Βουλευτικές Εκλογές 2007

Η Δευτέρα των εκλογών. Με τα αποτελέσματα πια δεδομένα και ελάχιστα εκλογικά τμήματα να απουσιάζουν απ' αυτά:


ΠΗΓΗ: ΥΠΕΣ


17/9 2007 15:17

Εγγεγραμμένοι 9,908,229 - Ενσωμάτωση 99.75 %


Ψήφισαν 74.14 % - Εγκυρα 97.33 % - Ακυρα/Λευκά 2.67 %


ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ 152 έδρες - 41.84 %

ΠΑΣΟΚ 102 έδρες - 38.10 %

ΚΚΕ 22 έδρες - 8.15 %

ΣΥΡΙΖΑ 14 έδρες - 5.04 %

ΛΑΟΣ 10 έδρες - 3.79 %


Και τώρα που έχουμε σχεδόν τα τελικά αποτελέσματα, ας τα συγκρίνουμε με τις προβλέψεις που ακούσαμε μόλις έκλεισαν οι κάλπες. Για να δούμε ποιος έπεσε τελικά μέσα. Φυσικά δεν περιμένουμε ότι μπορεί κανένας ειδικός να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια. Αλλά η μεγαλύτερη επιτυχία όπως θα δείτε ήταν της Kapa Research. Ειδικά στα δύο μεγάλα κόμματα. Συγκεκριμένα έδινε ΝΔ 41,9% και ΠΑΣΟΚ 38,4%. Για το ΚΚΕ 7,5%, το ΣΥΡΙΖΑ 5,3% και το ΛΑΟΣ 4%. Οι άλλοι άφηναν περιθώρια κατώτερης και ανώτερης τιμής, αφού καθώς φαίνεται δεν είχαν τη δυνατότητα να μιλήσουν με ακρίβεια.


Για να είμαστε δίκαιοι, οι άλλες εταιρείες δίνοντας εύρος στις τιμές τους, κατάφεραν να προσεγγίσουν καλύτερα την εικόνα των μικρών κομμάτων και ειδικά του ΚΚΕ, που η Kapa Research το περιόρισε στο 7,5% και που τελικά έφτασε στο 8,15% σημειώνοντας μεγάλη αύξηση των δυνάμεών του από το 2004. (5,89%).


Γεγονός είναι πως υπάρχουν σήμερα εντυπωσιακές δυνατότητες πρόβλεψης ακόμη και για εκλογικές μάχες με τόσο δύσκολα δεδομένα όπως η χτεσινή. Μακάρι αντίστοιχες δυνατότητες να αναπτύξει και το λαϊκό κίνημα και να αξιοποιήσει τα καινούρια δεδομένα προς όφελός του. Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος για την αυτοδυναμία της απερχόμενης κυβέρνησης. Όμως και κανείς δεν μπορεί να παραβλέψει την άνοδο των μικρών κομμάτων. Και ειδικά ενδιαφέρει ο χώρος της αριστεράς που έφτασε πια στο ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους.


Θα μπορέσουν όμως τα κόμματα της αριστεράς να βρουν γλώσσα συνεργασίας μεταξύ τους και επιχειρήματα που να πείσουν όλο αυτόν τον κόσμο να μην περιοριστεί μόνο στην ψήφο αλλά και να θυμηθεί πως "Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας"; Πως "τίποτα δε χαρίζεται, όλα κατακτιούνται";


Και από την άλλη, οι εξελίξεις στο χώρο του ΠΑΣΟΚ θα τραβήξουν προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά;


Στη νέα αυτή κατάσταση, την τόσο ρευστή, ο καθένας πολίτης έχει τεράστια ευθύνη για το μέλλον της χώρας. Καλά τα λόγια και τα μπλα μπλα τα εκλογικά, αλλά εκείνο που μετράει είναι οι πράξεις μας σε καθημερινό επίπεδο. Αν συνεχίσουμε ο καθένας να κοιτάει τη δουλίτσα του και όχι να νοιάζεται πραγματικά για τα κοινά, ας μην έχουμε παράπονο για όσα θα ακολουθήσουν.


Πάντως το μεγάλο παράπονο αυτής της στιγμής είναι το νέο ρεκόρ της αποχής που έφτασε το 26% των εγγεγραμμένων, ενώ τα λευκά και τα άκυρα ξεπέρασαν το 2,5% επί των ψηφισάντων. Τελικά, όταν με τέτοια δεδομένα παίρνεις αυτοδυναμία να κυβερνήσεις τον τόπο με 41,84% επί των ψηφισάντων, οφείλεις να γνωρίζεις πως δε διαθέτεις την πλειοψηφία στην κοινωνία. Και να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη τους κοινωνικούς αγώνες. Κι οφείλει και ο νομοθέτης να προβληματιστεί για τα αποτελέσματα μιας τέτοιας "αυτοδυναμίας". Για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και όχι να μένουμε στις εντυπώσεις περί πρωτιάς.


Βεβαίως εμείς την πλάνη πως οι κυβερνώντες θα λάβουν υπόψη τα παραπάνω, δεν την έχουμε. Εκτός αν ο λαός αποφασίσει να τους αναγκάσει με τη στάση του. Θα το αποφασίσει; Όχι ο χι και ο ψι. Εσύ! Εσύ, θα το αποφασίσεις; Κι εγώ και ο άλλος... Γιατί τον κόσμο είναι δύσκολο να τον αλλάξεις. Μπορείς όμως να αλλάξεις τον εαυτό σου. Μπορείς! Θέλεις όμως;


Διαβάστε ακόμη τις εξής δημοσιεύσεις μας για τις εκλογές:



  1. ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

  2. Ο ΧΑΡΤΗΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ

  3. ΑΡΧΙΣΑΝ ΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ

  4. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ΕΘΕΣΕ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

  5. Συζήτηση στο ΤΖΑΝΑΚΙ: ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2007

2 σχόλια:

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας