Τα Δελφινάκια τραγουδούν τη θάλασσα

2007: Παγκόσμιο έτος προστασίας των Δελφινιών.


Το 2007 έχει ανακηρυχθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών ως «Διεθνές Έτος των Δελφινιών». Κυβερνήσεις, Διακυβερνητικοί οργανισμοί, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα συμμετέχουν σε μία κοινή προσπάθεια με στόχο την προστασία τους. Τα δελφίνια και οι φάλαινες είναι ζώα στενά συνδεδεμένα με την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Η ευφυΐα τους και η ομορφιά τους αλλά και η ιδιαίτερη σχέση τους με τον άνθρωπο, προκαλούν το θαυμασμό μας. Όμως σε ένα θαλάσσιο περιβάλλον που υποβαθμίζεται, η επιβίωσή τους γίνεται ολοένα δυσκολότερη.




Η τάξη μας, έχοντας και τα δικά της Δελφινάκια, την ομάδα των κοριτσιών της Παιδικής Helmepa, ζωγράφισε με λέξεις την αγάπη της για τη θάλασσα και τα όνειρα των παιδιών για καθαρές θάλασσες και ακτές, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για το έτος Δελφινιών:


Το τραγούδι της θάλασσας

Γλυκιά και άγρια θάλασσα
χάνομαι στο μαγικό βυθό σου
στ’ ατέλειωτο μπλε φως σου.

Γλυκιά αρμύρα η γεύση σου
αφήνομαι στην αγκαλιά σου
κι όσο κι αν μεγαλώνω
θα κολυμπάω κοντά σου.

Μόνο με τον ουρανό συγκρίνεσαι
και το τραγούδι σου με ταξιδεύει
σε χώρες άγνωστες μαγικές
όμορφες φανταστικές.



Τα μαλλιά της θάλασσας

Σήμερα τη θάλασσα θα επισκεφθώ.
Θα την κάνω όπως νομίζω εγώ.
Θα βάλω μια ταμπέλα εκεί ψηλά
ν’ απαγορεύει σε γονείς και σε παιδιά
να πετάνε σκουπιδάκια πολλά
στη θάλασσα που τόσο αγαπούμε
και χωρίς αυτή δεν μπορούμε.

Θα την φροντίσω, θα την καθαρίσω
και τα μαλλιά της θα χτενίσω.
Θα την κάνω όμορφη και τρανή
όπως θα το ήθελε κι αυτή.

Τα ψάρια θα ζουν ευτυχισμένα
και απόλυτα ευχαριστημένα.
Όλα θα γίνουν με πολλή χαρά
και με βοήθεια από όλα τα παιδιά..


Αυτά είναι τα όνειρα των μικρών παιδιών. Κι αυτός ο κόσμος ανήκει στα μικρά παιδιά περισσότερο από τον καθένα μας. Αυτός ο κόσμος, ο μικρός, ο μέγας, είναι το αυριανό σπίτι των παιδιών μας. Ας φροντίσουμε να τους τον παραδώσουμε φωτεινό και όμορφο όπως τον ζωγραφίζουν τα τραγούδια τους και οι επιθυμίες τους. Κι ας βοηθήσουμε όλοι για να μην ξαναδούμε εικόνες σαν τις παρακάτω:








Ας πάρουμε όλοι μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια για τη σωτηρία των δελφινιών!



Πηγή Αφίσας
Πληροφορίες για τα Δελφίνια




Μήνυμα της Παιδικής Helmepa


Τα δελφίνια ασκούσαν πάντα μια ακαταμάχητη έλξη στους ανθρώπους, συμβολίζοντας την ελευθερία, το δυναμισμό και τη γαλήνη. Αποτελούν ένα ζωντανό θησαυρό του γαλάζιου Πλανήτη μας. Καθώς όμως έχουν ανάγκη να κολυμπούν ανενόχλητα σε καθαρές θάλασσες, η επιβίωση τους γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη από ανθρώπους που δεν τα σέβονται και αδιαφορούν για την τύχη τους.


Το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών σε συνεργασία με τα κράτη μέρη των Συμφωνιών ASCOBANS (Συμφωνία για την προστασία των μικρών κητοειδών της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας) και ΑCCOBAMS (Συμφωνία για την προστασία των κητοειδών της Βαλτικής, της Μεσογείου και της παράκτιας ζώνης του Ατλαντικού) και τον Οργανισμό Προστασίας Φαλαινών και Δελφινιών, ανακήρυξαν το 2007 ως τη Χρονιά για την Προστασία του Δελφινιού.


Μερικές συναρπαστικές πληροφορίες από τη ζωή και συμπεριφορά των δελφινιών συνοψίζονται στη συνέχεια:


• Τα δελφίνια είναι θαλάσσια θηλαστικά τα οποία ξεκίνησαν την εξέλιξη τους στον Πλανήτη μας πριν 10 εκατομμύρια χρόνια.


• Υπάρχουν 40 είδη δελφινιών που διαφέρουν σε μέγεθος από 1,2 μέτρα έως 9,5 μέτρα και ζυγίζουν από 40 κιλά έως 10 τόνους.


• Είναι σαρκοφάγα και τρέφονται κυρίως με ψάρια και καλαμάρια και μπορούν να φτάσουν μέχρι την ηλικία των 55 ετών.


• Ζουν σε ρηχές θάλασσες κοντά στις ηπείρους και μετακινούνται σε ομάδες που αριθμούν από 20 έως αρκετές εκατοντάδες δελφίνια.


• Θεωρούνται από τα πιο έξυπνα και κοινωνικά ζώα καθώς διαθέτουν μεγάλο εγκέφαλο σε σχέση με τη σωματική τους μάζα. Όταν κοιμούνται, το μισό ημισφαίριο του εγκεφάλου τους είναι σε εγρήγορση έτσι ώστε όταν κινούνται σε επιφανειακά νερά να μπορούν να βγαίνουν από το νερό για να αναπνεύσουν.


• Αναπνέουν οξυγόνο από το φυσητήρα που βρίσκεται στο πάνω μέρος του κεφαλιού τους και μπορούν να μείνουν κάτω από το νερό από 5 λεπτά έως 1 ώρα.


• Το μικρό δελφίνι περνάει τα 3 - 6 πρώτα χρόνια της ζωής του με την μητέρα του η οποία το προστατεύει και το εκπαιδεύει. Από την πρώτη στιγμή της γέννησής του, η μητέρα φροντίζει ώστε το μικρό της να αναγνωρίζει τον δικό της προσωπικό ήχο υψηλής συχνότητας που εκπέμπει και ο οποίος είναι μοναδικός για κάθε δελφίνι. Η επιβίωση των δελφινιών απειλείται όμως από τις ακόλουθες, μεταξύ άλλων, ανθρώπινες δραστηριότητες:


• Τις καταστροφικές αλιευτικές πρακτικές, όπως τα αφρόδιχτα και τις μηχανότρατες που αποδεκατίζουν τους πληθυσμούς τους αλλά και την υπεραλίευση που μειώνει σημαντικά την επάρκεια της τροφής τους.


• Τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος από επιβλαβείς και τοξικές ουσίες που καταλήγουν σε ζωτικά όργανα των δελφινιών.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφιέρωμα στην Κατερίνα μας