Φωταψίες της Άλλης Όχθης




Εικόνα από το studio


Μια εκπομπή μουσικής ιχνογραφίας, μια ιχνηλασία στα τοπία της μουσικής μας παράδοσης. Ιχνηλασίες ακουσμάτων ψυχής που αναζητούν τους απόηχους της αυθεντικότητας στο σύγχρονο φορτίο της μουσικής μας παράδοσης. Μια εκπομπή που ιχνηλατεί ήχους και μουσικές στα όρια των αποσιωπήσεων της μνήμης και της εποχής, αναζητώντας την υπέρβαση των ορίων και των όρων που τυποποιούν την προσέγγισή τους. Ένα ηχητικό ταξίδι έγερσης λησμονημένων ακουσμάτων κι αισθημάτων.

Το υλικό της εκπομπής αντλεί από το σύνολο της παραδοσιακής μας μουσικής, διαβαίνοντας συχνά τα γεωγραφικά σύνορα, αναζητώντας γέφυρες που μαρτυρούν τις πολιτιστικές ωσμώσεις με τους γείτονες λαούς. Οι «Φωταψίες» σμίγουν τις γνωστές αλλά και τις δυσεύρετες μουσικές καταγραφές, αξιοποιώντας και ανέκδοτες ηχογραφήσεις από ένα πλούσιο προσωπικό αρχείο. Παράλληλα αντλούν από μια πλούσια προσωπική ηχοθήκη με φυσικούς ήχους διαφόρων χώρων σε όλη την Ελλάδα, τους οποίους, ανάλογα με το εκάστοτε θέμα, χρησιμοποιούν στη δραματουργία της εκπομπής.

Ο λόγος της εκπομπής αξιοποιεί είτε τη στιχουργική των ίδιων των τραγουδιών, είτε τις έντυπες καταγραφές του δημοτικού μας τραγουδιού, σε ένα συνταίριασμα με τον ποιητικό, βιωματικό λόγο. Ο λόγος σαν σχόλιο, γέφυρα, μαρτυρία, πληροφορία, γράμμα, ημερολόγιο, λεξιλόγιο, ο λόγος σαν σιωπή, ψίθυρος ή απόηχος, ο λόγος σαν φυσικός ήχος, ένας λόγος που αναζητεί διόδους μιας αποκαλυπτικής σχέσης με την παραδοσιακή μουσική, συμβάλλοντας σε ένα επαναπροσδιορισμό της σημερινής της αξίας και περιεχομένου.

Με θεματικά αφιερώματα που υποβοηθούν στην πρωτότυπη εννοιολογική προσπέλαση του υλικού, διατρέχοντας το σύνολο των τοπικών ηχοχρωμάτων, μέσα από την ίδια θεματική. Με ιχνηλασίες που ακολουθούν στίχους ή λέξεις για να ταξιδέψουν και να ανακτήσουν ξανά και ξανά, κάθε φορά με άλλο, νέο τρόπο ότι επιβιώνει στα λησμονημένα ή τα άγνωστα τοπία του παραδοσιακού τραγουδιού.

Το παραδομένο υλικό δεν προστατεύεται ως μουσειακό είδος αλλά συχνά δοκιμάζει τη συνύπαρξή του με τις παραφράσεις και τις διασκευές του, με τους απόηχους του στη σύγχρονη έντεχνη δημιουργία. Αναζητεί έτσι τους δυνητικούς δρόμους βιωματικής προσέγγισης με ένα κοινό που έρχεται σε πρώτη ουσιαστική επαφή μαζί του ακολουθώντας τους τωρινούς τρόπους και την απουσία της πρωτογενούς σχέσης με τους χώρους και τους ανθρώπους του.



  • Οι Φωταψίες της Άλλης Όχθης τώρα ζωντανά και στο διαδίκτυο:



Επιμέλεια: Αλέξης Λαμπρίδης






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας