Συγκέντρωση στα Προπύλαια - Πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία: Σάββατο 12μμ



Μπροστά στις πολύ σοβαρές εξελίξεις που διαμορφώνονται στα Βαλκάνια, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναπτύσσουν πολύμορφες και πολύπλευρες δραστηριότητες.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι Οργανώσεις Αθήνας, Πειραιά, Αττικής, Σπουδάζουσας Αθήνας και ΤΕΙ Λεκανοπεδίου της ΚΝΕ, μαζί με τις Κομματικές Οργανώσεις Αθήνας και Πειραιά του ΚΚΕ διοργανώνουν συγκέντρωση σήμερα Σάββατο 23 Φλεβάρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Προπύλαια.

Θα ακολουθήσει πορεία προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε άλλες πόλεις

Πικετοφορία για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια διοργανώνουν η ΝΕ Χανίων του ΚΚΕ και το ΝΣ Χανίων της ΚΝΕ την Τρίτη 26 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.

Εκδήλωση - συζήτηση για τα Βαλκάνια

Τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Stanley»

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει τη Δευτέρα 25 Φλεβάρη, στις 6 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Stanley» (πλ. Καραϊσκάκη), στη συζήτηση που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, με τη συμμετοχή κοινωνικών και πολιτικών παραγόντων της χώρας. «Για να ανταλλάξουμε απόψεις σχετικά με τις επικίνδυνες εξελίξεις που διαμορφώνουν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και επεμβάσεις στα Βαλκάνια με την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και το όνομα της FYROM», γράφεται χαρακτηριστικά στη σχετική πρόσκληση. Και παραπέρα τονίζεται η ανάγκη «να συμβάλουμε με τον προβληματισμό και τη δράση μας στην ανάπτυξη του λαϊκού αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Φλερτάρει με τη «διπλή ονομασία»

Σφυγμομετρεί τις αντιδράσεις για την αποδοχή της νέας πρότασης Νίμιτς

που συνιστά λύση «διπλής ονομασίας»

Στόχος είναι μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ξεχνώντας τη θέση για «μία σύνθετη ονομασία»...

Στην αποδοχή της φόρμουλας Νίμιτς για «διπλή ονομασία» προσανατολίζεται η κυβέρνηση, σφυγμομετρώντας ταυτόχρονα τις αντιδράσεις της «κοινής γνώμης» σε μια τέτοια λύση της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση επιλέγει την αποδοχή και νομιμοποίηση των τετελεσμένων στο θέμα αυτό, περισώζοντας ταυτόχρονα τα προσχήματα για το εσωτερικό της χώρας και αποφεύγοντας τη δημιουργία «κρίσης» στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με το «περιφερειακό ρόλο» που διεκδικεί η εγχώρια άρχουσα τάξη στην ευρύτερη περιοχή.

Ενδείξεις που ενισχύουν την παραπάνω εκτίμηση αποτελούν:

Πρώτον, ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε ως βάση συζήτησης τη νέα πρόταση Νίμιτς, που δεν είναι παρά μια λύση «διπλής ονομασίας».

Δεύτερον, ότι τελευταία αναφέρει διαρκώς ότι στόχος της είναι «μια αμοιβαία αποδεκτή λύση», αποσιωπώντας ότι αυτή πρέπει να είναι «μία σύνθετη ονομασία», όπως έκανε μέχρι πρόσφατα.

Τρίτον, τοποθετούμενη χτες στην ουσία της πρότασης Νίμιτς η κυβέρνηση περιορίστηκε να επισημάνει ότι υπάρχουν σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν, αποφεύγοντας να αποδοκιμάσει τη φόρμουλα της «διπλής ονομασίας» που προτείνει ο Αμερικανός διαμεσολαβητής.

Ηδη η κυβέρνηση φαίνεται να ρίχνει το βάρος της στις διαπραγματεύσεις στην επιλογή ενός ονόματος με γεωγραφικό προσδιορισμό που, σύμφωνα με την πρόταση Νίμιτς, θα ισχύει στους διεθνείς οργανισμούς, στις διεθνείς συμβάσεις και στα διαβατήρια των κατοίκων της γειτονικής χώρας, θεωρώντας περίπου δεδομένο ότι το συνταγματικό όνομα της ΠΓΔΜ («Δημοκρατία της Μακεδονίας») θα χρησιμοποιείται στις διμερείς σχέσεις της με τις άλλες χώρες, όπως συμβαίνει μέχρι τώρα από περίπου 130 χώρες.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επίσημα ωστόσο η κυβέρνηση δεν αποδέχεται τη «διπλή ονομασία», σημειώνοντας ότι πρόκειται για «αντικείμενο διαπραγμάτευσης», ενώ υπενθυμίζει τη θέση της για άσκηση βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην περίπτωση που δεν υπάρξει λύση στο θέμα της ονομασίας μέχρι τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στις αρχές Απρίλη.

«Η πρόταση (σ.σ. Νίμιτς) έχει σημεία τα οποία δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτά, ως έχουν. Υπάρχουν άλλα σημεία τα οποία χρήζουν αποσαφηνίσεως. Και άλλα σημεία που κατ' αρχάς θα μπορούσαν να γίνουν δεκτά υπό ορισμένες προϋποθέσεις. Δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο και δεν θα πω τίποτε περισσότερο», ήταν το γενικό σχόλιο που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις για τη στάση της κυβέρνησης στην πρόταση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ. Σε άλλο σημείο ο Θ. Ρουσόπουλος υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε αυτή τη δύσκολη διαπραγμάτευση με στόχο να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση». Στη δημοσιογραφική επισήμανση γιατί παραλείπει η κυβέρνηση στις τελευταίες τοποθετήσεις της τη θέση για μία σύνθετη ονομασία που θα ισχύει παντού, ο εκπρόσωπος περιορίστηκε να δηλώσει ότι «δεν επαναλαμβάνει πολλά πράγματα χάριν οικονομίας χρόνου»!...

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι η μη λύση στο θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ σημαίνει μη πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. «Το καταλυτικό στάδιο για τη διαπραγμάτευση είναι η στιγμή που θα συζητηθεί στο ΝΑΤΟ αν θα σταλεί πρόσκληση στη γειτονική χώρα. Αυτό θα γίνει στις 6 Μαρτίου», είπε ο Γ. Κουμουτσάκος (στον «Αλφα 9,89»), συμπληρώνοντας ότι «το αποτέλεσμα πάντως θα είναι γνωστό, δηλαδή καταλήγει με τη σαφή τοποθέτηση ότι μη λύση ως τότε σημαίνει και μη πρόσκληση της γειτονικής χώρας για ένταξη». Ταυτόχρονα, άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση ποντάρει στη συνέχιση της αδιάλλακτης στάσης των Σκοπίων ώστε να δικαιολογήσει τις επιλογές της στα μάτια των «συμμάχων». «Πρέπει να δούμε ποια θα είναι η αντίδραση των Σκοπίων γιατί βλέπω να υπάρχει μεγάλη ένταση, ανησυχία για το πώς θα αντιδράσουν. Θα δούμε το τι θα γίνει από εκεί», είπε με νόημα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες με επίκληση του «Σκοπιανού» λέγοντας ότι «η κυβέρνηση εξελέγη για να διαχειριστεί όλα τα θέματα, είτε εξωτερικής είτε εσωτερικής πολιτικής».

Πάντως, στελέχη της ΝΔ έχουν ήδη μπει στη λογική της ονοματολογίας και εκφράζουν την προτίμησή τους για κάποια από τα πέντε ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς. «Οι τρεις ονομασίες που έχουν πέσει στο τραπέζι απορρίπτονται a priori από εμάς χωρίς συζήτηση, οι δύο ονομασίες που παραμένουν στο τραπέζι, το "Δημοκρατία Νέας Μακεδονίας" και "Δημοκρατία της Ανω Μακεδονίας", είναι δύο που συζητάμε κατά κάποιο τρόπο», δήλωσε (στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ) ο γγ της ΚΟ, Γ. Τραγάκης. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι όλοι οι βουλευτές της ΝΔ στηρίζουν τις επιλογές της κυβέρνησης «και οφείλουν να το κάνουν διότι έχουμε πρόσφατη λαϊκή εντολή». Από την πλευρά του ο Γ. Ορφανός επισήμανε με νόημα ότι «έχουμε ζητήσει μια λύση που θα έχει ένα όνομα για όλες τις χρήσεις».

Μήνυμα στον Νίμιτς


Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση έχει καταλήξει στις «παρατηρήσεις» της επί της πρότασης Νίμιτς, επιβεβαιώνοντας ότι την αποδέχεται ως βάση διαπραγμάτευσης. «Πριν από λίγο δόθηκαν οδηγίες στον διαπραγματευτή πρέσβη κ. Α. Βασιλάκη να επικοινωνήσει με τον προσωπικό απεσταλμένο του ΓΓ του ΟΗΕ, κ. M. Nimetz, για να τον ενημερώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση μετά από ενδελεχή μελέτη έχει καταλήξει στις αντιρρήσεις, τις επισημάνσεις και τις προτεινόμενες αλλαγές επί της πρότασής του», δήλωσε ο Γ. Κουμουτσάκος.

ΠΗΓΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ: Εφημερίδα Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας