Τα εισιτήρια των καραβιών

Καλοκαιράκι αυγουστιάτικο και όσοι μείναμε ακόμη στην πόλη μαζεύουμε βαλίτσες... Και για πού καλύτερα από το Αιγαίο;


Κίνηση πρώτη να βρεις καράβι. Πικρή ιστορία. Βρίσκεις για επιβάτη, δε βρίσκεις για αυτοκίνητο. Βρίσκεις για αυτοκίνητο, δε βρίσκεις για επιβάτη. Συμπέρασμα. Την επόμενη χρονιά θα κλείσουμε εισιτήρια από το Μάη. Διότι φέτος την πατήσαμε ως ανίδεοι.


Πήραμε που λέτε τη μεγάλη απόφαση στις αρχές Αυγούστου. Και λέμε "Αστυπάλαια και μόνο Αστυπάλαια". Μια χαρά να το λες. Άντε να σε δω και να το κάνεις στην πράξη! Διότι επιστροφή από Αστυπάλαια για Πειραιά μέχρι και τέλος Αυγούστου δεν υπάρχει για τα αμαξάκια... Κι εμείς μηχανή δεν έχουμε ούτε και δυνάμεις να κουβαλάμε βαλίτσες. Αφήστε που κακά τα ψέματα, χωρίς μεταφορικό μέσο οι διακοπές στο νησί είναι μαρτύριο.


Κι αρχίζουμε το ψάξιμο της άλλης λύσης. Και μας προτείνουν τη μόνη δυνατή. Να γυρίσουμε μέσω Νάξου. Ναι, ναι εμείς. Οι ανίδεοι. Το μόνο που προνοήσαμε ήταν να ζητήσουμε να υπάρχει χρονικό περιθώριο ανάμεσα στην άφιξη στη Νάξο και στην αναχώρηση. Καράβια είναι αυτά. Μη μείνουμε στο νησί ξέμπαρκοι σαν την Αριάδνη και το Θησέα.


Μας προτείνουν τον Αίολο Κεντέρη. Καράβι είναι αυτό. Μες στην καλή χαρά εμείς που βρήκαμε λύση ούτε καν ρωτάμε τι εστί Κεντέρης. "Κόψτε εισιτήρια", δίνουμε την έγκριση. Αχ, στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα...

Και πληρώνουμε χωρίς άλλες τσιριμόνιες. Το έχουμε και για αρχή μας αυτό, τρομάρα μας, να μην κάνουμε μιζέριες σε τέτοια θέματα. Το σοκ ήρθε όταν ανοίξαμε το φάκελο και είδαμε τις τιμές. Αντιγράφω για να αποφύγω τα πολλά λόγια:


1. ΠΕΙΡΑΙΑΣ - ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ (Blue Star Naxos)
Επιβάτης Α' θέση: 54,50 ευρώ
Αυτοκίνητο: 71 ευρώ


2. ΑΣΤΥΠΑΛΑΙΑ - ΝΑΞΟΣ (Blue Star Paros)
Επιβάτης Α΄ θέση: 34,50 ευρώ
Αυτοκίνητο: 62,50 ευρώ


3. ΝΑΞΟΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ (Αίολος Κεντέρης)
Επιβάτης Οικονομική θέση: 45 ευρώ
Αυτοκίνητο: 72 ευρώ


Για το μισό δηλαδή ταξίδι της επιστροφής καταφέραμε να πληρώσουμε για το αυτοκίνητο περισσότερα από ολόκληρο το ταξίδι για να πάμε! Με τις υγείες μας. Είναι, λέει, στα χαρτιά, ταχύπλοον το Κεντέρης!!! Που σημαίνει όχι κατάστρωμα και βόλτα. Που σημαίνει καρφωμένος σε μια καρέκλα σαν να ταξιδεύεις με πούλμαν. Καμιά χαρά θαλασσινή. Ποιος μας φταίει; Φυσικά η βιασύνη μας να βρούμε λύση... Ε, δε θα καρφώσω ποιος από την παρέα την έκανε την πατάτα. Δεν έχει σημασία. Τα γράφω μόνο για να μην την πατήσουν κι άλλοι.


Όσο για μας δε θα αφήσουμε ετούτη την ιστορία να μας χαλάσει το κέφι. Τον υπαίτιο όμως δεν τον σώζει κανένας τις ώρες που θα ταξιδεύουμε από Νάξο για Πειραιά. Εκεί να τον δω τι λύση θα βρει... Του εύχομαι (για να δει τι καλή φίλη είμαι) να μην είναι σαν αυτή που μας βρήκε για να γυρίσουμε από Αστυπάλαια.


Όσο για το ταχύπλοο Κεντέρης, σήμερα ήρθε η τελευταία πετριά. Τέσσερις ώρες διαβάσαμε ότι έκανε επιβάτης από Πάρο για Πειραιά. Σπεύδε βραδέως... Τέτοιο ταχύπλοο. Εμ, είναι και η κατάρα του ονόματος. Ούτε αυτό όμως υποψίασε το φίλο μας. Κι αυτό είναι που τον κατηγορούμε περισσότερο. Πώς μπαίνεις σε καράβι με τέτοιο όνομα; Που εξισώνει το θεό των ανέμων με ένα θνητό που σέρνει πίσω του τη μεγάλη ντροπή της χώρας;


Τουλάχιστον οι ώρες μας εκεί θα βρουν κατάλληλη διέξοδο να ξαναδιαβάσουμε τον Ελληνοέλληνα. Έτσι, για να τον νιώσουμε καλύτερα...


1 σχόλιο:

  1. Ένας ο Θησέας κι άλλος ένας εγώ. Μάλλον θα μείνω στη Νάξο. Έχει κι ωραίο ηλιοβασίλεμα στην Πορτάρα. Μην το χάσω.

    Αντί να με ευχαριστήσετε που σας ξεσήκωσα από τη ραστώνη σας και θα δείτε επιτέλους Αστυπαλιά! Τι να πεις; Αχαριστία παιδί μου, αχαριστία.

    Εμ, εγώ φταίω που δεν την έκανα με τη Διώνη και τη μηχανάρα της. Να πίνω τώρα φραπεδιά στο Λιβάδι. Και να δω και το πανηγύρι.

    Αυτό τώρα πώς το αντέχουν; Πάει και ο Λαμπριανός. Πάει και ο χορός. Τουλάχιστον θα προλάβουμε τη συναυλία της Ελενίτσας. Κάτι είναι κι αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας