008: Κλειστά θα παραμείνουν τη Δευτέρα 18/2/2008 όλα τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της νομαρχίας Αθηνών, της νομαρχίας Πειραιά, όπως επίσης της Ανατολικής και Δυτικής Αττικής. Στην υπόλοιπη χώρα κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία στους νομούς Αργολίδας, Αρκαδίας, Εύβοιας, Ηρακλείου, Κορινθίας, Κυκλάδων, Λακωνίας και Χανίων καθώς και στην περιοχή του Πηλίου. Συνιστούμε πάντως στους άμεσα ενδιαφερόμενους να επικοινωνούν με τις αρμόδιες νομαρχίες και τους δήμους για επιβεβαίωση των παραπάνω πληροφοριών.

πηγή: http://www.meteo.gr/ Καταχωρήθηκε: 17/02/2008 18:20



Βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το χιόνι δεν είναι χαρά για όλους. Τέτοιες μέρες θα πρέπει να νοιαζόμαστε λίγο περισσότερο τα αδέσποτα ζωάκια. Λίγο φαγάκι και λίγο νεράκι είναι νομίζω εύκολο για όλους να προσφέρουν στα καημένα τα ζωντανά που ταλαιπωρούνται πολύ με αυτές τις συνθήκες.

Οι μεγάλοι μάλιστα θα πρέπει φέτος ειδικά να νοιαστούμε και για τα ζωάκια που έμειναν χωρίς σπιτάκι μετά τις μεγάλες φωτιές του καλοκαιριού. Για δείτε την παρακάτω εικόνα. Και μην ξεγελαστείτε πως πρόκειται για φυλλοβόλα δέντρα. Είναι δυστυχώς καμένα δέντρα, πεύκα και έλατα της κατακαημένης της Πάρνηθας, του μέχρι πέρυσι πνεύμονα της πόλης μας:

Ακόμη και το χιόνι δεν μπορεί να καλύψει τη μαυρίλα που άφησαν πίσω τους οι φλόγες.

Μαυρίλα στον τόπο, μαυρίλα και στις καρδιές μας.

Όμως η φωτιά άφησε και χωρίς "στέγη" τα ζώα του δάσους. Ειδικά μάλιστα για την Πάρνηθα θα πρέπει να θυμηθούμε όλοι μας πως αποτελεί τόπο κατοικίας για τα γλυκύτατα εκείνα ζωάκια, τα ελαφάκια. Η ζωή τους μετά το περασμένο καλοκαίρι έχει γίνει πολύ δύσκολη. Και τώρα με το χιόνι ακόμη πιο βασανιστική καθώς είναι αδύνατον να βρουν τροφή.

Σήμερα, σερφάροντας στο ίντερνετ, βρήκα τις εξής ενδιαφέρουσες πληροφορίες:

(6 Δεκεμβρίου 2007)

"Οι πρώτες χιονοπτώσεις του φετινού χειμώνα, που έκαναν την εμφάνισή τους στην Αττική τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, έντυσαν την καμένη Πάρνηθα με λευκό μανδύα, δημιουργώντας μια εικόνα σκληρής αντίθεσης.

Από τη μια ο θάνατος κι από την άλλη η ζωή. Λιγοστά αυτοκίνητα στον παγωμένο δρόμο κι ελάχιστοι -σχεδόν κανείς- έξω να παίζει με το φρέσκο χιόνι, καθώς η κακοκαιρία και ο ισχυρός παγωμένος βοριάς δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια.

Οι λιγοστοί «εραστές» της Πάρνηθας σφίγγουν δυνατά τα παλτό τους. «Μπορεί το χιόνι κάπως να μετρίασε την εικόνα της κόλασης, αλλά το τοπίο παραμένει θλιβερό», μας λέει ο Κώστας Κωστόπουλος, φυσιολάτρης και κάτοικος των δυτικών προαστίων που ανεβαίνει στην Πάρνηθα «όποτε βρω ευκαιρία».

Γύρω οι νιφάδες στροβιλίζονται και καλύπτουν τα πάντα, χώμα, δρόμους, πινακίδες, το κλειστό περίπτερο στην Αγία Τριάδα.

Ο Βαγγέλης Σπανός διασχίζει με ένα τζιπ προσεκτικά το παγωμένο οδόστρωμα. Ανέβηκε -μας λέει- για να ταϊσει τα ελάφια. «Τους φέραμε ψωμάκι και μήλα σήμερα που κάνει κρύο. Ερχόμαστε συχνά μετά την πυρκαγιά και τα ταϊζουμε». Χθες όμως δεν εντόπισαν ούτε ένα. «Ισως κρύβονται λόγω του κρύου».

Από το δασαρχείο μάς πληροφορούν πως πριν από περίπου έναν μήνα ολοκληρώθηκε η περίοδος του ζευγαρώματος και τώρα τα θηλυκά και τα μικρά σχηματίζουν αγέλες για τη διαχείμαση, ενώ τα αρσενικά μικρές ομάδες.

Κατεβαίνουν σε χαμηλότερα υψόμετρα κι αναζητούν καταφύγια στα άκαυτα σημεία, που είναι προφυλαγμένα από τους βόρειους ανέμους. Με τη βοήθεια ενός συνεργείου του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού φτάνουμε μέχρι τη Μόλα, μια περιοχή μετά τον Αγιο Πέτρο που έμεινε σε μεγάλη έκταση ανέπαφη από τη φωτιά. Εδώ σε ένα ξέφωτο μαζεύονται συνήθως ελάφια, μας λένε οι φύλακες.

Χθες όμως κανένα ίχνος από τα πανέμορφα ζώα, ούτε μια πατημασιά στο φρέσκο χιόνι. «Να γράψετε να μη μαζεύει ο κόσμος τα μανιτάρια. Είναι τροφή για τα ελάφια», μας λένε. «Και να μην τα ταϊζουν. Θα χάσουν στο τέλος την άγρια φύση τους»...

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΗΣ ΕΘΝΟΣ (Από κει είναι και οι φωτογραφίες της χιονισμένης - καμένης Πάρνηθας)

Ελπίζω όλοι να προσέξατε τα τελευταία λόγια του άρθρου. Τις συμβουλές από τους φύλακες του δασαρχείου. Θα θυμάστε σίγουρα πως τα ίδια μας είχαν πει και στο ζωολογικό πάρκο πέρυσι. Στα ζώα δεν επιτρέπεται να δίνουμε ό,τι τροφή θέλουμε. Και γενικά θα πρέπει να ρωτάμε πρώτα ειδικούς αν θέλουμε πραγματικά να τα βοηθήσουμε και όχι να τους κάνουμε κακό. Δε φτάνει μόνο η καλή θέληση. Πρώτο και κύριο είναι η γνώση. Και ξέρετε τι έλεγε ένας αρχαίος σοφός, ο Σωκράτης;

"Ουδείς εκών κακός."

Κατά λέξη θα πει: Κανένας με τη θέλησή του δεν είναι κακός. Η βαθύτερη όμως ερμηνεία αυτού του ρητού είναι πως η αρετή είναι γέννημα της γνώσης και της σοφίας. Προσέξτε, της αληθινής γνώσης και της πραγματικής σοφίας. Όσο δηλαδή περισσότερο ο άνθρωπος γνωρίζει την αλήθεια, τόσο καλύτερος γίνεται και στη συμπεριφορά του. Και τούτο έχει ιδιαίτερη αξία σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος. Αυτός είναι εξάλλου ο λόγος που και το σχολείο κάνει ό,τι μπορεί για να διδάξει στα παιδιά το πώς πρέπει να φροντίζουμε το περιβάλλον.

Αυτός και ο σκοπός της προχτεσινής μας επίσκεψης στη Helmepa αλλά και του προγράμματος "Μεσόγειος - SOS" που παρακολουθήσαμε στο σχολείο. Ελπίζω να πήρατε πολύτιμες γνώσεις και από τα δύο και όπως σας ζήτησε και ο υπεύθυνος της Helmepa να βοηθήσετε και εσείς στη ενημέρωση των ανθρώπων με κάθε τρόπο. Να καταλάβουν όλοι πως αν θέλουμε να νιώθουμε χαρές σαν και αυτές που μας πρόσφερε σήμερα το χιόνι, χαρές που μόνο η φύση μπορεί να μας προσφέρει, θα πρέπει κι εμείς να την αγαπάμε και να τη φροντίζουμε. Αλλιώς, αντί για το χαρούμενο προόσωπό της θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το θυμό και την οργή της. Κι αυτό, πιστέψτε με, δε θα αρέσει σε κανέναν μας. Οι φωτογραφίες της Πάρνηθας είναι μια μικρή απόδειξη. Της Πάρνηθας που ακόμη και το χιόνι δεν κατάφερε να καλύψει την εικόνα της φρίκης...


___________________
  • Το blog ΜΙΚΡΑ ΤΕΡΑΤΑΚΙΑ είναι ο ιστοχώρος των μαθητών της Στ΄τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Σμύρνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας